Менш ніж за добу скандал довкола особи керівника Пантаївського будинку-інтернату (Олександрівський район) Тетяни Сорокун  підняв на вуха щонайменше чотири структури обласного рівня – освітній департамент, поліцію, службу у справах дітей та адміністрацію обласної лікарні. За словами Валентини Краснобаєвої, жінки, яка збирається переоформити опіку над 14-річною Діаною, директорка сиротинцю не лише «не допильнувала» вихованки, а й всіляко дотискає рішення про абортування неповнолітньої. Наразі дівчина знаходиться в одній з палат гінекологічного відділення обллікарні. Директорка інтернату від розмов з журналістам відмовляється.

Спочатку розкажу, хто я, бо ви ж, мабуть, собі думаєте: «Що за одна?» – заходить здалеку пані Валентина (на фото). – Так от, мій син помер, не залишивши по собі дитини. Він виховував двох дітей одної жінки, що померла раніше за нього, але ніяких родичів вона не мала, вони не узаконювали відносин  –  от малих і розібрали по різним інтернатам. Я й не знала, кого куди… А вже всередині літа я цього Сашу, одного з тих діток, на Волкова зустріла. Сказав, що вступив у 4-е училище на будівельника, просив підшукати якусь квартиру, бо в гуртожитку стало незручно. «Яка, в дідька, квартира? Йди до мене: всі ж умови є, і до навчання близько!» Ну то він дуже мені вдячний був, мамою попросив називати. А тиждень тому каже: «Знаєте, в мене новина: скоро стану батьком. Так і так – дівчинці моїй 14 років, а директорка інтернату –  її опікунка». «Ну, думаю, нічого, хай утрьох до мене заселяються – я в меншій кімнатці буду, вони у великій. Рідна донька, можна сказати, зі мною вже не живе. 28 років – доросла людина. А це ж, після синової смерті, воно мені такою радістю повернулось. Чула, як Саша до Діанки дзвонив, як між собою вони гарно спілкуються. Хто був молодий – зрозуміє: треба їм допомогти».

Світлана Краснобаєва

Валентина Краснобаєва розповідає, що якийсь час керівник будинку-інтернату не виказувала особливого занепокоєння через вагітність Діани. Жінки зідзвонилися  спеціально – головним чином для того, щоб обговорити умови проживання пари в квартирі пані Валентини. Але зненацька мов грім ударив – Діана повідомила, що Сорокун умовляє її написати заяву з проханням організувати переривання вагітності через те, що юний організм просто не впорається із таким навантаженням (ще до стосунків із Сашком та лікувала нирки).

В Олександрійській лікарні брали кров з вени, пальця, аналізи сечі та УЗО. Як перший раз ми приїхали, лікарі сказали, що все добре. Потім, як плід розвинувся, сказали, що ніби все добре, але своїми нирками можу не виносити дитину, і навіть померти. Коли я написала заяву, задумалась, що щось може бути не так, – розповіла Діана журналістам.

Адміністрація лікарні підтверджує початкові наміри керівника навчального закладу щодо аборту. Після особистого приїзду Краснобаєвої, щоправда, офіційний опікун висунула іншу версію – обстеження дівчинки у зв’язку з можливими загрозами виношування.

Надвечір «Точка доступу» разом з Валентиною Краснобаєвою прийшли на прийом до заступника обласної служби у справах дітей Світлани Живаги. За словами чиновниці, обставини справи на місцях, тобто у стінах Пантаївського інтернату, позавчора розслідувала спеціальна комісія. Відбулась розмова з класним керівником класу, де навчалася дівчина, опитано медсестру, а співробітник поліції з’ясував, що статеві зносини у парі неповнолітніх відбувались за взаємною згодою. Відповідаючи на запитання представників держслужб про мету приїзду Діани до Кропивницького, Сокорун розповіла про необхідність збереження в умовах стаціонару перинатального центру (2 поверх обласної лікарні), не зважаючи на те, що насправді дівча поклали у палату на 9-му, у гінекології, – власне там, де й лікують жіночі хвороби та переривають вагітність.

У ході перевірки розроблено подальшу стратегію досягнення Діаною цивільної повносправності. Під орудою офіційного опікуна дівчина народжує дитину і поновлює навчання – на формі екстернату чи у вечірній школі. В разі укладання шлюбу із Сашком, всі соціальні виплати, які призначаються «статусним» дітям, тим-таки сиротам (допомога у зв’язку з втратою годувальника тощо) припиняються. Дівчину визнають дорослою, хлопця – спроможним заробляти на родину. Пані Валентина може пройти 5-денне тестування та курс спеціалізованої правової освіти у департаменті, який завідує справами опіки над дітьми, зібрати пакет всіх необхідних документів і довести чиновникам, що її помешкання цілком придатне для проживання в ньому юної породіллі з немовлям. Але в такому разі поселитися окремо від  своєї сім’ї мусить Сашко.

Не уявляю, як тоді вас перевірятимуть соціальні працівники, – коментує Світлана Живага. – Ми ж бо знаємо, ким Діані доводиться Сашко… Нехай навіть він увечері повертатиметься до гуртожитка. Складна ситуація. Ми ще будемо консультуватися. Такий маємо Сімейний Кодекс.

Я хочу прихистити цих дітей, але втрачати «сирітські» ми не можемо. Моя пенсія складає всього лише 900 гривень, правда, Сашко ще стипендію отримує, – коментує ситуацію пані Валентина.

Рішення про готовність Діани доносити вагітність і благополучно розродитися буде оголошено сьогодні, за результатами колегіального обговорення спеціалістами обласного перинатального центру.

Читайте також: Андрій Богданович та Сергій Мамаєв: життя по іншу сторону екрану (ФОТО)


Головне сьогодні