Сьогодні, 17 квітня, у Кіровоградському районному суді, що у Кропивницькому, знову не відбулось підготовче засідання у справі Романа Червінського. Його обвинувачують у тому, що він передав дані про розташування техніки і військових на аеродромі "Канатове" у Кіровоградській області. Через це летовище обстріляла російська армія. Адвокати Романа Червінського клопотали, щоб справу розглядала колегія у складі трьох суддів, а ще визначили запасного суддю. У підсумку, суддя Ігор Гершкул задовольнив клопотання частково. Подробиці того, як відбулось судове засідання, у матеріалі Точки доступу.

Передісторія

23 липня 2022-го рoку рoсійські війська завдали ракетнoгo удару пo Кірoвoградщині, зoкрема і аерoдрoму "Канатoве". За слoвами начальника Кірoвoградськoї обласної військової адміністрації Андрія Райкoвича, тоді загинули двoє працівників відoмчoї oхoрoни трансфoрматoрнoї підстанції та військoвий. Пoранили 19 людей.

За матеріалами слідства, рoсійська армія oбстріляла аерoдрoм через самoвільні дії українських військoвих. Кoлишній викoнувач oбoв’язків кoмандира oднієї із частин Сил спеціальних oперацій Рoман Червінський був oдним із групи людей, які вирішили завoлoдіти літакoм пoвітрянo-кoсмічних сил РФ. Рoсійський пілoт нібитo пoгoдився на прoпoзицію перейти на бік України.

У результаті рoсійські військoві oтримали дані прo рoзміщення на аерoдрoмі "Канатoве" oсoбoвoгo складу Пoвітряних сил ЗСУ та українських літаків. Це далo змoгу збрoйним силам РФ oбстріляти летoвище.

За слoвами речника СБУ, Червінський діяв, пoпри заперечення прoвoдити цю oперацію СБУ та без згoди відпoвідних державних oрганів.

21 квітня 2023-го Служба безпеки України пoвідoмила Червінськoму прo підoзру в перевищенні військoвoю службoвoю oсoбoю влади чи службoвих пoвнoважень. Передбачене пoкарання – пoзбавлення вoлі на стрoк від вoсьми дo 12 рoків.

Співали гімн і виголошували "Свободу – Червінському!"

Перед початком засідання біля приміщення суду зібрались пів сотні людей, які прийшли підтримати Романа Червінського, бо вважають справу проти нього – сфабрикованою.

акція "Свободу - Роману Червінському!" Кропивницький

ативісти підтримують Червінського у Кропивницькому

Активісти виголошували "Свободу – Червінському!" і "Ганьба – прокурорам!", які висунули проти Червінського обвинувачення. Потому співали гімн України.

співали гімн УКраїни люди, які підтримують Червінського

"Я вимушений публічно виправдовуватись за брехню", – Роман Червінський

Перед початком засідання Роман Червінський поспілкувався з людьми, які прийшли його підтримати.

Роман Червінський дякує людям Кропивницький

Роман Червінський дякує за підтримку Кропивницький

за що судять Романа Червінського

Я був звичайним офіцером. Щось робив успішно, щось – ні, але переважно у нас все виходило добре. І це цінували. У мене є багато нагород, мене багато хто знає у специфічних колах – СБУ, ГУР, – але зараз я вимушений бути тут. І вимушений публічно виправдовуватись за брехню. Вже протягом року я маю доводити, що обвинувачення – безпідставні і сфабриковані.

Клопотання адвокатів щодо призначення колегії з трьох суддів замість одного

Суд зобов’язаний розглядати справу колегіально, а не одноосібно у випадку, якщо строк покарання за інкримінованою статтею – вище 10 років. Про це розповів один з адвокатів Романа Червінського Андрій Йосипов.

Андрій Йосипов адвокат Романа Червінського

На переконання сторони захисту і пана Червінського це кримінальне провадження є політично заангажованим і політично вмотивованим. Я прошу невідкладно передати справу на автоматизований розподіл, щоб визначити склад суддів, які слухатимуть справу.

Клопотання адвокатів щодо запасного судді

Також захисники Романа Червінського просили суд призначити у справі запасного суддю.

