На Кіровоградщині науковці єдині в Україні займаються селекцією коріандру. Насіння реалізують у різні регіони нашої країни та за кордон. Коріандр потрібен у харчовій та хімічній галузях, парфумерії. Він містить ефірні олії, що закріплюють запах. Про вирощування нішевої культури та її європейський потенціал дізнавалися журналісти Точки доступу.

Коріандр – це культура універсальна, олійна, ефіроолійна, технічна. Використовується в харчовій галузі, до прикладу, як приправа до риби та хліба, також є основою в парфумерії, – розповідає заступник директора Інституту сільського господарства Степу НААН України Віталій Іщенко.

Науковець

Цю розмову ведемо на дослідній ділянці неподалік села Созонівка Кропивницького району. Це поле Інституту сільського господарства Степу.

Пшениця

Кукурудза

Крім традиційних пшениці, ячменю та інших культур, на полігоні – коріандр. Сорт "Оксаніт" – єдиний універсальний сорт цієї культури, що є в держреєстрі сортів рослин України.

Поле

Два з них – закордонної селекції, тобто підтримувачі – це закордонні установи, один – Інституту овочівництва і баштанництва, він харчового напрямку використання для виробництва кінзи, тобто зеленої маси. А сорт "Оксаніт" – універсальний, оскільки використовується як насіннєва продукція і в подальшому для переробної галузі.

Коріандр

Віталій Іщенко розповідає, що серед іншого коріандр – чудовий медонос. Один гектар продукує близько 500 кілограмів якісного меду.

Медоносна культура

Це вдвічі більше, ніж соняшник. Тож нерідко насіння коріандру купують пасічники. Навіть у спеку на полі рояться бджоли. 

Посіви

Висівають коріандр у степовій та лісостеповій зонах. У середньому збирають до півтори тонни на гектар, але за ідеальних умов вирощування його потенціал значно більший. Урожай достигає одночасно з ранніми зерновими. Це вибаглива культура, та економічно вигідна, – розповідає завідувачка лабораторії Інституту сільського господарства Степу НААН України Галина Козелець.

Дослідниця

Особливістю цієї культури є те, що насіння коріандру проростає від 16 до 21 дня. А вже у цей період йде масове заселення бур’янами. Тому важливо вберегти посіви коріандру від бур’янів. Це першочергове завдання виробників та технологів.

Бджоли

Аби розробити технологію вирощування у центрі країни, де коріандр не був традиційною культурою, наші науковці проводили дослідження близько 20-ти років.

Інститут

Раніше координувалися з кримськими колегами. Та після окупації півострова зв'язки втратилися, – говорить директор Інституту сільського господарства Степу НААН України Ігор Семеняка.

Інстититут сільського господарства

Селекція здійснювалася в нашій та в кримських установах. На жаль, після 14-го року, коли Крим було окуповано, фактично ми залишилися єдині в Україні, хто має право на насінництво. А також маємо право на заключення роялті – надаємо право на вирощування насіннєвого матеріалу компаніям, які цього потребують.

Універсальний сорт

Попри багаторічні дослідження культури, каже Галина Козелець, попереду ще багато роботи і науковці вже планують виводити нові сорти.

Селекція

Вітчизняна селекція, як би не було складно, рухається впевненими кроками.  Та щодо коріандру є прогалина в роботі. Та завдяки працьовитості наших людей нам все вдасться зробити, – каже Галина Козелець.

Дослідна ділянка

В Україні коріандр вирощує менше десяти господарств. За інформацією департаменту агропромислового розвитку ОВА, на Кіровоградщині цього року його висіяли на площі 220 гектарів. Та загалом це – експортно орієнтована культура, з якою можна виходити на європейський ринок.

Читайте також: Не з Херсона, а з Кіровоградщини: як у центральному регіоні вирощують дині та кавуни (ФОТО)


Головне сьогодні