У Кропивницькому чи не щодня застосовують погодинні та аварійні відключення електроенергії. Це створює складнощі, як для жителів міста, так і для працівників сфери обслуговування. Точка доступу поспілкувалася з представницями бізнесу міста. Вони розповіли виданню про те, як відключення впливають на роботу, прибутки, та який вихід із ситуації знайшли.

Ресторація Кропивницьких

В робочий час світло в ресторані зникає тричі, — розповідає керуюча закладом Катерина Мостика. Світла немає з 8-ї до 10-ї години, далі в обідній час — із 14:00 до 16:00. Ввечері електрику вимикають із 20:00 до 22:00.

Обідній та вечірній час для закладу є найпродуктивнішими, саме в ці години приходить найбільше гостей.

Ввечері під час відключення намагаються виходити з цієї ситуації — вмикають ліхтарики, автономні гірлянди, ставлять свічки.

Я не можу сказати, що це повноцінне вирішення проблеми, бо скільки б свічок ми не поставили, все одно ввечері відчувається темрява.

Наразі в закладі розглядають питання придбання генератора. Але всі потужності Ресторації один генератор не потягне.

Ми вивчаємо питання і розуміємо, що це досить великі гроші — придбання декількох генераторів, або генератора високої потужності.

Від відключень дискомфорт відчувають і гості — кондиціонери, які опалюють приміщення, не працюють. В закладі скасували 70% страв із меню. Можуть готувати салати, холодні закуски, десерти.

Подавати щось тепле ми не можемо, бо всі електроприбори вимикаються.

Графік роботи закладу не змінився. Втім, відключення вплинули на персонал — графік багатьох робітників урізали.

Ми розуміємо, що немає сенсу сидіти десятьом людям, якщо відвідувачів мало.

За словами Катерини Мостики, відвідувачі реагують по різному. Деякі погоджуються сісти в залі, але більшість обирає заклад, де є електроенергія.

Через все це заклад несе збитки, в першу чергу від того, що світло вимикають саме у години пікового відвідування.

Люди, які сидять вдома без світла, хочуть десь погрітися, щось поїсти, а виходить, що у них немає цієї можливості. Я знаю, що в деяких містах місцева влада допомагає підприємцям у цьому питанні. Але в нас цього немає.

Представники закладу звернулися до міського управління торгівлі з приводу того, що відключення призводять до скорочення робочих місць.

Ми чекаємо відповіді. По-перше, це робочі місця, по-друге, можливість зігрітися, поїсти, зарядити гаджети в самому центрі міста. Паралельно із цим шукаємо генератор.

Кропивницький хлібзавод

Владлена Паренкова, директора кропивницького хлібзаводу говорить, що відключення впливають на роботу установи. Вона розповіла про роботу під час зятяжних блекаутів.

Так, на заводі підсилюють наступну зміну, яка слідує за тією, на яку прийшлося відключення. Зокрема, збільшують кількість працівників і запускають в роботу додаткові лінії. Це дозволяє наздогнати заявку на наступний день.

З залишком на складі готової продукції не працюємо, тому що це хліб, термін його придатності складає 72 години в упаковці.

На період блекауту оптимізують й асортимент виробів. Вже через одну-дві доби асортимент відновлюють в повному обсязі.

За словами пані Владлени, обладнання не любить аварійних відключень. Потім під час запуску починає працювати з похибками. Але всі працівники перебувають на своїх місцях і оперативно вирішують завдання.

Наразі в установі вже замовили генератор.

Але генератор необхідної потужності, по-перше, задорого коштує — непосильно для такого продукту як хліб, по-друге, це збільшить собівартість. Наразі без додаткових капіталовкладень дуже важко втриматися й підтримувати працівників та економіку підприємства, не кажучи про додаткове навантаження на ціну у вигляді того ж палива.

Розповідає — наразі підприємство "Кіровоградхліб" працює без збитків.

Та, звісно, що кожен блекаут виливається в величезні втрати для підприємства — доводиться втратити приблизно 3 тонни тіста й хліба, який перебуває в печах, пруферах чи дільниках. Та ми все одно налаштовані вистояти, втриматися і після кожного відключення налаштовані ще більш рішуче! — говорить директорка.

Мережа магазинів делікатесів Food4You

Відключення електроенергії дуже вплинули на роботу наших магазинів, а також продавчинь та навіть на наших покупців, — розповідає Альона Глініста, власниця мережі магазинів сирів та бакалії "Food4You".

Говорить, на щастя, в магазинах не довелося змінювати години роботи або зменшувати кількість персоналу. Спочатку були певні труднощі із розумінням графіків відключень, втім це питання доволі швидко вирішилося й жоден морепродукт не постраждав.

Розповідає — кількість продукції в магазинах не зменшилася, а збільшилася. Побільшало солодощів. 

В кожному магазині під час планових двогодинних відключень використовують безперебійники з акумулятором. Під час довгих відключень та блекаутів використовують генератори. Вони є в кожному з магазинів

Втім, звісно, на утримання генераторів також йдуть непередбачувані витрати. 

За словами пані Альони, у години відключення зменшується кількість відвідувачів. До того ж, раніше могли прогнозувати торгівлю:

Ми знали яким буде виторг на день, а зараз спрогнозувати це дуже важко.


Більшість підпpиємств нині забезпечують себе електpикою за допомогою генеpатоpів. За даними Міністpа економіки, лише за пеpший тиждень дії пільги на pозмитнення цих пpистpоїв, з-за коpдону до Укpаїни їх завезли понад 145 тисяч штук. Викоpистання генеpатоpів як основного джеpела електpоенеpгії суттєво завищує собіваpтість виpобництва. Якщо pаніше один кіловат електpики для бізнесу обходився у 5 гpн, то із викоpистанням дизеля чи бензину, його ваpтість зpосла до 25 гpн, що неодмінно відобpазиться на ваpтості кінцевого товаpу, зокpема пpодуктів хаpчування.

Як пеpебої з електpикою впливають на укpаїнський бізнес та які хаpчі найближчим часом чеpез це подоpожчають, читайте за посиланням на Точці доступу.

Фото: dopys.com


Головне сьогодні