У дитсадку №54 "Чебурашка" в Кропивницькому для маленьких випускників щороку роблять святковий випускний. Попри війну, цьогоріч традицію не перервали й організували шоу талантів із віршами, піснями і танцями. Як прожили цей непростий рік дорослі й діти та як війна змінила маленьких кропивничан, дізнавалися журналісти Точки доступу.

Сергій Білак із дружиною Ольгою привели на свято свою доньку Аду. Кажуть, на початку великої війни мали сумніви, чи варто дитині відвідувати дитсадок, оскільки дуже переживали. Але врешті заспокоїлися, подивилися укриття, тож вирішили, що дівчинка буде тут у безпеці та спокійно готуватиметься до школи.

Кропивничани

Ось вони по східцях спустилися й одразу в укритті. Тобто, дуже швидко, три-п’ять хвилин, і вони вже в укритті. Тож ми не боялися, віддали і все – дитина собі нормально займається. Донька змінилася, до школи дуже добре підготувалася, ми знаємо склади, читаємо по складах, букви, цифри… Жодних нарікань немає, ми дуже вдячні усьому колективу, – каже батько Ади Сергій Білак.

Маленька Ада вже вирішила – у майбутньому стане вихователькою. А поки насолоджується дитинством та ошатною сукенкою.

Майбутня школярка

Ми спочатку зробили зачіски, а потім пішли в центр і все купили – платтячко, все, – розповідає дівчинка про підготовку до свята.

Вихователька дитсадка № 54 "Чебурашка" Ольга Качан говорить, що працює в цьому закладі вже 14 років і сама була випускницею нині 11-ї, а тоді 12-ї групи. З дитинства мала мрію – повернутися сюди в якості виховательки.  

Так, наше життя змінилося. Наші дітки стали більш згуртовані, більш самостійні. Коли лунають сирени, ми всі знаємо, що робити, куди бігти, тобто алгоритм дій настільки вироблений, що ніхто не панікує. Діти, дійсно, дуже виросли і дуже шкода, що маленькі наче вони, але дуже виросли за цей рік на емоційному рівні.

Вихователька дитсадка

Педагоги зізнаються, що разом із вихованцями переживали цього року досить складні моменти. До прикладу, згадують, як працювали якраз у момент прильотів ворожих ракет неподалік. Тоді всі разом так швидко спустилися в укриття, що й самі дивувалися, як це було можливо.

Діти вже навіть мій погляд розуміють. Коли тривога і я говорю "підлога", вони лягають. Закривають вушка, відкривають ротики, закривають оченята, і в нас є місце, де ми можемо сховатися, в нас це обговорено, у випадку ракетної атаки. В нас був такий досвід і діти мене не підвели, – додає Ольга Качан.

Але навіть в укритті за можливості садочок працює у звичайному режимі. Вихователі, логопеди і психологи проводять заняття, ігри, займаються із дітьми творчістю. Аби відволікати мелечу від місця, де вони перебувають, а головне – причини – працівникам дитсадка доводиться бути справжніми чарівниками, – посміхається вихователька.

Рішення про формат випускних у кожному закладі Кропивницького приймали окремо. Рішення подарувати малечі свято в дитсадку №54 прийняли спільно з батьками. Випускний організували в актовій залі з дотриманням всіх карантинних вимог. Сергій Білак говорить, що хотіли відволікти дітей від буденних справ та тривог, зробити цей день незабутнім.

Кожна дитина повинна мати свято, як би там не було – війна, епідемія, але дитина повинна мати свої роки дитинства, свято, на якому віршик розказати, затанцювати.


Випускне свято – це завжди хвилюючі моменти життя. Це завжди спогади, сум, радість, тому що діти стали дорослими, діти йдуть до першого класу. Життя не стоїть на місці і ми дуже раді, що випускаємо велику кількість дітей в цьому році. На сьогодні це 46-й випуск із нашого закладу, – каже директорка закладу Анастасія Злигостєва.

Директорка закладу

Шоу талантів

Випускний у дитсадку

Маленькі кропивничани

Українські діти

Вихованці садка

Дитсадок "Чебурашка"

Анастасія Злигостєва зазначила, що замість витрачати гроші на квіти, батьків закликали задонатити на армію. Скриньку для пожертв облаштували у холі садочка. Зібрані кошти передадуть на купівлю дрона для ЗСУ.

Допомога ЗСУ

Допоможи армії!

Дошкільний навчальний заклад (ясла-садок) комбінованого типу № 54 "Чебурашка" відкрили у 1976 році. Нині заклад відвідують близько двох сотень дітей. Деякі вихованці закладу перебувають за кордоном, але поступово повертаються у рідне місто та у свій садочок.

Читайте також: Замість квітів – підтримка армії. У школах Кропивницького пролунали останні дзвоники (ФОТО)


Головне сьогодні