У Кропивницькому в Центральноукраїнському державному університеті відкрили гурток робототехніки для дітей. Його створила група студентів-третьокурсників, яких об’єднує любов до цієї науки. А також бажання зробити Кропивницький таким же просунутим у технологіях, як японське Токіо.

8 червня в універі провели перші пробні заняття, на яких побувала й Точка доступу. Записалося близько 40 дітей. Можуть навчати й більше, розповів координатор проєкту "KropRobots" Денис Павлюк. Чому і як навчатимуть – читайте у нашому матеріалі.

Початок гуртка з робототехніки

Перші заняття

308 авдиторія, семиповерховий корпус. За столом сидять діти, які з цікавістю спостерігають за роботом. Він рухається по столу, підходить чи не до кожного і робить "клац" своїми пластиковими зубами. Чим дуже веселить найменших.

Гурток робототехніки

Його основна функція: кусати неслухняних дітей. Але ж ви всі слухняні, правда? – жартує Денис.

Наступним на імпровізовану сцену виходить Валера. Робот, який через велику кількість "ніжок "схожий на павука. Його так і називали – Павучок, аж поки не з’явилося інше прізвисько.

Коли ми його презентували, ним зацікавилася одна дівчинка. Все розпитувала, яке у нього ім’я. Тоді ми спитали як її звати. Вона представилась Валерією. От ми й вирішили назвати його Валера. Інші погодились, – каже Денис.

Робот-павучок

Він та інші ментори – Владислав і Дар’я – керували роботами з телефона. А потім запропонували малечі та підліткам покерувати самим.

Малюк керує роботом

Щоб не збирати усіх 40 охочих в одному приміщенні, дітей розділили на чотири групи та записали на зручний час. Перша група прийшла на десятку ранку. Саме її й бачила Точка доступу.

Роботи

На пробних заняттях учасникам розказували про робототехніку та показували можливості цієї науки. Потім вже вчитимуть програмуванню та 3D-моделюванню.

Один із учасників

Після пробних занять в залежності від їхнього віку та можливостей ми сформуємо сталі групи та графіки, – сказав один із менторів Владислав Губар.

Владислав Губар показує учасникам, як робити роботів

Владислав Губар (праворуч) показує учасникам, як робити роботів

Шестирічний Кирило – наймолодший з усіх. Хлопчик обожнює фільми про трансформерів, тож із захватом розбирав та збирав нових роботів.

Кирил робить роботів

Учасник гуртка Кирило

Ми сьогодні влаштовували бої роботів. До них були прикріплені кульки. Чия лопне – той програв. Я переміг один раз, – ділиться враженнями Кирило. – Хочу прийти на заняття ще.

Бої роботів

На гурток хлопчика привела мама Ганна Кушнарьова. Каже, син захоплюється конструктором. Тож коли у Дендропарку побачили презентацію цього проєкту, вирішила записати Кирила. 

Я працювала на заводі. У нас був відділ, де розробляли робота. Тому я в реальності знаю, що це дуже перспективно і корисно. Особливо для дітей – це розвиток логіки, – поділилася пані Ганна.

Ганна Кушнарьова тримає Валеру

Ганна Кушнарьова тримає робота Валеру

З дев’яти дітей, які прийшли на перше заняття, 13-річна Світорада Остапчук – єдина дівчинка. Збирати роботів із "Лего" – це весело, каже вона. Єдине, не завжди вдається знайти потрібні детальки.

У мене тато займається робототехнікою, і мені цікаво. Але в нього не так багато часу пояснювати, тому я тут. Пробувала займатися цим і раніше, але не сильно заглиблювалася. Хочу пов’язати своє життя з програмуванням, – розповідає Рада.

Світорада

Світорада Остапчук

Як студенти об'єдналися, щоб покращити місто 

Гурток із робототехніки "KropRobots" створили п’ятеро студентів-третьокурсників. Усі з різних спеціальностей, але об'єднані любов'ю до цієї науки та бажанням зробити щось корисне для Кропивницького.

Група гуртка робототехніки

Усе почалося з того, що до нас підійшов викладач і запропонував взяти участь у проєкті UPSHIFT, – почав говорити Денис.

Денис

Денис Павлюк

UPSHIFT – це інноваційна програма для підлітків та молоді, що допомагає перетворити ідеї на дієві проєкти.

Ми зібралися з друзями і вирішили піти двома командами. Був напрямок робототехніка і кібербезпека, моя спеціальність. Але по робототехніці не вистачало спеціалістів. Було тільки двоє – Владислав та Артем, а мінімальна кількість мала бути три. Тож ми вирішили об’єднатися, – продовжив координатор.

Заявку подали в січні. Пройшли усі етапи і отримали грант, за який закупили необідне для навчання обладнання. Обов’язки між собою розділили. Денис комунікує з батьками, медійниками, університетом та координує роботу команди. За потреби, допомагає в навчанні.

Викладач прийшов подивитися, як працює гурток

Владислав Губар показує дітям, як конструювати самих роботів. Захоплюється цим зі школи і міг би вже офіційно працювати у цьому напрямку, але треба ще отримати диплом.

На занятті помітив, що дітей від 7 до 12 років  більше цікавило "Лего". Бо це розповсюджена іграшка. А тут є можливість змусити її ходити чи їздити. Можна запрограмувати, щоб вона виконувала якісь дії. А 13-річним сподобалося працювати з пристроєм Arduino, бо там треба паяти, крутити.

Владислав Губар

Артем Руденко розважає та допомагає учасникам. Коли вже будуть сформовані групи – хлопець вчитиме їх програмуванню.

Потім ми будемо творити на 3D-принтері, моделювати. Вчити дітей самих програмувати роботів, щоб вони щось робили, – сказав він.

3д-принетр

3D-принтер

Дар’я Решетнікова каже, що робототехніці навчає і навчається разом із дітьми. У команді вона – SMM-ниця, пише та фотографує для соцмереж проєкту. Ну, і допомагає дітям, звісно.

Я йшла сюди не дуже розуміючи, що таке робототехніка. Хлопці мені сказали, що все розкажуть і навчать. Вони так розповідали про це, що й мене захопили. Мені подобається, що з нічого може вийти щось.

Дар'я Решетнікова

Дар'я Решетнікова показує дітям, як складати роботів

Є в команді також і графічний дизайнер, але того дня він на заняття не прийшов. Мав інші завдання, пояснив Денис.

Робототехніка нам цікава. Наші спеціальності пов'язані саме з нею. Також ми зрозуміли для себе, що ця наука дуже важлива. Ми можемо подивитися на розвиток Японії, де на кожному кроці можна побачити роботів, які дають чеки або виконують якусь роботу. Ми хочемо це зробити й у нас. Щоб у нашому місті з нашого університету це все і почалося. Щоб у нас були механізовані системи, які допомагали і спрощували життя наших містян.

Команда гуртка з робототехінки

Зв'язатися з командою або записатися на наступні заняття можна за цим посиланням.

Кроп роботс


Фото Точки доступу

Читайте також: "У дітей має бути свято, навіть попри війну" — як відзначали випускний у дитсадку Кропивницького (ФОТО)


Головне сьогодні