Перевірити харчоблоки в кропивницьких школах 1 лютого дав доручення міський голова Андрій Райкович. Під час апаратної наради він поінформував про те, що в ЗНЗ №8 в обласному центрі зафіксували спалах гострої кишкової інфекції. Згідно з інформацією, 52 учні школи після вихoду з кaнікул пoскapжилися нa пoгіpшення сaмoпoчуття. Перевірки пов’язані з цим інцидентом і мають показати умови приготування їжі, якість води та продуктів.

Скільки дітей занедужали, який їхній стан нині, що споживали учні та хто понесе відповідальн
ість за спалах захворюваності у школі, розбиралася журналістка Точки доступу.

Розголосу ситуація із кишковою інфекцією у школі №8 набула лише після повідомлення у ЗМІ 1 лютого. У популярній батьківській спільноті в соцмережі жодної інформації з приводу інциденту так і не з’явилося.

Як стало відомо згодом, 28 січня частина учнів молодшої школи №8 не з’явилася на заняття. Як повідомили адміністрації батьки школярів, діти скаржилися на слабкість, нудоту, блювоту, біль у животі та підвищення температури тіла.

Я не знаю, якщо чесно, скільки дітей відчуло погіршення самопочуття. В спільноті класній це не обговорювалося, лише вчителька запитала, кому ще погано і попросила написати їй. Більше схоже на вірус, на мою думку, оскільки дітей решту вже десь через два-три дні «накрило». Моя донька всю ніч блювала, а потім все пройшло. Говорила я з мамочками садочку, то вони говорили, що за тиждень до цього така ж ситуація була у них в закладі. Дитсадок і школа поряд, дітки ходять разом, у багатьох є старші і молодші дітки, може, хтось з садочку приніс у школу, - розповіла телефоном мама одної з учениць восьмої школи.

У самій школі повідомили, що інформація про те, що спалах настільки масовий, дійсності не відповідає. Наразі школярі перебувають на дистанційному навчанні, але не через погіршення самопочуття, а через складні погодні умови. Саме таку форму навчання рекомендували МНС-ники.


Поки у нас немає даних щодо кількості дітей, які відчули погіршення здоров’я. Їдальня зараз не працює. Її закрили на час епідзаходів. Я нічого не можу коментувати, справа в тому, що надійшла скарга від батьків, ми одразу повідомили всі органи, які потрібно було повідомити, вони провели всі заходи. Головне, що ми знаємо, що всі діти на даний момент здорові, - прокоментувала заступниця директора закладу Оксана Черпій.

28 січня до Головного управління Держпродспоживслужби надійшов лист від Управління освіти міськради Кропивницького щодо погіршення стану здоров’я дітей у восьмій школі. Погіршення стану фіксувалося в учнів 1-4 класів. За попередньою інформацією, більше 50 учнів мали ті, чи інші симптоми. У кого просто болі в животі, у кого підвищення температури тіла, нудота, блювання, - зазначила начальниця відділу ГУ Держпродспоживслужби в Кіровоградській області Галина Сабадаш.


Цього ж дня, за її словами, Держпродспоживслужба провела санітарно-епідеміологічне обстеження – позапланове інспектування харчоблоку щодо дотримання вимог законодавства та окремих показників у сфері безпечності харчових продуктів.

Були відібрані добові проби, які споживали ці учні 27 січня, також відібрали проби води, санітарно-гігієнічних змивів та харчових продуктів – курячих яєць та солодковершкового масла. На 28-ме січня жодного діагнозу від закладів охорони здоров’я ми не отримали по даному закладу освіти, а 29-го січня отримали офіційно інформацію про реєстрацію семи випадків гострої кишкової інфекції. Це були чотири випадки харчової токсико-інфекції та три випадки гастроентероколіту, - додала Галина Сабадаш.

Наразі дослідження продуктів, готових страв та води, відібраних у закладі, тривають. На ранок 2 січня мають бути результати. Але про деякі порушення можна говорити і сьогодні.

Не була представлена технологічна картка на варене яйце, були брудні ємності для мила, також у складському приміщенні для харчових продуктів був відсутній психрометр, тобто не контролювалися температура та вологість повітря, був виявлений надщерблений посуд. Але з’ясовуємо ще, чи пов’язаний спалах з перебуванням і харчуванням в закладі освіти, - зазначила Сабадаш і додала, що задля локації та ліквідації випадків захворюваності Держпродспоживслужба рекомендувала призупинити діяльність харчоблоку і, враховуючи ситуацію, дітей 1-4 класів перевели на дистанційну форму навчання.

Дітей, які відчули погіршення самопочуття, обстежили на бактеріологічну групу інфекцій. Наразі чекають на результати.

29 січня, об 11-й годині, до лабораторного центру надійшли екстрені повідомлення про реєстрацію спалаху кишкової інфекції, а саме про сім випадків серед учнів одного закладу – школи №8. Наступного дня, 30 січня, зареєстрували ще один випадок, пов’язаний із цим спалахом, - до лабцентру надійшло екстрене повідомлення про реєстрацію випадку гострого гастроентероколіту. Захворіла 4-річна дитина, яка є сестричкою одної із захворілих учениць цієї школи, - прокоментувала в.о. директора обласного лабораторного центру Надія Оперчук.


За її інформацією, всього при реєстрації спалаху в школі відібрали 77 проб харчових продуктів, змивів, води. Зокрема досліджували готові страви – варені яйця, ячневу кашу, капусняк, салат з буряку та печеню по-домашньому. Ще тривають результати кількох проб харчових продуктів.

Наразі фахівці проводять і дослідження щодо семи захворілих дітей, матеріал від одної дитини досі не надійшов. Також обстежили чотирьох працівників харчоблоку на бактерії групи кишкової палички та патогенний стафілокок. Щодо першого обстеження – відхилень немає, дослідження на стафілокок триває.

 В лабцентрі повідомили, що захворілі діти наразі лікування продовжують. Із них два випадки середньої тяжкості – у одної дитини на початку хвороби підвищилася температура до 38, в іншої - до 39 градусів.

Як нам стало відомо з власних джерел, йдеться про двох хлопчиків семи і восьми років. Вони й сьогодні продовжують лікування в одній із міських лікарень. Почуваються добре, але додому учнів випишуть не раніше четверга, поки не будуть готові результати бактеріального посіву.

Решта школярів мають легкий перебіг захворюваності. Жодних проявів кишкової інфекції у 14-ти старшокласників-пільговиків, які теж харчувалися цій у їдальні, не відмічалося. За інформацією Держпродспоживслужби, за порушення, виявлені в закладі освіти, відповідальність несе керівник.

Лілія Кочерга, спеціально для Точки доступу

Читайте також: 7 справ, які потрібно встигнути зробити у лютому в Кропивницькому


Головне сьогодні