Реконструкцію колишнього приміщення Нацбанку та створення з нього Мистецького арсеналу призупинили на період повномасштабного вторгнення.

Про це в коментарі Точці доступу розповіла директорка обласного департаменту культури та туризму Уляна Соколенко.

Нагадаємо, у квітні 2021 року стало відомо, що Кіровоградщина отримає 31 мільйон гривень на реконструкцію будівлі Нацбанку. Ремонт мав відбутися в рамках проєкту “Велика реставрація”, що впроваджується в межах програми Президента України “Велике будівництво”.

Там планували зробити Мистецький арсенал, у якому б проводили виставки, культурні заходи, зберігали витвори мистецтва.

Як повідомляв Суспільному тодішній виконувач обов’язків голови обласної адміністрації Валерій Жалдак, закінчити реставрацію планували за два роки, тобто орієнтовно у квітні 2023 року.

Проте приміщення Нацбанку так і не потрапило в програму “Великої реставрації”, який запровадили саме для об’єктів культурної спадщини, розповіла Точці Доступу Уляна Соколенко.

Це (будівля, – ред) об'єкт державної власності, не комунальна, – сказала посадовиця. – І коли прописувався порядок програми, спочатку його не було, то в затвердженому вигляді мали можливість прореставруватися через неї виключно об'єкти комунальної власності. 

Другу спробу податися на програму департамент культури зробив у липні того ж року.

І тоді внесли зміни в той порядок. Але там розподілили так, що це мали бути об'єкти (так виписало Міністерство культури), які є в підпорядкувані самого міністерства. Приміщення Нацбанку в підпорядкуванні обласної державної адміністрації. Знову ж таки, ми випали з цієї програми.

Вже у 2022 році, за словами директорки департаменту, планувалася реставрація трьох об’єктів на Кіровоградщині, серед яких був і колишній Нацбанк. Проте через повномасштабне вторгнення знову довелося їх призупинити.

Бюджетні кошти на ці напрямки сьогодні не виділяються. Всі програми розраховані на відновлення об'єктів, які розташовані на території зруйнованих міст. На щастя, ми не маємо таких руйнувань. Тому не підпадаємо під ці проєкти. Але сподіваємося, що після перемоги знову відновимо реставрацію.

За словами Уляни Соколенко, коли це станеться, потрібно буде знову переглянути кошторисну документацію, адже за два роки та через війну ціни на все зросли.

Читайте також: Непокаране зло зростає: у Кропивницькому показали виставку "Комунізм = рашизм"

 


Головне сьогодні