Ярий ячмінь і горох висіяли на полях Кіровоградщини на площі у тисячу гектарів, ще на 200 гектарах посадили коріандр. Озимі зернові нині у доброму і задовільному стані, їх підживлюють.

Про це під час брифінгу розповіла директорка департаменту агропромислового розвитку Кіровоградської ОВА Валерія Фурманова, передає кореспондентка Точки доступу.

Скільки чого посіяли на полях області

Валерія Фурманова розповіла, що під посіви у цьому році аграрії Кіровоградської області виділили 1 мільйон 720 тисяч гектарів землі. З них:

  • зернові культури – 737 тисяч гектарів (42% від усієї площі);
  • технічні – 882 тисячі гектарів (50% від усієї площі);
  • овоче-баштанні культури – 62 тисячі гектарів (3,5% від усієї площі);
  • кормові культури – 39 тисяч гектарів (2% від усієї площі).

Цього року площа під посіви зерна, кукурудзи, озимого ріпаку менша, ніж торік.

Водночас збільшують площі під посів сої, соняшнику, цукрового буряка. Це пов’язано з тим, що аграрії обирають більш рентабельні культури.

Зменшення площ під посіви не впливає на продовольчу безпеку регіону, адже жителі області споживають до 15% від зібраного урожаю.

Валерія Фурманова додала, що озимі культури підживили на площі у понад 200 тисяч гектарів, це 59% від усієї кількості посівів. Ріпак підживили на площі 55 тисяч гектарів.

Проблеми аграріїв, які виникли через війну

Перша загроза під час обробітку землі чи посіву під час воєнного стану – те, що аграрії знаходять в полях рештки ракет, які можуть бути з нездетонованою бойовою частиною, розповіла Валерія Фурманова.

Є рішення ради оборони Кіровоградської області, яка забороняє самостійно розбирати такі "знахідки" чи використовувати їх в господарстві. Слід негайно викликати рятувальників чи поліцію.

До того ж, більшу частину весняно-польових робіт аграрії виконують вночі. В цей час часто лунають повітряні тривоги. Рішення ради оборони Кіровоградської області забороняє аграріям працювати під час тривоги.

Бо це заважає силам ППО виявляти повітряні цілі. Тому аграрії роблять перерви, а це затягує час роботи в полі і збільшує навантаження на працівників і техніку.

В області діють державні програми для сільгоспвиробників

Йдеться про програму пільгового кредитування аграріїв, розповіла Валерія Фурманова.

На сьогодні в області 441 суб’єкт господарювання отримав такий кредит. Загальна сума отриманих кредитів – 1 мільярд 145 мільйонів гривень. У рейтингу за кількістю отриманих кредитів Кіровоградщина посідає перше місце в Україні.

Також, зі слів Валерії Фурманової, у цьому році відновлять програму, за якою аграріям відшкодовують гроші за закупівлю сільськогосподарської техніки вітчизняних виробників. Така програма діяла у 2021-му році, нині її відновили. На реалізацію проєкту уряд передбачив один мільярд гривень. Гроші вже заклали у держбюджет.

Фото: Кіровоградська ОВА

Читайте також: Чотирьох паліїв сухої трави притягнули до адмінвідповідальності на Кіровоградщині


Головне сьогодні