Дитяча футбольна школа "Лідер" із Миколаєва через війну переїхала у Кропивницький. У Миколаєві її відвідували понад дві сотні дітей. Та від початку повномасштабного вторгнення школа призупинила свою діяльність. А з жовтня відновила роботу в нашому місті. Як тренуються маленькі футболісти, бачили журналісти Точки доступу. 

Це наш офіс у місті Миколаїв, ми тут проводили тренерські збори, засідання, планували роботу. Прилетів касетний снаряд поряд із приміщенням і зруйнував його, – Сергій Поздняков показує кадри обстрілу Миколаєва.   

Він – тренер категорії С Федерації футболу України. Дитячу футбольну школу "Лідер" відкрив чотири роки тому. Каже, це була його дитяча мрія. В іншій професії себе не уявляє. Тож впевнений, що на своєму місці. 

Футболом я займаюся, скільки себе пам'ятаю. І, коли в одинадцятому класі потрібно було вирішувати, що робити далі, я сів, подумав і зрозумів – найкраще, що я вмію робити, це грати у футбол. Ступив до Чорноморського національного університету імені Петра Могили, на факультет фізичного виховання і спорту. Там отримав ступінь магістра, закінчив тренерські курси і відкрив ту справу, на якій я розуміюсь. Тепер допомагаю діткам стати футболістами. 

На початок повномасштабного вторгнення футбольна школа "Лідер" у Миколаєві вже налічувала п’ять філіалів. Футболісти-початківці брали участь у міських, обласних та всеукраїнських змаганнях.

Вийшло так, що у 19 років я відкрив спортивну школу, подзвонив батькам, сказав, що десятого квітня відкриття школи. Особливо такої віри не було, можливо, це виправдано – 19 років, але, все так вийшло, що з кожним тижнем було діток все більше і більше, і протягом чотирьох років у школі займалося більше двохсот вихованців.

Від початку великої війни у футбольній школі не проводили жодного тренування. Із Миколаєва, який постійно обстрілюють росіяни, Сергій разом із батьком вивезли інвентар. Тренер знайшов приміщення у сусідній області та із жовтня відновив заняття в Кропивницькому. Нині тут працюють два філіали. Тренуватися у школі "Лідер" вже виявили бажання з пів сотні дітей. В тому числі займається і хлопчик із Миколаєва, який раніше відвідував "Лідер" у рідному місті, а тепер із батьками евакуювався на Кіровоградщину.

Кожна група тренується тричі на тиждень у вечірній час. Пробне тренування безкоштовне. Вартість за місяць навчання у школі – 500 гривень.

Окрім фізичного розвитку, у нас із дітьми обов'язково є діалог – соціальний такий аспект, це співпраця: тренер – батьки – дитина, такий трикутник. І кожна дитина в групі, окрім викладача, спілкується зі своїми однолітками, досягає поставленої мети як самотужки, так і у команді. Це дуже важливо в плані загального розвитку дитини. 

Попри війну в дітей має бути дитинство, – впевнений і тренер, і батьки. До того ж – заняття спортом розвантажують і відволікають від негативу.

Якщо чесно, сумнівалися, чи треба це взагалі. Потім прийшло на думку, що дітям якось треба відволікатися. Спорт, футбол – це саме те, куди вони приходять із бажанням бігати, забивати голи… І, я думаю, і батьки кажуть, що це їм допомагає, – каже Сергій.

У нас було достатньо часу, щоб переживати, хвилюватися… Дуже багато жаху за ці вісім місяців було. У дітей як такої школи немає, а тут вони спілкуються, відпочивають, розвиваються фізично. Думаю, на часі, що в нас є такий гурток, – додає мама семирічних Гліба й Іллі, які також відвідують школу, Мирослава Воронцова.

Нині у футбольній школі "Лідер" у Кропивницькому триває набір вихованців. Приймають охочих від чотирьох і до 12 років. Окрім тренувань із кваліфікованим тренером, обіцяють:

  • мотиваційний щоденник футболіста; 
  • участь у чемпіонатах та турнірах; 
  • навчально-тренувальні збори; 
  • сучасні методики підготовки.

Сергій Поздняков сподівається, що невдовзі тренерський склад поповнять викладачі, які зараз перебувають в окупації. До повномасштабної війни у школі працювало семеро наставників. Він говорить, що не проти, аби до тренерської команди миколаївців долучився і хтось із місцевих, хто б розділяв цінності футбольної школи. 

Всі знають, що футбол – це спорт номер один у світі, найпопулярніший вид спорту, у футбол може прийти кожен малюк. Хто хоче більше для оздоровлення, займається більше для оздоровлення, а хто хоче себе просувати на перспективу і знайти свій шлях у професійному футболі, ми також допомагаємо це зробити.

Сергій говорить, аби стати професійним футболістом, в першу чергу потрібне велике бажання.

Засинати і прокидатися із однією мрією і думками про футбол та спорт. Треба систематично працювати, відвідувати тренування, тренуватися самостійно та прислухатися до порад тренера. І тоді все обов'язково вийде. 

Після війни філіали футбольної школи паралельно працюватимуть у Кропивницькому та у Миколаєві. 

Телефон зв'язку для охочих записати дітей у школу "Лідер": 093 305 22 51  (Сергій Олегович). Також можна написати тренеру в соцмережі.  



Головне сьогодні