Станом на березень цього року у Кропивницькому зареєстровані понад 25 тисяч внутрішньо переміщених осіб. Кропивничани та переселенці пам’ятають, як після 24 лютого 2022 року вартість оренди квартир у Кропивницькому суттєво зросла. Деякі власники житла поставили орендарів перед фактом підняття ціни, аби останні з’їхали, і була змога здати квартиру переселенцям дорожче. Втім, були і ті, хто категорично не хотів, аби житло винаймали ВПО, на чому акцентували в оголошеннях. Яка ситуація в Кропивницькому із житлом для переселенців, чи будуватимуть для них нові будинки,  та що для цього треба, з’ясовували журналісти  Точки доступу.

7 тисяч на місяць за плісняву та старі меблі

Переселенка Яна Ануфрієва переїхала у Кропивницький з Херсона у грудні 2022 року. Тоді жінка була на останніх місяцях вагітності, у місто приїхала з котом. 

Згадує – знайти житло для оренди було важко. В першу чергу через зависокі ціни. Зрештою Яна народила сина та весь цей час жила в обласному Центрі матері та дитини.

Центр матері та дитини Кропивницький

Щойно це стало можливим, Яна почала працювати. За освітою жінка – економістка, а також займається манікюром. 

Кілька місяців тому Яна знову розпочала пошук квартири. Розповідає – чула низку відмов:

 Телефоную, кажуть: “Переселенцям не здаємо”, і в оголошеннях іноді так і пишуть – “переселенцям не турбувати”. Ще одна причина відмов – маленька дитина. А також орендодавці відмовляли через кота.

Яна каже – обурює і ціна оренди. За 7 тисяч гривень жінці пропонували квартири з пліснявою, старими меблями, або ж житло абсолютно без меблів. За 5 тисяч – кімнату в гуртожитку. Згадує, що житло намагалася шукати і з допомогою рієлторів, і через знайомих:

Лише один рієлтор з усіх, кому я дзвонила, дійсно намагався запропонувати якісь варіанти, хоч щось.

Зрештою, знайти житло у Кропивницькому Яні не вдалося, тому орендувала квартиру у селищі Новому, що неподалік обласного центру.

Таргани та старі меблі за 7 тисяч на Полтавській

Автоінстуркторка та блогерка Юлія Комісаренко з родиною, а також кішкою та собакою, приїхали у Кропивницький із Запоріжжя за два тижні після початку вторгнення. 

Після переїзду до Кропивницького свою квартиру в Запоріжжі Юлія здає переселенцям з прифронтових міст безкоштовно. 

Автоінструкторка Кропивницький

Згадує, коли приїхали в місто, були пропозиції оренди за 5-6 тисяч гривень. Втім, потім ціни почали зростати. Зрештою, помешкання не знайшли – почули багато відмов через тварин.

Ми зупинилися у моєї знайомої. Прожили там чотири місяці та відновили пошук житла.

Тоді, згадує Юлія, ціни зросли ще більше та стартували від 7 тисяч гривень. Квартиру у центрі з ремонтом можна було орендувати за 12-15 тисяч.

За 7 тисяч гривень ми орендували квартиру на Полтавській, стан її був, відверто кажучи, незадовільний. Там бігали таргани, ремонту не було, старі меблі… Я дивилася безліч пропозицій на сайтах для пошуку житла. Цікаво, що ті, хто пропонував дешевші квартири, завжди зазначали “Тільки для місцевих”.

Зараз родина Юлії орендує двокімнатну квартиру за 10 тисяч гривень.

Мені просто пощастило – я швидко побачила оголошення власника про оренду цього житла. І він погодився здати квартиру нам. Втім, її планують продавати, тож мені доведеться знову шукати житло.

Що відбулося з ринком нерухомості після початку вторгнення

Як свідчать дані Державної служби статистики, у 2023 році ціни на житло в Україні зросли в середньому на 14,5% порівняно з 2022 роком. 

Кропивницька рієлторка Ірина Усова працює у цій сфері 6 років. 

Рієлтор Кропивницький Ірина Усова

Згадує – на початку повномасштабного вторгнення ринок нерухомості завмер. Причина – закриття реєстрів. Тоді це зробили задля безпеки громадян. Угоди купівлі-продажу не проводили.

