У Кіровоградській області працюють 283 школи. У них навчаються понад 94 тисячі школярів. З них майже 70 тисяч – очно, більше 20 тисяч – за змішаною формою навчання, решта – три з половиною тисячі – дистанційно. Під час літніх канікул обласний департамент освіти рекомендував громадам організувати навчання в школах у очному форматі. На 1 вересня 2023-го це вдалось зробити не усім. Катеринівська громада – одна з двох десятків, де діти в школах охоплені очною формою навчання на 100%. Як це вдалось зробити, з’ясовувала Точка доступу.

650 учнів шкіл і вихованців дитсадків Катеринівської громади вчаться очно

У п’яти школах Катеринівської громади навчаються 530 учнів. Три дитячі садки відвідують 120 вихованців. Усі 650 дітей відвідують навчальні заклади офлайн, бо укриття дозволяють вмістити таку кількість дітей.

Катеринівська громада

Фото начальниці відділу освіти Катеринівської сільради Яни Циби

Про це Точці доступу розповіла начальниця відділу освіти Катеринівської сільської ради Яна Циба. Каже, для того, щоб усі школи і дитсадки Катеринівської громади могли працювати в очному форматі, готуватись почали торік влітку – у закладах ремонтували укриття.

Яна Циба

Фото: Начальниці відділу освіти Катеринівської сільради Яни Циби

У нас були різні варіанти укриттів. Це і орендовані приміщення місцевого підприємства, які нам дозволили використовувати, і споруда подвійного призначення, яка була облаштована в Могутненській гімназії. Торік нам не вдалось відкрити усі заклади до 1-го вересня. Наприклад, була проблемна ситуація у Грузьківській гімназії. Там 190 школярів, величезне укриття, але був лише один вхід. Тому, згідно вимог, ми могли розмістити там тільки 50 дітей.

Через це, каже, торік учні гімназії навчались за змішаною формою.

Вже восени 2022 року сільська рада виділила гроші – майже 300 тисяч гривень – і їм побудували додатковий другий вихід із приміщення. Ми виконали вимоги, передбачені наказом №579 Міністерства внутрішніх справ і тепер можемо розмістити, у разі оголошення повітряної тривоги, усіх учасників освітнього процесу в укритті.

Водночас з облаштуванням другого виходу, в укритті робили косметичний ремонт, прибирали, робили резервне освітлення, встановлювали ємності для води і переносні біотуалети.

Грузьківська школа

Грузьківський навчально-виховний комплекс Катеринівської громади. Фото начальниці відділу освіти Катеринівської сільради Яни Циби.

Укриття і сховища навчальних закладів вдосконалюють

Відремонтоване укриття декілька разів перевіряла комісія у складі поліцейських, рятувальників і працівників Держпродспоживслужби, розповіла керівниця відділу освіти Катеринівської сільради.

Нам робили зауваження, ми їх виправляли. В цьому році влітку ми удосконалювали те, що потребувало вдосконалення. Наприклад, заливали в Грузьківському закладі освіти нову підлогу, робили стяжку, тому що велика кількість дітей, а та підлога, яка там була, почала кришитися. Закуповували додаткове освітлення, перевіряли, де не вистачало евакуаційного освітлення на входах, де поручні, наприклад, треба було зробити.

А ще закупили додаткові вогнегасники, білували і фарбували приміщення. Загалом торік на ремонт усіх укриттів в навчальних закладах, які цього потребували, з бюджету громади виділили 800 тисяч гривень. Цього року освоїли ще 150 тисяч гривень, але це не остаточна сума, бо роботи тривають.

Чому важливо вчитись під час війни

Навчатись під час війни – треба, вважає Яна Циба.

ліцей "Нова школа"

Укриття ліцею "Нова школа". Фото начальниці відділу освіти Катеринівської сільради Яни Циби.

Олексіївськмй дитсадок

Укриття Олексіївського дитячого садка. Фото начальниці відділу освіти Катеринівської сільради Яни Циби.

Наші захисники нині боронять свою державу саме для того, щоб, в першу чергу, діти мали можливість розвиватися і здобувати освіту. Тому учні мають ходити в школи, а вихованці закладів дошкільної освіти – також здобувати освіту і взагалі бути під наглядом дорослих в той час, коли їхні батьки ходять на роботу.

Каже, весною 2022-го, після того як зрозуміли, що Кіровоградщина умовно тиловий регіон, батьки дошкільнят почали повертатись на роботу, а дитячі садки на той час не працювали.

Була велика потреба по дошкіллю. Батьки мали йти на роботу, бо вже не могли перебувати вдома у відпустках за власний рахунок без збереження зарплат, треба було за щось жити. І хоча ми мали досвід роботи і навчання у закладах освіти за дистанційною формою – через пандемію коронавірусу, – розуміли, що очне навчання набагато якісніше, і не замінить жодне дистанційне. І тоді позиція голови громади Тетяни Пучки була чіткою – заклади освіти повинні працювати офлайн.

Додала, що Катеринівська громада – одна з перших у регіоні, де відкрили дитячі садки в очному форматі відвідування.

Катеринівський садок

Укриття Катеринівського дитячого садка. Фото начальниці відділу освіти Катеринівської сільради Яни Циби.

