У Кропивницькому сьогодні, 29 жовтня, відбулася акція протесту проти будівництва МакДональдзу у Центральному сквері, передає Точка доступу.

Підтримати кропивничанку Надію Паливоду, яка вже 5-й день голодує та таким чином висловлює протест проти будівництва закладу громадського харчування у зеленій зоні, прийшли близько трьох десятків містян.

Надія Паливода говорить, що необхідно перенести будiвництво ресторану в iнше мiсце та розiрвати неправомірний, на її думку, договiр оренди Центрального скверу, повернути сквер у власнiсть мiста та провести його реконструкцію.

За словами пані Надії, за 5 днів голодування вона вже втратила близько 3 кілограмів і зараз відчуває виснаження: 

Я знала на що я йду, тому намагатимусь протриматися скільки дозволить ресурс організму.

Активістка говорить, що протягом 5 днів до неї підходять небайдужі містяни, висловлюють слова підтримки та приносять гарячий чай. Сьогодні ж вирішили приєднатися до протесту.

До містян вийшов заступник міського голови Кропивницького Олександр Мосін та зазначив, що містобудівна документація передбачає будівництво закладу громадського харчування, але у міста, як і в екоактивістів, є позиція: максимально зберегти зелені насадження, оновити сквер та провести його благоустрій.

Початок будівництва МакДональдзу, за словами заступника міського голови, має початися після розробки проєктно-кошторисної документації та погодження її у міській раді: 

На сьогоднішній день декларації на початок будівельних робіт немає, є отримані містобудівні умови, які передбачають державно-будівельні нормативи. Відбуваються підготовчі роботи.  У відповідності до містобудівної технічної документації саме ця зона передбачає будівництво пунктів харчування.

Олександр Мосін зазначив, що МакДональдз не звертався до міської ради з приводу виділення іншої ділянки для будівництва.

Заступник міського голови запропонував Надії Паливоді приєднатися до роботи виконавчих органів, які супроводжують ці проєкти: 

Якщо в неї є пропозиції, які саме зелені насадження додати в цьому сквері, то, зрозуміло, що ми вислухаємо і візьмемо їх до уваги. 

Надія Паливода відповіла, що поки нічого не чула про спільну роботу, проте бачить, що в документах, які видані на будівництво, йде явне службове підроблення: 

Ви сказали, що сквер це рекреаційна зона, а чому ж тоді в докуентах вказано, що це зона житлової та громадської забудови? Це абсолютно інше цільове призначення ділянки.

Олександр Мосін порадив активістам, які вважають, що хтось з чиновників займається підробкою документів, звертатися у відповідні органи. Та зазначив, що документацію розробляв відповідний фаховий інститут.

Далі представникам влади та екоактивістам не вдалося дійти до конструктивного рішення проблеми та продовжити діалог.

Нагадаємо, 20 квiтня кoмпанiя МакДoнальдз пoвiдoмила, щo наступнoгo poку вiдкpиє у Кpoпивницькoму пepший заклад та oблаштує мiський сквep.

24 квiтня кpопивничани вийшли на акцiю пpоти знищення деpев "Цeнтpальний сквep. Остання фoтoсeсiя".

27 квiтня у МакДональдз пояснили, що poзумiють хвилювання мешканцiв Кpoпивницькoгo та зацiкавленi максимальнo збеpегти деpева в сквеpi.

У мiськрадi пообiцяли пiд час pеконстpукцiї Центpального сквеpу пpибрати лише аваpiйнi деpева.

Читайте також: Кіровоградщина: СБУ підозрює водоканал у скиданні очисних відходів в Інгул (ФОТО)



Головне сьогодні