Втім, за словами рієлторки, попит від покупців не зник. Вже за місяць від 24 лютого охочих купити нерухомість суттєво побільшало. Так, зрештою, коли реєстри знову відкрили, через велику кількість охочих придбати нерухомість, ціни на неї зросли.

Ірина згадує – нерухомість Кропивницького піднялася в ціні в середньому на 10-15%.

Тоді люди, які хотіли продати нерухомість, чомусь вирішили, що зараз ВПО почнуть масово купувати житло саме у Кропивницькому. Це суттєво вплинуло на ціни. Але варто враховувати, що наше місто для переселенців депресивне. Тому купувати нерухомість вони воліють у Києві, Черкасах та Полтаві, не говорячи вже про західні регіони.

Ірина наголошує – переважна більшість охочих купити нерухомість у Кропивницькому – це самі кропивничани та жителі області:

Я пам’ятаю лише дві угоди продажу квартир переселенцям. Це досвід мого агентства.

Ціни на оренду житла почнуть падати

Ірина Усова не заперечує, що від початку повномасштабного вторгнення були орендодавці, які принципово не хотіли, щоб житло винаймали ВПО:

Мовляв – вони зруйнують квартиру. Чи дійсно були такі випадки в нашому місті – так, були. Але ми працювали із цим запереченням, адже зруйнувати квартиру можуть і місцеві. Втім, якщо людина відповідальна та платоспроможна, то яка різниця, місцева вона чи ні.

За словами рієлторки, зараз у Кропивницькому побільшало пропозицій оренди житла. Через це вартість цієї послуги почне зменшуватись.

Попит на оренду зменшується. До прикладу, я маю базу людей, які цікавляться орендою, і раніше об’єкти здавалися дуже швидко. Зараз же квартира з хорошими умовами може тиждень бути на рекламі.

Розповідає – зараз середня вартість оренди двокімнатної квартири в звичайному стані складає від 6-7 тисяч гривень, “малосімейки” – від 5. Дорожчі ціни у центрі міста – в середньому двокімнатна квартира з ремонтом обійдеться  у 12 тисяч на місяць.

Скільки переселенців у Кропивницькому

Наразі на обліку Департаменту соціальної політики Кропивницького перебуває 18 471 родина – це 25 096 людей.

Працездатних серед них трохи більше половини – 13 759. Інші пенсіонери (4 244), діти (5 711), люди з інвалідністю (1 378), розповіла директорка міського Департаменту соціальної політики Юлія Вовк.

Загалом до Кропивницького після початку повномасштабного вторгнення переїхали люди з 13 областей. Найбільше переселенців з Донецької (9 184), Харківської (3 790), Херсонської (3 290) та Луганської (2 467) областей.

Окрема квартирна черга 

У місті створили окрему квартирну чергу для ВПО, які потребують надання житла для тимчасового проживання. Наразі у ній перебувають 602 родини – це 1451 людина, пояснює Юлія Вовк.

За її словами, упродовж 2022-2023 років місто надало у тимчасове користування 9 квартир. Усі – для медичних працівників.

Які види допомоги отримують ВПО у Кропивницькому

З державного бюджету ВПО отримують допомогу на проживання – це 2 тисячі або 3 тисячі гривень (для дітей та людей з інвалідністю).

Станом на лютий цього року для 14 984 ВПО, які живуть у Кропивницькому, перерахували 72 мільйони 588 тисяч гривень допомоги на проживання.

Також, переселенці, які живуть у Кропивницькому, можуть отримати одноразову грошову допомогу на лікування, придбання продуктів, поховання близьких родичів і у разі пожежі, які і всі жителі Кропивницької громади. 

ВПО можуть звернутися до відділу звернень громадян Кропивницької міської ради щодо надання одноразової грошової допомоги. Людина звертається, ми розглядаємо і комісія ухвалює рішення, – пояснила Юлія Вовк. Якщо це звернення до міського голови, допомога складає від 500 до 1000 гривень. Якщо допомога надається за зверненням до депутата міської ради, сума складає від 1000 до 50000 тисяч гривень.

“Прихисток” – мотивація орендодавців

У Кропивницькому людям, які безкоштовно надають житло внутрішньо переміщеним особам, виплачують компенсацію за житлово-комунальні послуги в рамках програми “Прихисток”.

Компенсація за кожен день складає 14 гривень 77 копійок. Кожного місяця власники житла подають для компенсації відповідні документи.

