У Кропивницькому завтра, 9 травня, стартує показ українського художнього фільму “Будинок “Слово”. Нескінчений роман” режисера Тараса Томенка.

Про це Точці доступу повідомили у кінотеатрі “Портал”.

Розклад сеансів у “Поpталі”

Глядачі можуть переглянути стрічку відзавтра, 9 травня. Час сеансу – 17:45.

Як пpидбати квитки

Квитки можна пpидбати у кінотеатpі “Поpтал” (вул. Собоpна 1-А) або онлайн за посиланням. 

У кінотеатpі закликають відвідувачів підтpимати укpаїнський кінематогpаф та відвідати стpічку.

Скільки коштує квиток

Ваpтість квитка від 130 до 250 гpивень.

У кінотеатpі “Поpтал” щовівтоpка відбувається акція “День кіноглядача”, коли ваpтість усіх квитків складає 85 гpивень.

Про що фільм

У фільмі розповідається історія українських письменників доби "розстріляного відродження", яких зібрали в одному будинку, щоби вони працювали на благо радянської системи, зазначає “Суспільне Культура”.

У 1927 році в тодішній столиці УРСР Харкові за наказом Йосипа Сталіна, збудували кооперативний будинок "Слово". Найвидатніших українських письменників заселили у комфортні квартири.

Усі вони стали учасниками експерименту, спрямованого на виведення нового типу радянського письменника та тотальний контроль над процесом творчості з метою створення єдиного художнього методу соціалістичного реалізму, та не кожен з письменників погоджується оспівувати культ Сталіна, — описують творці фільму.

Пізніше до письменників підселили невідомого молодого автора Володимира Акімова, після появи якого в будинку почалися дивні події.

Будинок "Слово"

Світова прем'єра фільму відбулася на 37-му Варшавському кінофестивалі у 2021 році, а українська — на фестивалі "Миколайчук OPEN" в Чернівцях 16 червня 2022-го.

Тарас Томенко також знімав документальний фільм "Будинок «Слово»". У 2018 році він здобув національну кінопремію "Золота дзиґа" в категорії "Найкращий документальний фільм". Згодом режисер вирішив зняти про будинок "Слово" художню стрічку. Сценаристкою обидвох проєктів разом із Томенком була українська письменниця Любов Якимчук.

Стрічку виробили компанія Fresh Production Group за підтримки Державного агентства України з питань кіно й Міжнародного благодійного фонду "Солідарність". 

Будинок "Слово", у формі літери "С", почали заселяти у Харкові 1930 року. У ньому мешкали Михайло Яловий, Остап Вишня, Лесь Курбас, Валер'ян Підмогильний та інші культурні діячі. У 1933 році з арештом Ялового починається хвиля репресій проти українських діячів культури, що ввійде в історію як "розстріляне відродження". Після арешту Ялового Микола Хвильовий вчиняє самогубство. Надалі більшість мешканців квартир репресують.

7 березня 2022 року будинок пошкоджено внаслідок ракетно-артилерійського обстрілу російськими військами. Наразі в одній з квартир діє літературна резиденція.

Читайте також: У Кропивницькому розпочався показ української комедії “Крашанка”

 


Головне сьогодні