Міський голова Кропивницького Андрій Райкович прокоментував загибель школярки, яка напередодні випала з недобудови. Він зазначив, що йдеться пpo "зoшит смеpті, дзвінки, пoвідoмлення".

Психологиня громадської організації «Батьківська рада Кропивницького», засновниця психологічної майстерні  «Інсайт»  Інга Кузнецова — розповідає про групи ризику, причини підліткового авантюризму та способи взаємодії з підлітками, які дозволять уникнути неприємностей.

Групи смерті, різноманітні експерименти, що призводять до трагедій, поступово входять у наше життя. Батькам, чия молодість та юність припадала на часи без широкого розповсюдження всесвітньої мережі, складно контролювати вплив онлайн-середовища.

Що приводить підлітків до «груп смерті»?

Інтернет — це таке ж середовище, як і будь-яке інше, — зазначає психологиня. — Друзі в мережі — це не віртуальні персонажі, а цілком реальні люди, які можуть мати такий же вплив на дітей, як і друзі в реальності. Тому треба пам'ятати, що у віці 11-14 років діти потребують особливого контролю як в реальному світі, так і в віртуальному. Як саме здійснювати цей контроль — то вже інша справа, адже діти в цей час набувають певної самостійності. Проте треба знати, чим живе ваша дитина.

Діти потрапляють до груп, де їх провокують на ризиковану поведінку, не просто так. Особливо часто провокує віддалення від батьків і пошук подібних груп в інтернеті знецінення. Дорослі можуть згадати свою юність. І в ті часи у них були захоплення, про які батьки казали, що це, мовляв, фігня. І якщо колись діти депресували і страждали в себе в кімнаті, а якщо знаходили за межами дому погану компанію, то це, як правило, було відразу ж помітно, зараз дитина може знайти порозуміння в мережі. Ось, її зрозуміли! Їй погано — і ще комусь погано! І діти сюди повертаються саме за порозумінням!

Підліткам важливо формувати свої групи. Самотність більшість підлітків переносять болісно. І в ось ці інтернет-середовища, які будуть провокувати самоушкодження, підлітки можуть зайти просто в пошуках своєї аудиторії, своєї групи, порозуміння.

Тому — цікавтеся, чим живе ваша дитина. Підтримуйте її захоплення, намагайтеся їх зрозуміти.

У чому найстрашніша сила груп?

Для підлітків, які поступово відриваються від батьківського контролю, ризикова поведінка буває характерною. Проте в групах підлітки завжди поводяться більш ризиково. Це — стандарт підліткової поведінки. І якщо в реалі можна щось помітити, то онлайн групи підлітків стимулюють ризикову поведінку, а ніякого контролю при цьому, ніяких обмежень у підлітків немає.

Чи можна помітити, що дитина потрапила під вплив груп смерті?

Очевидною ознакою є знижений настрій, дратівливість, замкненість. Проте це не єдине, що має насторожити батьків.

Потрібно звернути увагу, чи нормально дитина виконує свій звичний розпорядок дня чи тижня. Наприклад, якщо підліток відвідує школу, якийсь заклад позашкільної освіти, секції — чи витримує він все звичайне для нього навантаження? Перебування у групах, що провокують до самоушкодження, вимагає емоційних ресурсів, тому сил на всі звичні дії дитині буде бракувати. А це в свою чергу буде поглиблювати депресію.

Звертайте увагу, чи нормально дитина спить, чи нормальний у неї апетит.

До груп ризику, яким реально можуть зашкодити подібні групи в інтернеті, належать:

  • Депресивні підлітки;
  • Ті, хто страждає від самотності (є самотні підлітки, які від цього не страждають);
  • Ті, хто легко піддається впливу;
  • Підлітки з погано розвиненим інстинктом самозбереження (підлітки з низьким рівнем тривожності, схильні до ризикової поведінки).

Слід бути дуже уважним, адже підлітковий вік — це перший вік, коли ми не можемо бути в чомусь впевненим на 100%.

Якщо є причини підозрювати депресію, варто звернутися до психолога, а бувають окремі випадки, коли виправити ситуацію може вже не психолог, а хіба що психіатр. І цього теж не потрібно боятися. Якщо є потреба — звертайтеся до фахівців, чим раніше ви це зробите, тим легше буде повернути дитину до нормального життя.

Найважливіше для батьків — підтримувати з підлітком зв'язок. Знаходити спільні інтереси, вчити радіти цьому життю й цьому світу.

Для дітей потрібно створювати середовище спілкування. Люди зараз вже починають розуміти, що діти отримують гарну освіту за рахунок того, що втрачають, наприклад, навички дружби й спілкування з однолітками. У нас в студії «Інсайт» у Кропивницькому у рамках проєкту Батьківська рада Кропивницького за підтримки Європейського фонду за демократію (European Endowment for Democracy) зараз створені групи для дітей, яким складно налагодити контакти, створювати свої тусовки. Але подібних проєктів має бути значно більше.

Нарешті, остання порада батькам — не підсовувати дітям з перших же днів їх життя мультики про «Машу і ведмедя», а показувати щось веселе й життєрадісне в цьому світі зараз! Не на екрані! Якщо батьки мають якісь захоплення, кайфують від життя — вони стануть гідним прикладом для дітей, діти теж знайдуть свою тусовку, свою нішу, свої захоплення у цьому світі.

Читайте також: Психологиня з Кропивницького розповіла, як убезпечити підлітків від впливу соцмереж

Фото обкладинки: ТСН


Головне сьогодні