Сьогодні, 16 квітня, президент України Володимир Зеленський підписав закон про вдосконалення окремих питань мобілізації, військового обліку та проходження військової служби.

Про це йдеться на сайті Верховної Ради, передає Точка доступу.

Після підписання президентом законопроєкт мають опублікувати в офіційному парламентському виданні "Голос України". Закон набере чинності через місяць із наступного дня після його опублікування.

Нагадаємо, закон закріплює зниження призовного віку з 27 до 25 років, скасовує статус "обмежено придатний".

Що передбачає закон про мобілізацію

Відповідно до нового документа, замість строкової служби буде введено базову військову службу терміном 5 місяців у мирний час та 3 місяці у воєнний час. Українці віком до 24 років зможуть обирати рік та період проходження базової служби.

Також буде запроваджено базову загальновійськову підготовку. З 2025 року вона стане елементом навчання у навчальних закладах, проводитиметься у вишах усіх форм власності.

Для того, щоб оновити дані не потрібно буде йти в ТЦК. Це можна буде зробити онлайн в особистому кабінеті або у ЦНАПі. Ті громадяни, які перебувають на військовому обліку, зможуть добровільно створити особистий електронний кабінет призовника, військовозобов'язаного чи резервіста.

У законі залишили норму про право на демобілізацію людей з інвалідністю, а також демобілізація у зв’язку зі звільненням з полону (якщо військовослужбовець не висловлює бажання продовжити службу).

Визнані обмежено придатними мають повторно прийти ВЛК протягом 12 місяців.

Військовослужбовці у разі укладення першого контракту мають право на компенсацію 50% від першого внеску за кредитом, забезпеченим предметом іпотеки.

Ті, хто отримав II - III групу інвалідності після 24 лютого 2022 року (окрім військовослужбовців), мають пройти повторний медогляд для визначення придатності до служби.

Військовозобовʼязаним обмежать консульські послуги за кордоном, допоки вони не оновлять свої дані. Також тим, хто ухиляється від військової служби, обмежать право керувати авто.

Під час перевірки документів уповноважений представник ТЦК або поліцейський здійснюватиме фото- та відеофіксацію процесу пред'явлення та перевірки документів із застосуванням технічних приладів та засобів фото- та відеофіксації.

Необхідність обов'язково мати при собі військово-обліковий документ та показати його на вимогу представника ТЦК, поліцейського чи ДПСУ. Потрібно на період мобілізації усім громадянам віком від 18 до 60 років, що перебувають на обліку (чи зняті з нього).

Нагадаємо, 11 квітня Веpхoвна Рада ухвалила в дpугoму читанні і в цілoму закoнoпpoєкт пpo мoбілізацію. Дo дpугoгo читання із закoнoпpoєкту вилучили нopму пpo демoбілізацію військoвoслужбoвців після 36 місяців служби.

Читайте також: Меморіальні дошки на честь трьох загиблих військових відкрили у громаді на Кіровоградщині

Фото умовне: ТСН


Головне сьогодні