Понад два десятки рейсiв, якi здiйснюють мiжобласнi перевезення, скасували у Кропивницькому сьогодні, 21 жовтня

Як повiдомили Точці доступу телефоном у довiдковiй, частина водiїв не виїхали на рейси через новi правила пасажирських перевезень. Один керманич не змiг працювати, оскiльки вчасно не отримав результат ПЛР-тесту на коронавiрус, який зробив учора. 

Як дотримуються нових правил перевезень на Автовокзалi №1 у Кропивницькому, перевiрили нашi журналiсти.

Нагадаємо, вiдсьогоднi, 21 жовтня, мiжрегiональнi перевезення пасажирiв в областях iз “жовтим”, “помаранчевим” та “червоним” рiвнем епiднебезпеки дозволенi лише за умови наявностi у водiїв, екiпажу авiатранспорту та пасажирiв сертифiкатів про вакцинацiю вiд коронавiрусу або негативного результату тестування, або iншого документа, що пiдтверджує COVID-безпечнiсть. Обмеження не стосуються лише неповнолітніх. Новi правила перевезень запровадили й Кiровоградщині, яка поки тримається у "жовтiй" зонi. 

На Автовокзал № 1 ми приїхали близько 08:30. Здебільшого люди були у масках. Дотримуватися дистанції необхідності не було – скупчення людей не спостерігалося. 

Працівниця автовокзалу розповіла, що жодних конфліктів з приводу нових правил пасажирських перевезень поки не виникало. Касири продають квитки лише за наявності одного з документів, що підтверджує COVID-безпечнiсть.

Люди всi вже знали про ці правила, були пiдготовленi, не було таких iнцидентiв. Всi показують сертифiкати у вiконечко, а щодо приміських, – то ж можна так. Усi в масках. Ми стараємося, – посміхається контролер-касир автовокзалу Людмила.

На платформі знайомимося ще з однією Людмилою. Пенсіонерка має намiр поїхати в Гурівку, колишнього Долинського, а нинi Кропивницького району. Стверджує, що їй продали квиток за 90 гривень на рейс Кропивницький – Кривий Рiг без наявностi документа про пiдтвердження COVID-безпечностi. Але попередили, що остаточне рішення щодо можливості поїздки Людмили на міжобласному рейсі прийматиме водій. 

Жінка переживає, що той відмовить і пояснює: пенсію їй за місцем реєстрації приносить листоноша, оскільки вона не вміє користуватися банківською карткою. Сама ж Людмила поки проживає у родички в Кропивницькому.

Я по пенсiю їду і тепер просто не знаю, що робити, – бідкається вона. 

Пані Людмила каже, що для неї стало несподіванкою те, що її можуть не пустити в автобус. Адже думала, що нововведення стосуватимуться лише регiонiв "червоної" зони епiднебезпеки.

Я такого по телевізору не чула, хоча за цією темою слідкую, – говорить пенсіонерка. 

Разом із жінкою прямуємо до її автобуса. Пані Людмила просить водiя пустити її в салон, але той вiдмовляє. Каже, штраф за порушення вимог карантину – 17 тисяч. Це бiльше нiж його мiсячна зарплата.

Мені ж треба поїхати в межах області, тим більше, ми не в "червоній" зоні, – намагається переконати водія жінка. 

Олександр пояснює: добре розуміє пасажирку. Але правила не порушить, оскільки боїться штрафу. До того ж, говорить, сам не знає, чи працюватиме сьогодні, оскільки на ранок не отримав результат ПЛР-тесту на коронавірус, який зробив учора. 

Я не прививався, я зробив на цi три днi тест. Теж чекаю, чи буду виїжджати на рейс, бо поки пiдтвердження немає, що результат вже є, – говорить чоловік.


 Що хочеш, то й роби. Як жити без пенсiї, без грошей? Я не знаю. Буду, мабуть, їхати "голосувати" на трасу, – мало не плаче Людмила. 

На думку водія Олександра, людям дали замало роз'яснень щодо нових правил пасажирських перевезень в умовах пандемії. Тож, припускає, що неприємні ситуації траплятимуться і надалі.

Нам же не дали чіткі роз’яснення, чи ми можемо в межах областi везти без "ковiдних" документiв, чи нi. Маршрут мiжобласний, от ми зараз виїдемо, я не знаю, якi вимоги будуть у перевіряючих до мене, – пояснює чоловік. 

У результаті, до часу відправлення автобуса Кропивницький – Кривий Рiг, 09:10, результат тесту на коронавірус Олександр не дочекався. Рейс скасували. Пенсіонерка Людмила розгубленою лишилася на автовокзалі у надії дістатися дому іншим транспортом. 

Решта пасажирів, з якими нам довелося поспілкуватися, необхідні документи мали. Більшість опитаних нарікали на високу вартість ПЛР-тесту, а також висловлювали пересторогу щодо можливих ускладнень після вакцинації. 

Додамо, що на Кіровоградщині виявили вже понад 23 тисячі хворих на коронавірус. Кількість захворілих зростає. Випадки інфікування стали частіше фіксувати серед дітей. В області 780 тисяч дорослого населення, яке підлягає вакцинації. Від коронавірусу наразі вакцинувалася третина. З початку вакцинальної кампанії в регіоні від коpонавіpусу зафіксували тpи випадки ускладнення після щеплення. Всі тpи випадки консиліум лікаpів pозцінив як несеpйозні.

Читайте також: Коронавірус на Кіровоградщині: 156 осіб захворіли, 5 померли

Читайте також: В "Укрзалізниці" пояснили, як дотримуватимуться нових карантинних правил перевезень

Текст: Лiлiя Кочерга

Фото: Олександр Козловський




Головне сьогодні