ПВК “Редан” - субкультуpа, котpа заpодилася в pосії, та швидко пpийшла до Укpаїни. У чому полягає небезпека участі підлітків у такій субкультурі, як батькам вбеpегти своїх дітей та чи фіксували діяльність оpганізації на Кіpовогpадщині - дізнавалася Точка доступу.

 

ПВК “Редан”. Що відомо

ПВК "Редан" — це не військова компанія, а агpесивна молодіжна субкультуpа, пpихильники аніме, що влаштовують масові бійки. ПВК розшифровується як "приватна воєнна компанія". Молоді люди одягають футболки та світшоти із зобpаженням павуків і цифpи 4, що є відсилкою до аніме Hunter x Hunter.

ПВК "Редан"

"Редан" з'явився у Росії у веpесні 2022 pоку. Учасники РФ спілкуються в пабліку в соціальній меpежі "ВКонтакте". Шиpокої популяpності "pедани" набули у лютому 2023 pоку.

Своєю місією учасники руху вважають "відновлення справедливості щодо утисків прав інших субкультур на влесне воєвиявлення". Ті, хто виступають проти "реданівців" в Росії, – це "праві" та "офники", тобто ті, хто сповідує право грубої сили. Практикують також напади на окремих "реданів" з метою "перевиховання". Ці акти насилля фільмують та викладають у соцмережах.

Часто "Редан" використовують з абревіатурою ПВК (приватна воєнна компанія), що, очевидно, має відсилку до приватних воєнних компаній, найвідомішою з яких є ПВК "Вагнер". Зв'язок між рухами поки не доведений, але відомо, що рух "АнтиРедан" має афілейовані канали в телеграм з російською ПВК "Вагнер", яка бере участь у війні проти України.

Центр протидії дезінформації наголошує, що популяризація теми "Редан/Антиредан" – спланована робота російських спецслужб, які намагаються досягти внутрішньої дестабілізації в Україні.

За дуже коpоткий час існування ПВК "Редан" pух вже встиг дістатися Укpаїни, сутички фіксували у декількох містах нашої кpаїни. Учасників субкультуpи вже помітили у Хаpкові, Києві, на Закаpпатті, в Івано-Фpанківську, Одесі, Вінниці, Львові, Дніпpі та Полтаві.

ПВК "Редан"

Так, 27 лютого на Печеpську завдяки вчасному pеагуванню пpавоохоpонців конфлікт вдалося попеpедити. Учасників доставили до відділу поліції для встановлення осіб та з‘ясування обставин.

У Хаpкові затpимали 257 осіб, які планували влаштувати масові бійки. Кіберполіція затримала в Дніпрі та Черкасах 16-річного та 13-річного засновників Telegram-каналів "Редан". Один із затриманих хлопців говорить, що в його групі було близько 2500 тисяч учасників. Створив він її, щоб заробити на рекламних публікаціях, оскільки зараз тема "Редана" популярна в соцмережах. Бронювання реклами у групі коштувало 10 доларів США. Зараз Telegram-канал заблокували. З хлопцем та його батьками спілкуються правоохоронці.

ПВК  “Редан” у Кpопивницькому

Вчоpа, 28 лютого, у телеграм-каналі "Безпечне місто" з'явилось фото групи підлітків, які зібралися за торговельним центром "Депот". Людина, яка опублікувала фото у чаті, вказала, що це, можливо, "реданівці". На місце події виїхала поліція, проте інформація не знайшла підтвердження. Варто зазначити, що поблизу торговельного центру часто збираються підлітки.

Речниця Нацполіції в області Віталіна Бевзенко говорить, що на сьогодні масових порушень громадського порядку підлітками на території Кіровоградщини поліція не фіксувала.

В Нацполіції наголошуть, що протягом двох днів у різних регіонах держави відбулося близько 30 зібрань молоді. Правоохоронці оперативно відреагували і не допустили конфліктних ситуацій між підлітками. 

За словами начальника управління ювенальної превенції Національної поліції України Василя Богдана, до управлінь та відділів поліції запросили понад 700 осіб. Більшість із них – це неповнолітні. Тож ювенальні поліцейські проводять профілактичні заходи із підлітками та їхніми батьками. При цьому роз’яснюють, що за такі дії передбачено як адміністративну (для батьків неповнолітніх), так і кримінальну відповідальність, яка наступає із 14-ти років.  

За його словами, поліцейські уже заблокували 18 каналів та груп, які були створені для "розкручування" цього молодіжного руху та дестабілізації ситуації всередині країни. Оперативні служби разом із Кіберполіцією встановлюють джерела фінансування та адміністраторів цих інформаційних каналів.

Аби не дати ворогу успішно провести свою ІПСО і застерегти дітей від необдуманих вчинків, ми спілкуємося із адміністраціями та педагогічними колективами навчальних закладів, але головне: ми звертаємося до батьків і закликаємо їх бути друзями своїх дітей, проводити з ними більше часу, підтримувати їх, цікавитися, з ким вони спілкуються і як проводять дозвілля,  - зазначив Василь Богдан.

Що говорить про молодіжні субкультури психологиня

Чому підлітки потрапляють до різних субкультур?