Ми почали їх відкривати у першій половині квітня.

Як повномасштабна війна впливає на освітній процес у регіоні

Організувати очну форму навчання у всіх школах і дитячих садках Кіровоградщини не можна через об’єктивні і суб’єктивні причини, пояснює начальниця відділу дошкільної, загальної, середньої, позашкільної освіти облдепартаменту освіти ОВА Світлана Янкул.

Світлана Янкул

Світлана Янкул. Фото Точки доступу

В області працюють 283 заклади загальної середньої освіти. У 199-ти діти навчаються очно, у 78 закладах навчаються у змішаному форматі, ще у шести – дистанційно. Ми працюємо над тим, щоб найближчим часом відновити у них змішану або офлайн-форму навчання.

У Кіровоградській області працюють 442 дитячі садки. З них 397 діти відвідують очно, у дев’яти закладах – змішана форма занять, 12 працюють дистанційно, 24 – не працюють, тому що або там живуть переселенці, або немає укриття.

В окремих садочках завершуються ремонтні роботи і, думаю, що найближчим часом вони перейдуть на очну форму роботи.

Додала, що у дитсадках зареєстровані майже 22 тисячі дітей, відвідують – 20 тисяч вихованців.

Це оперативні дані. Це означає, що офіційних ще немає. Офіційні представники закладів освіти приїжджають і дають нам інформацію з підписом керівника. Точну статистику ми знатимемо до 10 жовтня, коли отримаємо інформацію від усіх закладів.

Усі школи і дитячі садки області щодня звітують в департамент освіти стосовно того, за якою формою навчаються, яка кількість учнів відвідує уроки, скількох підвозять шкільними автобусами. Цю інформацію передають в міністерство освіти.

Досвід Закарпаття

У Мукачівській громаді Закарпатської області працюють 35 шкіл, в тому числі три приватні. У них навчаються понад 14 тисяч учнів. У громаді – 45 дитячих садків, які відвідують майже 4 тисячі дітей, розповіла заступниця міського голови Мукачівської міськради Юлія Тайпс.

Юлія Тайпс

Фото Точки доступу

Під час війни наше місто, як і більшість міст України, зіштовхнулось з проблемою безпечного середовища для здобувачів освіти. Я можу сказати, що це стало для нас викликом, але з гордістю можу сказати, що цей виклик ми подолали дуже успішно. Тому що на 1 вересня 2023 року нам вдалося забезпечити освітній процес у всіх школах і садочках без виключення в очній формі, навіть не в змішаній.

Розповіла, що більшість шкіл мали підвальні приміщення. Після повномасштабного вторгнення російських військових в Україну підвали переобладнали у найпростіші укриття.

У частині шкіл облаштували фортифікаційні стіни, які виконують захисну функцію і можуть слугувати укриттям. Мається на увазі, коли є дві стіни, то це також рахується укриттям. Всі видатки на ремонт укриттів ми здійснили з місцевого бюджету. Це орієнтовно 23 мільйони гривень. У цьому році роботи продовжуємо і вже освоїли 5 мільйонів гривень. Це також гроші з міського бюджету. Роботи ще тривають.

Який вигляд має укриття мукачівської школи

У Мукачівській школі №1 навчаються понад 800 дітей. Це одна з п’яти найбільших шкіл Мукачева, розповів начальник управління освіти Мукачівської міськради Михайло Лабош. Вона має укриття, яке у 1970-х роках минулого століття вважалось протирадіаційним. Нині, після ремонту, тут одночасно можуть розмістити до 450 учнів. Решту – 400 – на час повітряної тривоги ведуть в укриття школи мистецтв, яка розташована поряд.

мукачівська школа

Фото Точки доступу. Мукачівська школа

Десятиліттями сховище школи використовувалось як складське приміщення, розповів директор закладу Микола Морека. Торік його відремонтували.

Мукачівська школа

Фото Точки доступу. Укриття Мукачівської школи

мукачівська школа

Фото Точки доступу. Укриття Мукачівської школи

Мукачівська школа

Фото Точки доступу. Укриття Мукачівської школи

Санвузлів тут не було взагалі. Ми встановили два ось таких. Повністю нова система вентиляції, освітлення, обігрівач у кожній кімнаті, підлога – бетонна. Вона оброблена спеціальною фарбою проти сковзання. Також штукатурили стіни, бо місцями була сирість. Провели бездротовий інтернет, облаштували запасний вихід.

Розповів, що від початку російського вторгнення в регіоні був один приліт.

Однак ніхто не знає, що буде далі, а діти повинні вчитись, тому ми облаштували укриття, щоб вони, і на час повітряної тривоги, могли здобувати знання.

Мукачівська школа

Фото: Точки доступу. Укриття Мукачівської школи

Мукачівська школа

Фото Точки доступу. Укриття Мукачівської школи

Додав, що у нинішньому році збільшили площу укриття, за рахунок розчищення закинутих приміщень, а також підсилили вентиляцію. До ремонту і прибирання батьків учнів не залучали.

Читайте також: Якщо не хочете грати, можна їсти печиво: як у Кропивницькому працюють психологічні клуби для дітей і дорослих

 


Головне сьогодні