У Приютівській громаді волонтери втілюють проєкт “Мобільна перукарня "Країна майстрів". Скористатися соціальною перукарською послугою вартістю 50 гривень за стрижку можуть пенсіонери, волонтери та активісти. Як вдалося реалізувати цей проєкт та з якими викликами зіткнулися, з’ясовувала Точка доступу.

У чому проблема?

Мешканцям віддалених від центру громади населених пунктів часто доводиться долати значні відстані, щоб отримати повсякденні послуги. Особливо важким це завдання може стати для літніх людей або тих, хто має обмежені фінансові можливості. Це створює значні незручності та додаткові витрати часу та грошей.

Яке рішення?

Активісти громадської організації "Творчість. Ініціатива. Енергія" започаткували проєкт у грудні минулого року для вразливих категорій людей. За цей час відвідали 8 населених пунктів громади і надали соціальну перукарську послугу майже двохстам людям, розповіла ініціаторка проєкту Наталія Луценко.

Наталія Луценко
Ініціаторка проєкту "Мобільна перукарня" Наталія Луценко

Ідея з’явилася після початку повномасштабної війни, коли в Приютівський центр культури й дозвілля звернулася переселенка Альона Тимошенко з Гостомеля. Вона запропонувала надавати соціальні перукарські послуги пенсіонерам та переселенцям. Жінка працювала близько пів року. Згодом вона повернулася додому, активісти ж за підтримки місцевих жителів вирішили продовжити цю справу.

Нині перукарня працює за двома напрямками – стаціонарна в селищі Приютівка та мобільна, яка їздить по селах та селищах громади.

Мандрівна перукарня, Анна Данілова
Перукарка Анна Данілова

Проєкт розрахований на мешканців Приютівської громади, у якій живуть 12 тисяч людей.

Як реалізували проєкт

Минулого року громадська організація "Творчість. Ініціатива. Енергія" подала заявку на отримання грошей для мандрівної перукарні. Її підтримала Кіровоградська обласна організація "Асоціація сприяння самоорганізації населення".

За словами Наталії Луценко, отримали грант – 50 тисяч гривень. Половину з них витратили на обладнання – мобільний кейс для роботи перукаря. Фахівчиня Анна Данілова пошила спеціальні накидки для клієнтів та для себе.

Наприкінці грудня ми вже виїхали в перше село – Березівку. Так у нас запрацювала саме мобільна перукарня.

Мандрівна перукарня в Приютівці

Нині вартість стрижки складає 50 гривень.

Коли ми готували заявку для проєкту й прописували бізнес-план, то вираховували, що середня вартість жіночої стрижки складає 200 гривень, чоловічої – 150 гривень. Брали до уваги ціни, які нині діють в перукарнях сусіднього міста Олександрія. Тому знижка на жіночу стрижку складає 69%. Тобто 150 грн – це знижка, а 50 грн люди платять соціальній підприємиці.

За чотири місяці роботи відвідали вісім сіл – Приютівку, Березівку, Бутівське, Войнівку, Протопопівку, Костянтинівку, Косівку, Лікарівку. Виїжджають у населені пункти двічі на місяць.

Про приїзд мобільної перукарні в селах повідомляють заздалегідь:

Розміщуємо оголошення в інтернеті, спілкуємося з місцевими по телефону. Переважно цю послугу надаємо на базі закладів культури або освіти. І наші активісти допомагають з розповсюдженням інформації в селах. Коли збирається близько 8-10 охочих, ми виїжджаємо.

Соціальна перукарня в Приютівці

Приїзд мандрівної перукарні в села суттєво економить час та гроші, переконана пенсіонерка з села Протопопівка Людмила Конська. Каже, сервісом дуже задоволена й встигла вже 5 разів скористатися послугами перукарки Анни.

Ця ініціатива є дуже важливою. Раніше мені потрібно було їхати в місто, витрачати час, гроші. З Анною все набагато зручніше – вона приїжджає сюди, швидко стриже прямо в нашому селі. Менша витрата часу. Раніше доводилося платити за стрижку 110-120 гривень. А тут всього за 50 гривень. Для моєї пенсії це велика різниця.

Вона також розповіла про інтерес жителів села до цієї послуги:

Багато хто в селі підтримує цю ініціативу і часто запитують, коли приїде Анна. Останній раз, коли вона була тут, прийшло 16 людей, і вже є ті, хто питає про наступний її візит.

Виклики в реалізації проєкту

Ініціаторка проєкту Наталія Луценко розповіла, що важко було організувати роботу в перші 2 місяці, бо люди ще не знали про таку послугу. Зараз вони вже більше проявляють активність і самі телефонують та запрошують.

Зізнається, великих проблем у реалізації цієї ідеї не було. Проте на практиці зіткнулися з кількома викликами. Одним із таких стало питання логістики – як забезпечити доступність послуг для віддалених сіл. Нині їм у цьому питанні допомагає Приютівська селищна рада.

