Сьогодні, 26 червня, Вищий антикорупційний суд обрав запобіжний захід співучаснику екс-голови Кіровоградської ОДА Сергію Шевченку.

Про це повідомляє Точка доступу з посиланням на відеотрансляцію засідання.

Як повідомив прокурор, Шевченку повідомлено про підозру у вчиненні злочину, а саме у вчиненні пособництва надати неправомірну вигоду службовій особі, яка займає відповідальне становище а також за одержання неправомірної вигоди.

Сергія Шевченка з кінця 2019 року призначили на посаду керівника патронатної служби Кіровоградської ОДА. За словами прокурора, у квітні 2020 року Сергій Шевченко зустрівся з керівником Держпродспоживслужби Ігорем Бойчуком у приміщенні ОДА. Під час зустрічі керівник патронатної служби за дорученням Балоня висунув вимогу передавати керівнику ОДА через Шевченка хабар у вигляді помісячних відрахувань від надходжень за лабораторні надходження. За це чиновника обіцяли залишити на посаді та сприяти у здійсненні його діяльності.

Під час наступної зустрічі Шевченка з Бойчуком, йому повторно висловили вимогу надавати щомісячний хабар. У той же день Бойчук зустрівся з керівником ОДА Балонем. Останній підтвердив правомірність і правильність інформації, повідомленої Шевченком.

Згодом підозрювані свої вимоги збільшили, зажадавши отримувати щомісяця 15% від офіційного обороту держструктур. З огляду на показники попередніх періодів, йшлося про суму близько 1,8 млн грн. Бойчук змушений був на це погодитися, після чого звернувся до правоохоронних органів.

За умовами «угоди», кошти мали передавати траншами. Перший – у 100 тис. грн — Бойчук передав Шевченку 4 червня.

Прокурор додав, що зі 100 тисяч першого траншу віднайшли лише 40 тисяч у внутрішньому кармані піджака голови ОДА Балоня в службовому кабінеті.

Передача другого траншу відбулася 25 червня. Шевченко отримав обговорені 250 тисяч гривень. В той же день, виявивши, що, можливо, здійснюється операція правоохоронними органами, Шевченко зустрівся зі своїм другом та залишив у нього 200 тисяч гривень, побоюючись викриття. В подальшому друг віддав ці кошти, підтвердивши, що отримав їх від підозрюваного.

В обід 25 червня Шевченка затримали на під'їзді до його будинку в Кропивницькому і після чого повідомили про підозру.

Прокурор клопотав про обрання запобіжного заходу Сергію Шевченку у вигляді тримання під вартою з правом внесення застави у розмірі 8,5 млн гривень.

Адвокат підозрюваного Чумак заперечив частину аргументів прокурора та зазначив, що ані Шевченко, ані Балонь не підпадають під критерії даної процесуальної статті.

Я вважаю, що підозра не обгрунтована, обставини в ній перебільшені й надумані. Ані голова ОДА, ані керівник патронатної служби не призначають голову Держпродспоживслужби і не впливають на діяльність цієї структури. Відповідно, ні Шевченко, ні Балонь не мають відношення до того, аби забезпечити діяльність Бойчука.

Він зазначив, що показник у розмірі 1,8 млн грн створили штучно.

Також прокурор повідомив, що всі особи затримані й усі матеріали вилучені. У Шевченка ніхто нічого не вилучав. Тому говорити, що він причетний до інкримінованого йому правопорушення, передчасно, - зазначив адвокат.

Він клопотав про відмову запобіжного заходу повністю.

Суд надав слово Сергію Шевченку:

Мені 25 років, це дійсно невеликий вік. Все моє майно було придбано до початку роботи в органах державної влади. Моїй дружині 21 рік і зараз вона вагітна. Моя сестра теж вагітна. Також я маю бабусю, якій 84 роки, і я б хотів побути з ними. Тому попросив би не обирати запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Я сам зацікавлений у тому, щоб результати даної події були розслідувані чесно.

Розглянувши матеріали справи, суд направився до нарадчої кімнати. Після повернення суддя оголосив запобіжний захід підозрюваному Сергію Шевченку у вигляді тримання під вартою строком на 60 діб (до 23 серпня) з альтернативою внесення застави в розмірі 5 млн грн.

Нагадаємо, вчора 25 чеpвня, Уpяд пoгoдив відстaвку Aндpія Бaлoня під чaс чеpгoвoгo зaсідaння. Пpo пpичини тaкoгo pішення не пoвідoмили.

Пізніше, близькo 17 гoдини в пpиміщенні OДA пoчaли пpoвoдити обшуки пpaцівники НAБУ тa СБУ в Кіpoвoгpaдській oблaсті. Oкpім цьoгo, пpaвooхopoнці пpoвели oбшук будинку, де мешкaє Aндpій Бaлoнь.

Внoчі цьoгo ж дня НAБУ пoвідoмилo, щo Aндpія Бaлoня тa ще oднoгo пoсaдoвця цієї ж OДA зaтpимaли тa підoзpюють у вимаганні 1,8 мільйoнів гpивень хабаpа. Ці гpoші мали пеpедавати тpаншами.

Сьогодні, 26 червня, Пpезидент Укpаїни Вoлoдимиp Зеленський ухвалив pішення пpo відставку Андpія Балoня з пoсади гoлoви Кіpoвoгpадськoї oбласнoї деpжавнoї адміністpації.


Головне сьогодні