Проєкт "Своє молоко" запрацював на Кіровоградщині. Місцеву ініціативу реалізували за гроші держпрограми. Відтак, виробники "молочки" можуть продавати товар без плати за торговельні площі. Скільки магазинів облаштують та хто зможе долучитися до проєкту, дізнавалия наші журналісти.

Це в нас буде кефір. Завтра приходьте на пробу, – майстер міні-молокозаводу Наталія Таран показує процес приготування кефіру. 

Молочна продукція

Потужності ТОВ МП "Мрія" знаходяться за 50 кілометрів від Кропивницького. Понад 24 роки тут займаються переробкою молока. Намагаються вижити попри війну та те, що керівник підприємства на фронті.

Сировину беремо у населення. Їздять у нас машини скуповують молоко. Тоді лабораторія його перевіряє і воно надходить у виробництво. З цього молока і виробляємо, – каже заступник директора Володимир Лубенець.

Молокозавод

Він розповідає, що за добру на підприємстві переробляють до тони молока. Роблять з нього сир, масло, кефір, сметану, глазуровані сирки та бринзу. Могли б переробляти вдвічі більше, та сьогодні небагато охочих тримати у господарстві корів.

Це в нас бринза. Вона знаходиться в солоному розчині в процесі виробництва, – Володимир Лубенець показує білі кавалки.

Бринза

Чоловік говорить, що збувають готову продукцію у великих містах області. Але у потужних торговельних мережах продукцією міні-молокозаводу не цікавляться – замалі об’єми й невеликий термін придатності. Пастеризоване молоко "Мрії" придатне до споживання лише 72 години, адже не має жодних концервантів і барвників. 

Аби підтримати місцевих виробників, в області започаткували проєкт "Своє молоко". Ініціатива має на меті відновити галузь, що занепала. Працювали над проєктом близько року. Відтоді, як до регіонального фонду підтримки підприємництва звернувся один із виробників із тим, що не має де збувати готову продукцію, адже війна порушила логістичні зв'язки. Нині в регіоні залишилося лише кілька невеликих переробних підприємств. У минулому році найбільший переробник, яким був Світловодський маслосирзавод, припинив діяльність через перебої з електроживленням і вже роботу не поновить. 

Аби виробники, що лишилися працювати, могли збільшувати об'єм переробки, пов'язаний з новими точками збуту, нині відкрили перший магазин на центральному ринку в Кропивницькому. Тут продаватимуть "молочку" без оплати за торговельні площі. Доєднатися до проєкту "Своє молоко" можуть місцеві виробники, які поставляють до реалізації натуральну продукцію. 

Проєкт "Своє молоко"

Холодильники для проєкту придбали за грантові 250 тисяч гривень держпроєкту "єРобота". Надалі планують створити цілу мережу точок продажу місцевої "молочки".

Холодильник

Ми розуміємо, що в нас цих переробників менше і менше, і треба щось робити. Тому на сьогоднішній день відкрита перша тестова точка "Своє молоко" для того, щоб переробники мали доступ до покупців. Будемо далі відкривати наступні точки. Має їх бути в ідеалі 10-15, аби можна було збільшувати об’єми переробки, – коментує директорка регіонального фонду підтримки підприємництва Кіровоградщини Ольга Ковальова-Алокілі.

Фонд підтримки підприємництва

Ми вдячні нашому фонду підтримки підприємництва. Завдяки його підтримці ми придбали вантажний автомобіль з холодильною установкою. Я вважаю, що цей проєкт буде далі розвиватися. У Кіровоградській області практично немає виробників молочної продукції, а область аграрна, тому цей вид діяльності потрібно розвивати і всіляко підтримувати, – зазначає Володимир Лубенець.

Нині до проєкту "Своє молоко" доєдналися чотири підприємства з Кіровоградщини.

Молочна галузь

  • Державне підприємство "Дослідне господарство "Елітне" – з "живим", натуральним молоком 3,4% жирності, що можна придбати на розлив;
  • Торгова марка "СВІТ СИР" с. Подорожнє, Світловодський район (нині Олександрійський) – виробник розсольних сирів, вершкового масла тощо;
  • ТОВ МП "Мрія" с. Дмитрівка, Знамʼянський район (нині Кропивницький район) – виробник бринзи, творога, натуральних сирків у шоколадній глазурі, кефіру, сметани, молока пастеризованого тощо;
  • ТОВ "Фірма Ласка" м. Кропивницький – виробник морозива.

Читайте також: Єдині в Україні. На Кіровоградщині науковці займаються селекцією коріандру (ФОТО)


Головне сьогодні