Кількість пожеж в екосистемі у Кіровоградській області збільшилась у понад два рази у порівнянні з минулим роком. Торік під час рейдів рятувальники виявили 84 людини, причетних до випалювання сухої трави. Цього року адмінпротоколи отримали четверо паліїв.

Про це під час брифінгу розповів заступник начальника Держслужби з надзвичайних ситуацій в області Василь Штогрін, передає кореспондентка Точки доступу.

Кількість пожеж збільшилась у понад два рази

Василь Штогрін поінформував, що торік за аналогічний період у екосистемі на території Кіровоградщини сталося 102 пожежі. Цього року – 266. Вигоріли понад 74 гектари землі. За минулий тиждень зафіксували 114 пожеж.

У березні у Кропивницькому через підпал сухої трави згорів автомобіль, бо на нього перекинувся вогонь. Василь Штогрін розповів про два трагічних випадки у інших регіонах країнах, які стались через пожежі в екосистемі.

На Житомирщині загинув 39-річний чоловік, який самотужки намагався загасити пожежу сухостою біля свого будинку. На Черкащині рятувальник загинув у ДТП, бо водійка, яка їхала задимленою трасою не помітила його на дорозі.

Додав, що через збільшення кількості пожеж в області проводять посилену роботу.

Інспектори служби з надзвичайних ситуацій в області, поліцейські, екологи, лісівники, працівники органів влади на місцях формують робочі групи для виявлення паліїв на місці злочину.

Які штрафи за випалювання трави

За навмисний і ненавмисний підпал сухої трави людина несе відповідальність – адміністративну і кримінальну, розповів Василь Штогрін.

За самовільне випалювання сухої рослинності або її залишків, сума штрафу складає від 3 до 6 тисяч гривень. Якщо підпал вчинив посадовець, має сплатити від 15 до 21 тисячі гривень.

До того ж, якщо випалювання трави зафіксували на території природно-заповідного фонду, штраф від 6 до 12 тисяч, у разі, якщо це скоїв посадовець – від 21 до 30 тисяч гривень.

Штрафи мають право накладати працівники екоінспекції, Держслужби з надзвичайних ситуацій або поліцейські.

У кримінальному законодавстві покарання за випалювання сухої рослинності – штраф до 153 тисяч гривень або позбавлення волі до 10 років, якщо підпал призвів до тяжких наслідків або смерті, – сказав Василь Штогрін.

Читайте також: На пожежі неподалік Кропивницького загинув чоловік


Головне сьогодні