У Кіровоградському районному суді, що у Кропивницькому, сьогодні, 12 квітня, мало відбутись підготовче засідання у справі ексрозвідника Романа Червінського. Його обвинувачують у тому, що він передав дані про розташування техніки і військових на аеродромі "Канатове" у Кіровоградській області. Через це летовище обстріляла російська армія. За клопотанням адвокатів Романа Червінського засідання перенесли. Чому, читайте у матеріалі Точки доступу.

Передісторія

23 липня 2022-го рoку рoсійські війська завдали ракетнoгo удару пo Кірoвoградщині, зoкрема і аерoдрoму "Канатoве". За слoвами начальника Кірoвoградськoї обласної військової адміністрації Андрія Райкoвича, тоді загинули двoє працівників відoмчoї oхoрoни трансфoрматoрнoї підстанції та військoвий. Пoранили 19 людей.

За матеріалами слідства, рoсійська армія oбстріляла аерoдрoм через самoвільні дії українських військoвих. Кoлишній викoнувач oбoв’язків кoмандира oднієї із частин Сил спеціальних oперацій Рoман Червінський був oдним із групи людей, які вирішили завoлoдіти літакoм пoвітрянo-кoсмічних сил РФ. Рoсійський пілoт нібитo пoгoдився на прoпoзицію перейти на бік України.

У результаті рoсійські військoві oтримали дані прo рoзміщення на аерoдрoмі "Канатoве" oсoбoвoгo складу Пoвітряних сил ЗСУ та українських літаків. Це далo змoгу збрoйним силам РФ oбстріляти летoвище.

За слoвами речника СБУ, Червінський діяв, пoпри заперечення прoвoдити цю oперацію СБУ та без згoди відпoвідних державних oрганів.

21 квітня 2023-го Служба безпеки України пoвідoмила Червінськoму прo підoзру в перевищенні військoвoю службoвoю oсoбoю влади чи службoвих пoвнoважень. Передбачене пoкарання – пoзбавлення вoлі на стрoк від вoсьми дo 12 рoків.

Акція на підтримку Романа Червінського

Перед початком судового засідання біля приміщення Кіровоградського районного суду у Кропивницькому відбулась акція на підтримку Романа Червінського. Двадцятеро учасників у футболках з портретом Червінського виголошували "Червінському – волю!". У руках тримали плакати з написами "Свободу Роману Червінському!", "СТОП кривосуддя, кероване ОП!".

акція протесту на підтримку Романа Червінського Кропивницький

активісти прийшли підтримати Червінського Кропивницький

Сестра Романа Червінського Ольга сказала, що коментувати те, що відбувається навколо брата – важко.

Важко на це дивитись. Він не винний. Все життя віддав захисту цієї держави, а держава взагалі не цінує… і те, що нині відбувається – це така "подяка".

сестра Романа Червінського Ольга підтримує брата
Сестра Романа Червінського Ольга Червінська

Мала зала, багато активістів

Не всіх, хто хотів бути присутніми на судовому засіданні, могла вмістити судова зала. Люди були у коридорі і на вулиці. У самій залі активісти і журналісти переважно стояли, бо так у приміщення могли потрапити більше людей. Журналісти, які були позаду, стояли на лавах, фіксуючи те, що відбувається. Активісти скаржились, що приміщення замале для такої великої кількості людей, а з п’яти вікон відкривається лиш одне.

мала судова зала суд Червінський

суд Роман Червінський Кропивницький

люди стоять бо немає де сісти суд Червінський

Коли Романа Червінського завели до зали суду, активісти аплодували йому і виголошували "Свободу Роману Червінському!".

Романа Червінського завели до зали суду Кропивницький

активісти прийшли підтримати Романа Червінського суд Кропивницький

Прокуратура клопотала про продовження строків тримання під вартою Романа Червінського

Стороною обвинувачення були прокурори Віктор Кобець і Ярослав Гаврищук. Вони клопотали перед суддею Ігорем Гершкулом про те, щоб Роману Червінському невідкладно продовжили строк дії запобіжного заходу – тримання під вартою, – оскільки він спливає 19-го квітня.

Ліворуч прокурор Ярослав Гаврищук, праворуч прокурор Віктор Кобець

Якщо до того часу Роману Червінському не переоберуть запобіжний захід, ввечері 19-го квітня його мають негайно звільнити з-під варти, розповів його адвокат Андрій Йосипов.

Якщо 19-го ввечері його не звільнять, ми будемо звертатись до відповідного суду, залежно від того, де він перебуватиме на той час, з клопотанням про його звільнення.

"Справа сфальсифікована", – Роман Червінський

Протягом року у матеріалах справи так і не з’явились докази того, що він повідомив росіянам про зосередження особового військового складу і техніки на аеродромі "Канатове", сказав підозрюваний. Справу називає політичним переслідуванням і фальсифікацією.

