Очільники населених пунктів Новомиргородського району від імені своїх громад звернулися до облдержадміністрації та обласної ради з клопотанням підтримати формування у районі не однієї громади, як це вказано у перспективному плані, а пʼяти.

Про це повідомляє кореспондент Точки доступу.

Центрами громад мають стати:

  • місто Новомиргород;
  • селище Капітанівка;
  • село Коробчине;
  • село Йосипівка;
  • село Панчеве.

Аргументи, які озвучили на спільній нараді у міській раді, були різноманітними.

Міський голова Новомиргорода Ігор Забажан зазначив, що якщо зʼявиться бажання створити більші обʼєднання, це можна буде зробити на наступному етапі, проте не існує механізму поділу громад, якщо виникнуть проблеми з управлінням такої великої території, як вся Новомиргородщина.

Сільський голова Панчевого Володимир Босько без особливого натхнення поставився до обʼєднання, оскільки прагне зберегти всі населені пункти, тож переймається, що політика укрупнення призведе до занепаду периферійних населених пунктів.

Дебати викликали різні питання, та головними побоюваннями були закриття закладів освіти, винищення мережі закладів охорони здоровʼя. І чим далі від центру знаходитиметься населений пункт, тим менше шансів, що там буде хоча б фельдшерсько-акушерський пункт.

Втім, всі очільники населених пунктів погодилися, що важливі для жителів різних ОТГ установ, наприклад, РТМО, будуть утримуватися спільними зусиллями.

Чотири з чотирьох населених пунктів, які визначені центрами громад (Йосипівка, Капітанівка, Новомиргород, Коробчине), вже розпочали обʼєднавчий процес.

У Коробчиному, Новомиргороді та Капітанівці депутати на сесіях прийняли рішення запропонувати сусіднім населеним пунктам обʼєднання, по району проходять громадські обговорення й вже є позитивні результати та домовленості.

А Йосипівська громада вже навіть подала в ЦВК документи на проведення виборів.

У результаті наради було прийнято рішення звернутися до обласної ради та облдержадміністрації для внесення змін до перспективного плану створення обʼєднаних територіальних громад.

Читайте також: Якісна освіта, сучасна медицина й амбітні плани: як живе Дмитрівська ОТГ після об’єднання (ФОТО)

Читайте також: Громада, що окрилює: історія успіху Маловисківської ОТГ (ФОТО)



Головне сьогодні