Сьогодні, 31 січня, в обласному краєзнавчому музеї показали виставку “Комунізм = рашизм”. На виставці побували журналісти Точки доступу.

В одній із зал музею розгорнули 8 стендів. На них зобразили 13 історій про українців, яких вбили росіяни в радянські роки та нині, під час повномасштабного вторгнення. Історії підбирали так, щоб показати паралель між режимами: комунізмом та рашизмом. 

Ігор Кулик

Ігор Кулик розповідає про виставку стендів

Ми хотіли показати дві речі. Перша – непокаране зло зростає. Незасуджений комунізм призвів до сучасних подій. Друга – ми повинні розуміти, що завдання росіян – це геноцид українців. І за 100 років їхньої діяльності форми та методи не змінилися, – розповів директор Архіву національної пам’яті Ігор Кулик.

Присутні слухають про людей, які зображені на стендах

Присутні слухають про людей, які зображені на стендах

Саме команда архіву займалася створенням стендів. Як розповів директор, ідея про виставку виникла до повномасштабного вторгнення. Тоді планували говорити про те, як шукати інформацію про репресованих радянською владою рідних.

Жінка переглядає стенди

Жінка переглядає стенди

Проте велика війна змінила плани. Вирішили показати паралелі між радянською та сучасною російською владою.

Виставка "Комунізм=рашизм"

Майже усі стенди розділені на дві частини. На першій зображені фотографії людей та сканкопії архівних документів ХХ століття. Це, наприклад, історія науковця-селекціонера Володимира Симиренка з Києва. Він винайшов легендарний сорт яблук, який і назвали на його честь.

Володимир Симиренко

Володимир Симиренко та архівні документи про нього

Проте замість шани він отримав кулі. Науковець “загадково помер” у ніч на Святвечір у 1920-му році. Офіційна версія – напад бандитів, але дослідники життя Симиренка схиляються, що це були чекісти.

Виставка "Комунізм=рашизм"

Знизу розмістили історії сучасних українців, яких вбили росіяни під час повномасштабної війни. Серед цих людей – жодного військового. Усі цивільні.

Це, зокрема, історія старости села Мотижин Ольги Сухенко з Київщини. Жінку разом із її чоловіком та сином російські солдати викрали з будинку. А вже 3 квітня, після втечі загарбників із Київської області, тіла родини знайшли в братській могилі в лісі за селом.

Фото на стенді, на якому зображена ексгумація тіл з братської могили біля села Мотижин

Фото на стенді, на якому зображена ексгумація тіл з братської могили біля села Мотижин

Їхні кінцівки були переламані, нігті вирвані, а черепи пробиті – росіяни застосовували тортури.

Для тих, хто хотів детальніше прочитати про життя цих людей, на стендах розмістили QR-коди.

Дівчина сканує QR-код

Дівчина сканує QR-код

Виставка вже побувала в багатьох містах України. Була і поза її межами – в Литві, Латвії та Естонії. До річниці повномасштабного вторгнення планують показати й в Німеччині. 

Стенд виставки

Стенд виставки

У Кропивницькому переглянути її можна до 21 лютого. Адреса краєзнавчого музею: Театральна, 40.

Читайте також: Бої під Крутами 1918 та 2022: чому історія повторюється?
 


Головне сьогодні