Росія, засліплена «величчю» власної історії, робить усе, аби відповідати імперським «параметрам». Втім, ледь не кожна дія Кремля є черговим цвяхом у труну Російської Федерації.

Репутація важлива для кожної держави – для того, щоб отримати позитивний баланс, має пройти кілька десятків, а то й сотень років. І якнайкраще ця репутація проявляється у міжнародних відносинах. Якщо ти дотримуєшся заключених договорів, маєш послідовну та виважену позицію з тих чи інших питань, і суворо дотримуєшся дипломатичного протоколу, твій авторитет буде надзвичайно високим. Якщо ж тебе кидає з крайнощів у крайнощі, як маркитантський човен під час шторму, не варто розраховувати на довіру. Саме останнє характеризує Росію якнайкраще.

Протягом останніх років РФ стрімко втрачає міжнародний авторитет. Причиною цього стала її непередбачувана поведінка. В переважній більшості випадків виявляється, що договори, заключені цією державою, не варті паперу, на якому вони надруковані. В першу чергу, українцям найбільш пам’ятний Будапештський меморандум, відповідно до положень якого Росія була одним із гарантів територіальної цілісності нашої держави. Анексія Криму та війна на Донбасі стали яскравим свідченням того, як РФ ставиться до взятих на себе обов’язків. Останнім офіційним коментарем з цього приводу став спіч глави МЗС Сергія Лаврова, який заявив, що Росія відповідно до цього меморандуму обіцяла не завдавати по Україні ядерного удару. Взагалі, складається таке враження, що дії росіян зумовлені додатковими секретними протоколами до міжнародних договорів, про існування яких знають лише вони.

"Зелені чоловічки" у Криму

Якщо в РФ так ставляться до офіційних ратифікованих угод, то про усні годі й говорити. Українці ніколи не забудуть про «зелений» коридор з Іловайська, який нашим військам обіцяли російські офіцери. Чим усе закінчилося, знає кожен – розстріл прямою наводкою призвів до загибелі сотень українських військових та добровольців.

Читайте також: Випробування продажністю: як ударить по Україні затягування з антикорупційним судом (ФОТО)

Як не згадати «кримську» резолюцію ООН? Як відомо, цим документом Організація об’єднаних націй закликала Росію повністю і негайно виконати постанову Міжнародного суду від 19 квітня 2017 року про тимчасові заходи у справі, що стосується застосування Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму та Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації. Також РФ повинна вжити всіх необхідних заходів, щоб негайно покласти край порушенням і утискам прав людини відносно жителів Криму, а також поважати діюче законодавство України, і скасувати закони, введені в Криму РФ, що дозволяють здійснювати примусове виселення і конфіскацію приватної власності в Криму з порушенням норм міжнародного права.

Голосування в ООН

Чим це обернулося, ледь не кожного дня повідомляють засоби масової інформації – арешти кримських татар, їх катування у застінках поліції та ФСБ, надумані вироки активістам Меджлісу тощо.

Також красномовною є поведінка Росії в Сирії. З одного боку, росіяни декларували американцям мирні наміри, а з іншого – готували напад на нафтопереробний завод у провінції Дейр-ез-Зор. Чим це обернулося, тепер знає весь світ – Росія втратила, за різними даними, від кількох десятків до кількасот військових. В той же час, жоден американець навіть не був пораненим. Те саме стосується і союзників США курдів. В результаті, завдяки дурнуватому вибрику Росія продемонструвала справжній рівень боєздатності своїх військових формувань.

Російські військові в Сирії

Тому, мабуть, заява «Газпрому» про розірвання всіх «газових» угод з Україною після програшу в Стокгольмському арбітражі нікого не здивувала – світ уже звик до такої поведінки Російської Федерації. А заяви про «подвійні» стандарти та небажання дотувати українську економіку насмішили всю Європу. Разом із тим, відмова виконувати рішення суду може гикнутись Росії дуже сильно – майна «Газпрому» у всьому ЄС більш ніж багато, і рішення про його конфіскацію боляче вдарить по російським амбіціям. Хоча, складається враження, Кремлю плювати на міжнародну репутацію – головне, бути успішним в очах російського виборця, якого останнім часом привчили до «перемог», якими б сумнівними вони не були. Наприклад, той самий «наш» Крим став бездонною діркою, в якій зникають останні резерви федерального бюджету.

Читайте також: Депортація Саакашвілі: як ударить по Україні екстрадиція опозиційного політика (ФОТО)

А головне – такими діями Росія готує сценарій власного знищення. Не секрет, що найбільшою проблемою сучасного Китаю є відсутність життєвого простору – для подальшого розвитку цій державі просто необхідне розширення власних територій. Переселена Азія можливості для такої експансії не дає. В той же час, величезні території Росії, що межують з КНР, майже незаселені. В результаті громадяни Китаю вже потихеньку перебираються через кордон, приживаючись у селах та містах. За різними даними, на Далекому Сході РФ китайці вже у відсотковому співвідношенні переважають корінне населення. А далі цілком можливий сценарій, випробуваний Росією в Криму та на Донбасі – переважаюче китайське населення заявляє про неможливість терпіти бандерів…, ой, російське знущання, й оголошує про створення, наприклад, «ДСНР» – далекосхідної народної республіки. А військовим спробам Росії поновити суверенітет завадять «зелені» чоловічки (китайська армія виправдано вважається однією з найсильніших у світі), яких, за офіційними заявами Китаю, там не буде. Звичайно, дії КНР будуть суворо засуджені в ООН, і навіть будуть прийняті гнівні резолюції про недопущення тощо, які Китай успішно заблокує, маючи таке само право вето на рішення Радбезу, як і Росія. Ну а «ДСНР» врешті-решт оголосить референдум про «возз’єднання» з Китаєм. Навряд чи буде результативним оголошення війни та ведення бойових дій – боєздатність армії РФ красномовно продемонструвала у Сирії. Це при тому, що там були задіяні найманці приватної компанії «Вагнер» – ледь не еліта серед усіх військових сил Росії.

Парад армії КНР

Втрата таких великих територій боляче вдарить по «імперським» амбіціям РФ. В результаті сепаратистські рухи, яких у Росії більше ніж багато, зрозуміють, що влада в країні не така сильна, якою хоче здаватися, і центробіжні рухи призведуть до поділу федерації на окремі суб’єкти міжнародного права, які поспішать визнати як Китай із сателітами, так, можливо, й США, для яких такий сценарій позбавлення від стратегічного противника буде більше ніж подарунком. В результаті на мапі світу з’являться такі незалежні держави, як Татарстан, Архангельська, Новосибірська, Красноярська, Якутська, Камчатська та маса інших республік, а сама Росія обмежиться середньоруським «золотим» кільцем.

Звичайно, нині про такий сценарій подій українцям можна лише мріяти. Але, як це не парадоксально, всі підстави для його реалізації створила сама Росія…

Читайте також: Заручники схем: Україна закінчиться в Чехії та Польщі (ФОТО)

Читайте нас у Telegram та FacebookПідписуйтеся на наші сторінки та будьте в курсі останніх новин.


Головне сьогодні