Виставка фотографій фотохудожника Ігоря Гайдая «Обличчя свободи. Майдан» відкрилася в холі I поверху бібліотеки ім. Д. Чижевського сьогодні, 1 грудня, та експонуватиметься до 7 грудня, передає кореспондент Точки доступу.

Виставка рухається по містах України разом із Мандрівним фестивалем документального кіно про права людини Docudays UA. В Кіровограді виставка працюватиме лише тиждень.

За словами автора, серія портретів «Обличчя Свободи. Майдан» є постановочною, проте всі герої експозиції є реальними учасниками Майдану. Їх фотограф зупиняв і фотографував просто на вулиці. На Майдані він спочатку був не як фотограф. Але згодом відчув потребу зафіксувати обличчя людей. У його фотовиставці – портрети українців з усіх регіонів, навіть тих, де зараз іде війна, а також із Криму.

«Майдан зрушив з місця багато процесів у нашій країні, які давно не відбувалися. Там усі люди були братами, носіями свободи та європейських цінностей, таких як прозорий бізнес, нормальні стосунки між людьми та між людьми і владою, нормальне суспільство. Ці фото – для того, щоб ми про це не забули і по-філософськи переосмислили ці доленосні події», – розповідає Ігор Гайдай.

Виставка уже встигла побувати і за кордоном – у Лондоні, Берліні, Нью-Йорку. Зокрема, у Берліні частину фотографій залучили до постійної експозиції музею Берлінської стіни.

Партнерами фестивалю в регіонах України є 47 провідних молодіжних, громадських і правозахисних організацій та кіноклубів. Також кінопокази підтримують Державне агентство України з питань кіно, Міжнародна мережа кінофестивалів з прав людини, фестиваль Movie that Matter.

Організатори фестивалю: Українська Гельсінська спілка з прав людини, Херсонський обласний фонд милосердя і здоров’я, громадська організація «Південь», громадська організація «Центр сучасних інформаційних технологій та візуальних мистецтв». Кінопокази відбуваються за підтримки уряду Швеції.

Виставка в обласній бібліотеці ім. Д. Чижевського працює тільки тиждень. Кіровоградців запрошують переглянути унікальні фотопортрети з Майдану від відомого українського фотографа.

Вхід на виставку – вільний та безкоштовний. Адреса: м. Кіровоград, вул. Велика Перспективна, 24. Тел. для довідок 066 122 70 98.

Фото Олександра Козловського, Точка доступу.


Головне сьогодні