Наразі 1566 кропивничан отримали таку компенсацію за загальну суму 23 мільйона 490 тисяч гривень. З них:

  • 10 мільйонів 288 тисяч – 2022 рік;
  • 12 мільйонів 075 тисяч – 2023 рік;
  • 1 мільйон 127 тисяч – 2024 рік.

Після надходження заяв фахівці здійснюють вибіркові перевірки – чи проживають ці люди в зазначених місцях.

Гроші на компенсацію виплачуються за рахунок Агентства ООН у справах біженців в Україні, а також організації “Червоний хрест”.

За словами Юлії Вовк, наразі є заборгованість у компенсаціях за січень 2024 року. Вона складає понад 600 тисяч гривень.

Компенсують витрати на житлово-комунальні послуги і для місць компактного розміщення ВПО відповідно до Постанови Кабміну №261 Про затвердження порядку та умов надання компенсації місцевим бюджетам на оплату комунальних послуг, що надаються під час розміщення тимчасово переміщених осіб у період воєнного стану.

Наразі у Кропивницькому визначені 15 локацій тимчасового проживання ВПО, які розраховані на 732 місця. Це переважно гуртожитки.

Кількість місць була більшою, але вийшла постанова №930, яка передбачає певні умови проживання. Зокрема, не менше 6 квадратних метрів на особу, використання двохярусних ліжок тільки для дітей, перегородки між ліжками, а також інші. Ми маємо дотримуватися цих вимог.

За словами Юлії Вовк, зараз фахівці обстежують приміщення на предмет відповідності до вимог цієї постанови.

Закладам, де проживають переселенці, нарахували компенсацію на загальну суму 14 мільйонів 375 тисяч гривень.

Чи будуватимуть житло для ВПО у Кропивницькому

Наразі в галузевій програмі міського управління капітального будівництві для підтримки ВПО передбачили будівництво багатоквартирного житлового будинку по вулиці Генерала Жадова, 16. 

Проєктно-кошторисна документація щодо зведення 70-квартирного будинку вже розроблена.

Вартість такого будівництва – 150 мільйонів гривень.

Звісно, що виключно за бюджет нашої громади ми не можемо побудувати такий будинок. Для цього потрібне співфінансування.

За словами Юлії Вовк, наразі фахівці подають цей проєкт на усі можливі конкурси та гранти – шукають інвестора.

У разі надходження інвестицій також планують провести реконструкцію житлової будівлі на вулиці Металургів, 15:

Зараз там 5-поверхова будівля. Її також можна використати – зробити капітальний ремонт та облаштувати 105 міні-квартир. 

Це коштуватиме 167 мільйонів гривень. 

Облаштують ще один гуртожиток

За словами Юлії Вовк, пошук приміщень, які можна облаштувати, постійно триває. 

Наразі мають пропозицію приміщення площею 174 квадратних метри на вулиці Василя Нікітіна, 17.

Приїхали представники швейцарського товариства “Червоного Хреста”, подивилися це приміщення. А також подивилися, як ми облаштували гуртожиток для осіб з інвалідністю з числа внутрішньо переміщених осіб в селищі Гірничому. Їм сподобалося.

Каже – зараз заключений меморандум про те, що вони будуть проводити капітальне будівництво ще одного гуртожитку для ВПО:

Якщо зробити у ньому 4 квартири, то там проживатимуть менше людей, ніж це можливо у гуртожитку. Ми облаштуємо кімнати, санвузли, кухню, пральню. Таким чином можна буде розмістити більшу кількість людей.

Модульне житло

Днями в Українській освітній платформі повідомили про намір зведення у Кропивницькому модульного житла для осіб з постраждалих громад.

В таких оселях зможуть знайти прихисток родини з дітьми, особи поважного віку та інші вразливі групи з поміж тих українців, які втратили свій дім через повномасштабну агресію.

Проєкт планують реалізувати за фінансування нідерландської гуманітарної організації Kerk in Actie (Церква в Дії).


Цей матеріал став можливим у межах програми “Єднання заради дії”, що втілюється IREX за підтримки Державного департаменту США. Вміст є виключно відповідальністю медіа "Точка доступу" та необов’язково відображає погляди IREX та Державного департаменту США.


Читайте також: Безхатченки: скільки їх у Кропивницькому і хто їм допомагає соціалізуватись


Головне сьогодні