У матеріалах справи є лист-відповідь військової частини, яка постраждала найбільше – вражені приміщення, техніка, – і військова частина пише "ми не будемо визнавати себе потерпілою стороною, бо цей ракетний удар здійснили у результаті аеророзвідки чи інших варіантів того, як росіяни з’ясовують перебування техніки на аеродромі".

Роман Червінський називає справу проти сфабрикованою

Додав, що керівництво військової частини достеменно знає, як відбувся обстріл і хто там збирав військових.

У допитах всіх потерпілих йдеться про те, що я не давав жодної команди перебувати на аеродромі. А слідство наполягає, що я їх там зосередив і вони чекали прильоту літака. Усі вони були зобов’язані спуститись у бомбосховище, вони розписались за інструктаж. Я читав допити потерпілих. Один з них пише "не добіг", інший – "не дійшов", ще двоє написали, що у бомбосховищі немає дверей, тому вибухова хвиля зайшла туди і вони отримали травми.

Де потерпілі?

З 17-ти потерпілих в суд прийшов один, розповів один з адвокатів Романа Червінського Андрій Йосипов. Він з колегами просили суд перенести підготовче засідання, щоб провести його за участю усіх потерпілих у справі.

Участь потерпілих – обов’язкова. Це надважлива історія для нас, бо проведення підготовчого засідання без участі потерпілих є апріорі неможливим. А в подальшому, їхня позиція і бачення тих питань, про які ми будемо говорити, також є надважливими.

Сторона захисту виявила маніпуляції слідства щодо потерпілих, сказав адвокат Романа Червінського Костянтин Глоба.

Всі потерпілі у справі Романа Червінського одночасно є потерпілими в іншому кримінальному провадженні, яке стосується збройної агресії Росії. Фактично, слідство створило задвоєність потерпілих. Це може призвести до того, що люди, як мінімум, можуть отримати компенсацію у обох справах, а як максимум – це правовий нонсенс і колапс, оскільки людина може бути потерпілою від одного певного факту.

З його слів, деякі потерпілі звертались до них і зазначали, що не вважають себе потерпілими від дій Романа Червінського.

Тому ми наполягаємо на явці всіх потерпілих для з’ясування даного питання.

У матеріалах справи є документи, в яких видно, що слідство тиснуло на військову частину, щоб ті визнали себе потерпілою стороною, розповіла захисниця Романа Червінського Людмила Куса.

На це військова частина відповідала, що причина обстрілу – це війна та Росія, яка обстрілює аеродром. Слідство фактично вимагало, щоб військова частина визнала себе потерпілою і просили направити свого представника.

адковати Романа Червінського Кропивницький
Адвокати Романа Червінського. Ліворуч Костянтин Глоба, посередині Людмила Куса, праворуч Андрій Йосипов

Засідання перенесли

У підсумку суддя Ігор Гершкул постановив перенести підготовче засідання. Час і дату не визначив. Ймовірно, воно відбудеться наступного тижня.

Чому справу скерували у Кропивницький?

Протягом року судові засідання відбувались у Києві. На початку квітня 2024-го стало відомо, що матеріали справи передали у Кіровоградський районний суд. Один із захисників Романа Червінського Костянтин Глоба розповів, що вони з колегами направили клопотання до Верховного суду України щодо розгляду справи у Києві, а не в Кропивницькому. Засідання має відбутись 15 квітня. Пояснив, чому, на його думку, розгляд перенесли у невеликий обласний центр.

Протягом останніх двох місяців у Києві не відбулось жодного засідання по цій справі. Судді то брали лікарняні, то самовідводи, тож складається враження, що конкретні судді не хочуть слухати цю справу, оскільки вже всі розібрались, що це за справа і знайшли доволі натягнуті підстави, щоб передати її в суд Кропивницького.

З його слів, прокурори називають підставою проведення судових засідань у Кропивницькому те, що обстріл аеродрому відбувся у Кіровоградській області.

Якщо читати те, що написала прокуратура, то вчинений злочин закінчився в Києві. Наслідки, за їх твердженням, дійсно, були у Кропивницькому.

Романа Червінського переведуть у інше СІЗО

Після засідання адвокат Романа Червінського Віктор Василюк зробив оголошення.

Мені щойно повідомили, що керівництво СІЗО СБУ більше не хоче тримати Романа Червінського у себе, зараз його везуть у Київ, і, скоріш за все, його будуть переводити у Лук'янівське СІЗО.

Точка доступу продовжить стежити за перебігом подій у цій справі.

Читайте також: На Кіровоградщині рідні військового звинувачують лікарів "швидкої" у смерті чоловіка. Що каже керівник "екстренки"


Головне сьогодні