У Кропивницькому Центр допомоги врятованим відзначив річницю діяльності, передає кореспондентка Точки доступу

Захід, присвячений першій річниці, організували в обласній бібліотеці імені Дмитра Чижевського.

Працівники центру представили результати роботи, обговорили здобутки та виклики. Також до зустрічі доєдналися клієнти ЦДВ, які розповіли, з якими питаннями зверталися до тамтешніх спеціалістів. 

Так, Ольга поділилася, що евакуювалася у Кропивницький з окупованої частини Херсонщини. Родині було нелегко виїхати і пройти ворожі блок-пости, тож, як наслідок – жінці була потрібна психологічна допомога. Також дочка Ольги працює у центрі з дитячим психологом. 

Валентина розповіла, що мешкає на Кіровоградщині з 2014-го року. Коли війна спалахнула з новою силою, в її душі поселився неабиякий страх, що знову доведеться тікати від окупантів. 

Промелькнули перед очима ті три жахливі дні, які ми намагалися виїхати. Почалися проблеми зі сном, я не спала, боялася. Я, мабуть би, померла, якби не допомога психолога. А тепер я вірю, що я доживу до перемоги і на зло ворогам будемо жити, – каже жінка.

Клієнтку м’яко поправляє психологиня ЦДВ, яка працює з дорослими, Інна Канівець, – жити треба для своєї радості, а не на зло ворогам.

Невеличка експрес-корекція, – посміхається Інна. 

Вона додає, що найцінніший результат роботи – бачити очі, сповнені надії. І цей результат вона бачить у клієнтів ЦДВ. 

Олена з Бахмута розповіла, що потребувала юридичної допомоги. Переїхавши в інший регіон, мала проблеми з оформленням документів. 

Юристка ЦДВ Юлія Нофенко додала, що найчастіше до неї звертаються з питанням компенсації щодо знищеного або пошкодженого майна.

Психологиня Лариса Мельник, яка працює з дітьми, поділилися своїми спостереженнями за цей рік роботи.

За словами фахівчині, через війну найбільше страждають діти, адже не мають достатньо сил та життєвого досвіду, щоби подолати апатію, депресію, панічні атаки, страх гучних звуків, порушення адаптації на новому місці. 

Не називаючи особистих даних, вона розповіла історією однієї сім’ї, з якою працювала. Її клієнти довгий час жили в окупації, щодня їх навідували окупанти зі зброєю, погрожували розправою. Жінка змушена була ховати дитину, так, хлопчик годинами сидів, не випускаючи і пари з вуст. При цьому дитина й без того мала певні порушення психіки. Врешті родина зважилася виїжджати. Їм довелося тікати, ховатися у лісі, росіяни відібрали у них машину та поранили жінку, яка намагалася виїхати разом з ними. Як наслідок – дитина потребувала психологічної допомоги. Попри все, хлопчик не зламався і над усе хоче бути корисним людям. В майбутньому планує стати рятувальником. 

Вона наголосила, що, якщо є родини, які потребують допомоги, вони завжди готові допомогти. 

За інформацією керівника закладу Олександра Кришка, за рік роботи до ЦДВ у Кропивницькому звернулись понад 1500 людей, з яких 67% переселенців. Здебільшого зверталися жінки. 

Загалом працівники центру надали понад 3148 соціальних, психологічних та юридичних послуг. 14% послуг – дистанційно. 

Центри допомоги врятованим створені, щоб реагувати на виклики війни. Допомогу тут можуть отримати:

  • постраждалі від сексуального насильства, зумовленого війною;
  • внутрішньо переміщені особи; 
  • люди, які виїхали з зони бойових дій чи окупованих територій; 
  • місцеві мешканці, родини військовослужбовців, які загинули, перебувають у полоні або безвісти зникли; 
  • люди, які пережили полон. 

За інформацією заступниці голови ОВА Катерини Колтунової, заклад є лідером в регіоні щодо роботи з протидії сексуальному насильству, пов’язаному з війною. 

До фахівців центру можна звернутися з будь-якими питаннями, що виникають у зв’язку з повномасштабною війною. Клієнтів консультують безплатно та конфіденційно.

У Кропивницькому заклад знаходиться за адресою: вулиця Архітектора Паученка, 41/26, 2 поверх (у приміщенні ЦНАПу “Прозорий офіс”). 

Графік роботи: пн-чт з 09:00 до 17:10, пт з 09:00 до 16:00.

Команда ЦДВ у Кропивницькому певна – всі ми тою чи іншою мірою травмовані війною. Потребувати допомоги і говорити про це – природньо і не є слабкістю. Сильні також потребують підтримки. 

Центр допомоги врятованим у Кропивницькому

Центр допомоги врятованим у Кропивницькому

Центр допомоги врятованим у Кропивницькому створили за ініціативи Офісу Віцепрем'єр-міністерки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції, сприяння Урядової Уповноваженої з питань гендерної політики, у партнерстві з UNFPA, Фондом ООН у галузі народонаселення в Україні, завдяки фінансовій підтримці урядів Австрії, Бельгії, Швеції, Франції, у співпраці з Кіровоградською обласною військовою адміністрацією, Кропивницькою міською радою та ГО “Інноваційні соціальні рішення”.

Читайте такoж: Чи доступне житло у Кропивницькому для переселенців та як вирішуватимуть проблему


Головне сьогодні