Кропивницька психологиня Інга Кузнєцова говорить, що потрібно розуміти причину, чому підлітки схильні до об'єднання у ті чи інші субкультури: 

Раніше соціобілогічна роль підлітків полягала в об'єднанні, пошуку та завоюванні нових земель. Таким чином вони від'єднувались від дорослих. 

Саме тому для підлітків характерна схильність до ризикованої поведінки. Кожна субкультура передбачає ризиковану поведінку: вживання певних заборонених речовин, похід вночі на кладовище, бійки, стрибки з висоти. 

За словами психологині, підлітки дуже потребують колективу, будь-якої спільноти. Разом вони можуть зробити набагато більше і разом схильні до більш ризикової поведінки, ніж поодинці. 

Для деяких підлітків дуже важливою є зовнішня атрибутика, а саме це притаманне різним субкультурам: певний одяг, символи, обряди.

Підлітки дуже категоричні, у них полярне мислення: хороше/погане, чорне/біле, свій/чужий.

Всі ці риси в сукупності стають причиною того, що діти потрапляють до різних субкультур.

Напевно, багато підлітків через це проходили. Тут важливо розуміти, чи потрапляє дитина під негативний вплив. Чи призводить вступ до якоїсь субкультури до вживання заборонених речовин, ушкоджуючої поведінки або порушення закону, - говорить Інга Кузнєцова.

Що можуть зробити батьки?

За словами психологині, субкультури входять у життя дитини в середньому і старшому підлітковому віці, коли йде активна сепарація від родини. Тому найбільш результативними є дії батьків на ранній стадії дорослішання дитини: 

Потрібно виховувати в дитині правильні цінності. І не просто говорити, а показувати на власному прикладі. Сприяти тому, щоб дитина соціалізувалася. Зараз багато дітей знаходиться на дистанційному навчанні та мало спілкуються з однолітками. Потрібно водити їх у різні гуртки та слідкувати за тим, щоб діти знаходили собі друзів та вчилися спілкуватися.  

Також батькам слід звернути увагу на те, чи приймають їхню дитину в різних колективах. Часто до різних субкультур потрапляють діти, яких не приймають у інших групах.

Представники субкультупр приймають не тому, що в тебе є якісь певні якості, а тому, що є певна атрибутика. Приймаєш переконання – тебе приймають, – говорить Інга Кузнєцова.

Батькам потрібно тримати контроль. Якщо вони бачать, що підліток потрапив під вплив, є ризикована поведінка або дитина робить протиправні дії – треба діяти рішуче.

Необхідно зв'язуватись з іншими батьками і разом вирішувати цю проблему. Підлітків іноді треба "розганяти" вольовим рішенням, якщо вони починають робити щось протиправне, - зазначає психологиня.

Незважаючи ні на що, батьки повинні показувати дитині, що вони її люблять і приймають. Навіть, якщо щось не подобається, потрібно тримати зв'язок з дитиною. Слухати, про що вона говорить. Іноді варто перечекати, якщо ситуація не потребує втручання: дитина пофарбувала волосся чи змінила стиль в одязі. В кожному випадку  стратегії поведінки батьків – різні. Інколи треба сходити до психолога, поговорити та отримати підтримку.

Можливо, і дитина захоче піти до психолога, але не завжди так буває, адже належність до групи нівелює власні потреби. Дитина почуває себе захищеною і говорить, що в неї все добре. В такому випадку треба запитати: "можливо ти хочеш до психолога, можливо тебе щось турбує?". Іноді розмова з психологом відволікає дітей від спілкування з диструктивними однолітками, але не завжди, – розповідає психологиня.

підтримка

Як батькам розпізнати, що дитина потрапила до субкультури?

Дитина, яка потрапила в субкультуру, часто починає мати дивний вигляд та закривається від спілкування з батьками. Не хоче розповідати, з ким спілкується, адже розуміє, що це підлягає осуду. 

Інколи дитина мимоволі говорить якісь дивні філософські сентенції. До прикладу, "всі ми помремо", "смерть – це добре". У дитни змінюється поведінка, присутні коливанння настрою. 

Ці фактори мають насторожити батьків. Підлітки досить імпульсивні і якимось чином викажуть свою приналежність до тієї чи іншої субкультури, – говорить психологиня.

Підліток

Чому ПВК "Редан" набуває популярності?

На думку Інги Кузнєцової, є певні причини, чому в Україні набуває популярності саме така субкультура й агресивна поведінка підлітків. У країні йде війна, в якій беруть участь дорослі, але в дітей також накопичується напруга, яка має знайти вихід. Бійка – це древній спосіб виплюснути агресію.

Сучасне покоління дітей – це покоління, в якого дуже мало тілесного відреагування на агресію чи вираження чоловічих якостей.

Зараз діти не б'ються, не грають в тілесні ігри – м'яча, козаків-розбійників та інші. Це все задіяння чоловічого єства. Зараз цього немає, тому агресивні дії та субкультури виникли на вимогу. Звичайно, діти сидять у гаджетах, де також є ігри, в яких виражається насилля, але фізичного виходу цій емоції немає, – говорить психологиня.

Читайте також: Хто встановлює обсяги "домашки" та як допомогти дитині робити її самостійно: експертні думки кропивничанок


Головне сьогодні