P2P-перекази, або ж просто переказ з картки на картку — улюблений спосіб українців розраховуватися за товари та послуги. Популярність цього способу оплати пояснюється в першу чергу зручністю: не потрібно нікуди йти, можна надіслати гроші прямо зі смартфона з будь-якого міста, селища чи села.

Але в деяких випадках при здійсненні таких переказів можливі наслідки: блокування рахунку або сплата штрафу. В яких ситуаціях людині можуть заблокувати картку після здійснення P2P-переказу та за яких обставин доведеться платити штраф — читайте в матеріалі.

Які суми P2P-переказів перевіряють

Банки постійно проводять фінмоніторинг транзакцій своїх клієнтів. Це робиться для запобігання шахрайству та відмиванню незаконно отриманих коштів. Усі перекази на суму від 400 тисяч гривень підпадають під обов'язкову перевірку. Однак, нерідко під фінмоніторинг потрапляють і значно менші платежі, якщо має місце нетиповий рух коштів на рахунку.

В яких випадках можуть заблокувати транзакцію або рахунок

Банк блокує картку або конкретну транзакцію по ній, якщо бачить нетипове використання рахунку:

  • Клієнт раптом почав отримувати значні суми грошей на особистий рахунок.
  • Клієнт систематично отримує кошти з рахунків різних людей, які не є родичами або пов'язаними особами.
  • ФОП отримує гроші на непідприємницький рахунок (сюди не відносяться кошти, отримані від членів родини, повернення боргів, зарахування кредитних коштів).

Мета блокування картки банком — з'ясувати причину нетипових транзакцій або джерело надходження коштів. Якщо людина не може пояснити отримання тих чи інших сум та підтвердити законність доходів, банківська установа може передати дані про особу до податкової інспекції у зв'язку з підозрою у нелегальній торгівлі. Далі, якщо органи контролю отримають рішення суду, до власника картки будуть застосовані штрафи.

Штрафи для фізичних осіб

Якщо фізична особа займається торгівлею у нелегальному полі, тобто без реєстрації підприємницької діяльності, на неї може бути накладений штраф від 17 до 34 тисяч гривень. Також можлива конфіскація продукції, знарядь виробництва та грошей, отриманих внаслідок незаконної торгівлі.

Штрафи для ФОПів

Якщо ФОП отримав кошти за підприємницьку діяльність на особистий рахунок і, відповідно, не заплатив за ці доходи податки, для нього застосовуються ті ж санкції, що для фізичних осіб. У такому випадку доведеться платити штраф від 17 до 34 тисяч гривень та існує можливість конфіскації коштів, отриманих при здійсненні правопорушення. Ці штрафи можуть застосовуватися також до підприємців, які не отримали ліцензію на певний вид діяльності.

Отже, якщо ви займаєтеся бізнесом легально та не "ховаєте" свої доходи як підприємця на особистих рахунках — вам не загрожують жодні штрафи. Тож сміливо здійснюйте необхідні вам перекази з картки на картку. Зручні  та швидкі P2P-перекази можна робити через сервіс iPay.ua. Для цього перейдіть за посиланням https://www.ipay.ua/ua/p2p та миттєво переказуйте гроші з картки на будь-яку картку українського банку.

Реклама

 

 


Головне сьогодні