адвокати Червінського просили призначити запасного суддю

У випадку, якщо щось трапиться з одним із суддею – його переведуть на іншу посаду, він захворіє або трапиться щось інше, незалежне від нього, що унеможливить його участь у засіданні, – це призведе до того, що справу повинні будуть розглядати з початку у новому складі суддів, - сказав Андрій Йосипов.

Якщо так станеться, розгляд справи затягуватиметься. А якщо буде призначений запасний суддя, то, у разі вибуття з колегії котрогось з суддів, до її складу залучать запасного, і продовжать розгляд справи, а не повертатимуться до початку, зазначив адвокат.

Що кажуть прокурори

Прокурори Ярослав Гаврищук і Віктор Кобець клопотання захисту назвали передчасними і просили залишити їх без розгляду.

прокурори Ярослав Гаврищук і Віктор Кобець справа Червінського

Клопотання – заявлені, але мають бути розглянуті в свою процесуальну чергу. Ми ще не знаємо, чи будете ви призначати даний обвинувальний акт до судового розгляду. Рішення щодо запасного судді теж ухвалюєте ви, але лише у разі постановлення ухвали про призначення обвинувального акту до судового розгляду, - сказав прокурор Ярослав Гаврищук.

Суддя – в нарадчій, на вулиці – акція

Заслухавши усі сторони, суддя Ігор Гершкул пішов у нарадчу кімнату. Тим часом біля приміщення суду, обабіч дороги, люди стояли з плакатами на підтримку Романа Червінського.

підтримка Романа Червінського Кропивницький суд

що зробив Роман Червінський

Клопотання задовольнили частково

У підсумку, суддя Ігор Гершкул ухвалив рішення щодо розгляду справи колегіально – у складі трьох суддів. Однак відхилив клопотання щодо призначення запасного судді.

суддя Ігор Гершкул справа Романа Червінського

Таке рішення один з адвокатів Романа Червінського Віктор Василюк пояснив тим, що у суді працює лише три судді, які мають право розглядати справи, що містять секретні документи. Ці судді і увійдуть до колегії.

"Роман Червінський потребує меддопомоги", – адвокат Віктор Василюк

Роман Червінський має захвоювання і потребує дієтичного харчування, яке у СІЗО СБУ, де перебуває Червінський, йому забезпечити не можуть, сказав його захисник Віктор Василюк.

Віктор Василюк захисник Романа Червінського

Точно діагноз не знаю, але ті продукти, які йому дають в СІЗО, – заборонені дієтою. Дружина намагається передавати продукти, але це теж важко, бо порядок передачі продуктів – регламентований, тобто домашні продукти забороняють передавати.

Додав, що мають рішення Європейського суду з прав людини щодо того, що Роману Червінському слід надати медичну допомогу, але це рішення не виконується.

ЄСПЛ надав зауваження Уряду про те, щоб він забезпечив усунення катування Романа Червінського, бо ненадання меддопомоги ЄСПЛ розцінюється як катування. До того ж, Шевченківський суд Києва зобов’язав надати йому меддопомогу, але воно також не виконується.

Каже, що перевід Романа Червінського у Кропивницький означає, що дружина не зможе забезпечити йому належне харчування. Тому, з його слів, він і колеги продовжують клопотати, щоб розгляд справи повернули у Печерський суд Києва.

Всі дії, які виконував Роман Червінський, і прокуратура вважає їх злочином, відбувались в Києві – перемовини з СБУ і стосовно викрадення літака, – тому за місцем подій ця справа має слухатись в Києві. Але прокуратура безпідставно називає місцем злочину аеродром "Канатове", бо там були вибухи. Роман Червінський не має до них жодного відношення.

Додав, що під час підготовчого засідання наполягатимуть, щоб Романа Червінського випустили з-під варти щонайменше під домашній арешт.

Запобіжний захід Романа Червінського – тримання під вартою – спливає 19 квітня. Завтра, 18 квітня, йому мають переобрати запобіжний захід.

Точка доступу продовжуватиме стежити за цією справою.

Читайте також: На Кіровоградщині підрядника підозрюють у привласненні грошей на ремонті районних амбулаторій


Головне сьогодні