Якщо втілювати таку ідею на інших територіях, то бажано, щоб був свій автомобіль, або той, хто буде вирішувати питання з довезенням соцпрацівників.

Крім того, змістилися акценти у визначенні цільової аудиторії. Спочатку послуга планувалася як універсальна для жінок та чоловіків, але на практиці 95% клієнтів – жінки. Бувало, до перукарки приходили жінки з дітьми, яких також стригли зі знижкою.

Перукарня в Приютівській громаді

Наталія пояснила, чому модель мобільної перукарні більш актуальна для сільської місцевості:

В місті багато перукарень, і ціни там вищі, ніж у нашій соціальній. В селах зазвичай дуже погане транспортне сполучення. До прикладу, в селі Бутівське вартість проїзду до Олександрії складає 60 гривень в одну сторону. Тобто людині, щоб з'їздити до міста, потрібно 120 гривень заплатити за дорогу. І ще додатково за перукарські послуги.

Довготривалість проєкту

Наталія Луценко переконана – рухаються в правильному напрямку, і людям в селах потрібна така соціальна послуга.

Особливістю проєкту є те, що навіть після його завершення ми зможемо використовувати обладнання для надання послуг за доступною ціною у 50 гривень. Якщо виникнуть труднощі з виїздами у віддалені села, ми зосередимося на роботі стаціонарної перукарні.

Крім того, перукарка Анна Данілова вже презентувала цей соціальний проєкт у місцевому ліцеї, де готують майбутніх перукарів. Вона хоче залучити студентів до стажування.

Зі свого боку ми адвокатуємо тему соціального підприємництва, розповідаємо, чому це важливо, – додала Наталія.

Соціальне підприємництво. Чому це важливо

Волонтерські центри в Кіровоградській області активно пpоводять адвокаційну кампанію з підтpимки соціальних підпpиємств у громадах. Їх підтримує в цьому громадська організація, яка надає їм всебічну допомогу – фінансову підтримку, навчання, консультації, розповіла Алла Волошина, голова pегіонального пpедставництва ВГО “Асоціація спpияння самооpганізації населення”.

З 2022 року волонтери виробляли продукцію, яка спочатку повністю йшла нашим захисникам і захисницям. Тепер, через зменшення донатів, волонтерські центри продають цю продукцію цивільним і 100% прибутку спрямовують на соціальні цілі. То ж тут нам важливо підтримати цих виробників. Зараз ми – єдина організація в регіоні, яка підтримує волонтерські центри комплексно.

Так організація почала підтримувати та адвокатувати соціальне підприємництво й соціальні замовлення в громадах Кіровоградської області.  Тож минулого року в межах конкурсу міні-грантів зосередили увагу на підтримці тих волонтерських центрів, що не лише займаються виробництвом товарів, але й активно розвивають соціальне підприємництво.

Соціальне підприємництво – це діяльність, покликана вирішити соціальні проблеми та задовольнити потреби суспільства. Це унікальна можливість поєднати соціальну місію з можливістю заробити гроші, надати певні послуги та продати товари.

Наша мета – створити у громадах правові механізми, які сприятимуть розвитку соціальних підпpиємств, підтpимці та виділенню pесуpсів на місцевому pівні волонтерським центрам, – розповіла Алла Волошина. – І ми закликаємо місцеву владу ухвалювати рішення для підтримки соціального замовлення.

зустpіч пpедставників та пpедставниць Меpежі волонтеpських центpів Кіpовогpадщини
Зустpіч пpедставників та пpедставниць Меpежі волонтеpських центpів Кіpовогpадщини у лютому 2024 р. Фото: Точка доступу

За словами Алли Волошиної, до меpежі входять волонтеpські центpи, які пpацюють у 21 гpомаді Кіpовогpадщини. 

Наші громадські організації мегаактивні у виготовленні власної продукції: від чаїв та сухих борщів до дуже якісної амуніції для наших військових. І ми впевнено кажемо пpо те, що ця продукція є якісною, і в той же час важливою та потрібною для будь-якого жителя громади.

Співпраця з місцевою владою

Наразі відомо, що проєкт "Мобільна перукарня" працюватиме в Приютівській громаді до червня цього року.

Голова громади Андрій Коломійцев каже, що селищна рада зацікавлена в продовженні цієї ініціативи:

Насправді попит дуже великий, проєкт важливий та корисний для жителів маленьких сіл, що віддалені від великих населених пунктів. Селищна рада допомагала в організації цього проєкту, і сьогодні сприяємо в його продовженні – надаємо комунальні приміщення на партнерських засадах. Якщо призупинення ініціативи буде пов’язане виключно із тим, що є питання по транспортуванню, то ми це питання закриємо за рахунок місцевого бюджету. Селищна рада зацікавлена, щоб цей проєкт працював і далі.

Читайте також: Село на Кіровоградщині з початку війни прихистило 250 родин внутрішньо переміщених осіб

 


Головне сьогодні