"Жива". Арт-проєкт для дружин полеглих героїв реалізують у Кропивницькому. Основна ідея – відкрити творчі здібності та відновитися після пережитого. А ще – зберегти неповторну історію власного життя та кохання. Картини, мальовані серцем, бачили журналісти Точки доступу.

Символи любові

До першого майстер-класу в рамках проєкту доєдналося п’ятеро дружин військових. Катерина малює гори. Каже, це символ їхньої любові з чоловіком. Майбутнє подружжя познайомилося на курорті "Драгобрат", де на той момент вони обоє працювали. Чоловік казав, що покохав кропивничанку з першого погляду.

Дружина воїна

Гори

Ми познайомилися з ним у горах і разом були дуже короткий проміжок часу, трошки менше року, тому що він загинув 2 квітня, а 29 в нас мала бути перша річниця. Тому, знаєте, гори, це як його стихія, наш початок, його початок і, вважаю, що моє перезавантаження.

"Варан"

Катерина розповідає, що її коханий Андрій Кипень народився у 1988 році на Закарпатті. Професійно займався гірськолижним спортом. Захоплювався дзюдо, карате, боксом, танцями, навчався у різьбярській школі. Обожнював рідний край, багато часу проводив у горах.

"Варан"

Служив в армії у спецпідрозділі "Лаванда". Працював на приватній пилорамі в селищі Ясіня, а також у Чехії.

Відбув три ротації у зоні АТО, відтоді почав опановувати саперну справу. За те, що виконував роботу, лежачи на землі, впритул наближаючись до ворога, мав позивний "Варан".

Після служби в АТО Андрій працював лижним інструктором. На курорті "Драгобрат" його і застала повномасштабна війна. 25 лютого чоловік знову став на захист країни. Служив у різних підрозділах, продовжував саперну роботу на посаді командира бригади.

Сапер

"Я відчуваю, що потрібен. Я завжди перший. Там, де не пройшли танки, не пройшла розвідка, проходжу я. Мені подобається мінувати, коли я розумію, що поставив надійний захист і мій підрозділ у безпеці", – переказує його слова Катерина.

За найменшої можливості навідував родину

Вона розповідає, що під час служби, за найменшої можливості чоловік навідував родину. Минулоріч 11 листопада у подружжя народилася донечка Марія. Ім’я дитині обирав Андрій. Потрапивши під сильний обстріл, він почав молитися Божій Матері, як раптом все вщухло. Тож на знак подяки за порятунок, донечку назвав на честь Діви Марії.

Сім'я

Виконуючи бойове завдання на Запорізькому напрямку 2 квітня 2023 року, чоловік загинув. Ворог поцілив просто у серце захисника. Військовою частиною він був поданий на нагороду "Герой України" (посмертно). Крім того, під час служби Андрія нагородили низкою відзнак президента, Міноборони, церкви.

У захисника залишилися мама Тетяна, сестра Ірина, дружина Катерина та донечка Марія. Поховали воїна на його малій Батьківщині.

Коли чоловік приїжджав у відпустку на Новий рік, написав доні листа. Поклав його у кулон та віддав мені, аби я передала Марійці, коли вона потребуватиме батьківської підтримки. Це був прощальний лист та наше останнє побачення. Листа я не читала, я можу це зробити лише після доньки, – розповідає Катя.

Виплеснути емоції, що стиснули серце

Від участі у проєкті, говорить Катерина, очікує перезавантаження. Каже, хоче виплеснути емоції, що стискають серце.

Трошки відпочинку та перезарядки. Все таки, це терапія і можна свій внутрішній стан перевести на папір.

Створити роботи, варті виставок, учасницям допомагають художники. Потім до картин жінки додадуть тексти про рідних людей. Такі майстер-класи спрямовані на психологічну й соціальну реабілітацію, – каже завідувач відділом Музею мистецтв Анатолій Кімнатний.

Художник

Мистецтво, і взагалі процес творчості, – настільки комплексний, що тут і руки беруть активну участь, і інтелект, і емоційна сфера. Людська особистість задіяна дуже сильно, і, насправді, це дуже захоплюючий процес, тому він, дійсно, має таку цілющу силу.

Проєкт про силу жити далі

Цей проєкт – не про смерть, а про силу жити після втрати, – говорить організаторка проєкту в Кропивницькому Марина Юденко.

Благодійний фонд

Коли ці полотна будуть написані і робота завершиться, ми хочемо зробити виставку цих робіт. І не лише обмежитися Кропивницьким. Ми хочемо, щоб ця виставка мандрувала регіоном, тому що там також є дівчата, які хочуть до цього долучитися і робити такі відгалужені проєкти в районних центрах або центрах територіальних громад.

Проєкт "Жива. Справжні історії кохання" триває в Україні понад рік. Арт-терапевтичні майстеркласи вже відбулися в Києві, Львові, Дніпрі та Івано-Франківську.

Рідні військових

Картина

Пара

Живопис

У Кропивницькому його реалізують: Кіровоградське регіональне представництво благодійного фонду "Мрія" за ініціативи Олени Сокальської й Аліни Карнаухової та за підтримки благодійного фонду "Сучасна Україна". У партнерстві з Кіровоградською обласною організацією національної спілки художників України та Музеєм мистецтв Кіровоградської обласної ради.

Читайте також: У пам’ять про сина: як подружжя освітян із Кіровоградщини допомагає армії (ФОТО)


Головне сьогодні