Боляче бачити українців у чергах за водою та хлібом, а Херсонщину – пошматованою війною. Так про свої поїздки з гуманітарною місією в постраждалий регіон розповідають волонтери з Кіровоградщини. Після теракту, який окупанти вчинили на Каховській ГЕС, з центру країни жителям Херсонщини відправили тони води та гуманітарні вантажі. До збору допомоги долучилися підприємці, громадські організації, волонтери. Про їхні враження та чого нині потребує південний регіон, читайте у матеріалі Точки доступу.

Це наш склад, ми тут працюємо кожного дня, тут ви бачите купу одягу, там у нас є допомога для Херсонщини, але наразі ми її збираємо.

Вікторія Суліменко показує гуманітарний склад благодійного фонду "Планета". У Кропивницький вони з мамою евакуювалися з Херсону рік тому. Тато та чоловік Вікторії лишилися в рідному місті. Вони – військові. Аби мати менше часу на сум за домом, дівчина поринула в волонтерство. А після підриву Каховської ГЕС, взялася курувати напрямок допомоги землякам.

Переселенка з Херсона

Мені було легше знайти людей, яким потрібна допомога. У мене є спільноти місцеві, там люди пишуть про свої потреби, де затоплення я знаю по районах. Я там живу і мені було легше підказати, куди треба їхати, як будувати маршрут. Найбільше люди просили промислові, гігієнічні товари, ковдри, постіль, таблетки для очищення води, спреї від плісняви, продукти.

Дівчина розповідає, що її рідне місто нині справляє гнітюче враження.

Волонтерка

Навіть дорога до самого Херсону вся розбита. Ці села – Посад-Покровське, Шевченкове, Чорнобаївка – повністю зруйновані. Коли заїжджаєш у Херсон – місто пусте, там всі магазини зачинені. Трошки страшно, оскільки кожні хвилин десять – вибухи. Мені казали, щоб я не їхала, там страшно, але там мій дім, там мій чоловік, я все одно хочу додому.

Попри пережиті жахи, говорить Вікторія, люди морально тримаються і виїжджати не хочуть. Жодних запитів на евакуацію волонтерська команда не отримала, – підтверджує керівниця благодійного фонду Оксана Шевченко.

Благодійний фонд

Вона розповідає, що благодійний фонд "Планета" заснували задовго до війни. Від початку повномасштабного вторгнення РФ почали працювати ще активніше. Допомагають військовим, переселенцям, яких у фонді зареєстровано 17 тисяч, а тепер ще й жителям постраждалих від російської агресії регіонів. Зокрема, Херсонщини.

Коли до нас надійшов запит із Херсону, ми підключили нашу Вікторію як куратора цього проєкту. Понад 30 тонн води ми тільки вивезли і понад п’ять тонн гуманітарної допомоги. Їздили в декілька сіл. Нижні вулиці були повністю затоплені, люди переїхали до сусідів, до родичів, люди не хотіли евакуюватися. Вони чекали, поки вода зійде і можна буде повернутися у домівки.

Оксана Шевченко зазначає, що небайдужі дуже активно відгукнулися і досі несуть допомогу. 

Дуже багато людей із Харківщини, з Житомирської області громади, з Кіровоградської області – Компаніївська, Кетрисанівська, Бобринецька… Їздили ми п’ятьма машинами, у нас є наші друзі-партнери – це Микола Шкуратов, Євген Ланецький, Артем Семідетнов, Сергій Тарасенко… Десь шестеро хлопців, і от ми з ними об’єдналися.

Нескорений Херсон

Вона розповідає, що її найбільше вразили черги за хлібом та водою.

Херсонці

Допомога Херсону

Волонтерка говорить, що Херсон для неї – місто-герой, адже пережив окупацію, а тепер ще й підтоплення, та не скорився. Колись веселе гарне місто нині опустіло, наче Чорнобиль. Всі магазинчики маленькі зачинені, забиті фанерою вікна. Але люди все одно не падають духом.

Гуманітарна допомога

Волонтери

Волонтери говорять, що на Херсонщину везуть чимало допомоги. Але вона не розподіляється рівномірно. До прикладу, людям похилого віку та тим, які мають вади здоров’я, гуманітарку треба відвозити окремо. Так, в мікрорайон Острів, який був повністю затоплений, допомогу треба підвозити човнами. Нині команда благодійного фонду "Планета" вже планує нову поїздку на Херсонщину. Сподіваються потрапити туди наступного тижня. Поки, зізнаються активісти, взяли паузу, бо минулого разу ледь не потрапили під обстріл. Та і зараз у Херсоні неспокійно. Крім того, ще не всі місцеві потрапили у власні оселі, тож не можуть окреслити свої потреби. Наразі продовжується збір допомоги, розвезти її планують по селах та у мікрорайон Острів.

Благодійний фонд

Людям потрібні побутова хімія, засоби гігієни, продукти тривалого зберігання, корм для тварин. Одягу вже вдосталь.

Окрему рятувальну операцію волонтери з Кіровоградщини розгорнули щодо чотирилапих. Одні рятували тварин від стихії, інші – допомагали з кормами.

Голова Кропивницької районної ради Андрій Лейбенко розповідає, що від початку великої війни депутатський корпус райради та жителі громад допомагали теробороні.

Допомога херсонцям

Ми залучаємо волонтерів, міжнародну допомогу, допомагаємо нашим бійцям, їздимо з патріотичними концертами на місця дислокації нашої тероборони, допомагали і генераторами, газовими балонами, продуктами тощо. Нині додали ще й напрямок допомоги Херсонщині. Зокрема, зосередилися на тваринах.

Буквально за день, розповідає він, вдалося зібрати значний гуманітарний вантаж. 

Ми за день фактично зібрали і на наступний день відвезли у Херсон та Херсонський район майже дві з половиною тонни харчів. Це був акцент в першу чергу на тваринах, бо ми всі бачили ці новини, що відбувається з чотирилапими у зоні підтоплення. Зараз ми вже зібрали майже дві тонни наступної партії допомоги. Це вода, їжа, лопати, гумові чоботи, човни… Вивчаємо потреби постраждалих регіонів і плануємо нові поїздки.

Постраждалі регіони

Андрій Лейбенко розповідає, що на Херсонщині вражає розруха, яку принесли з собою окупанти. В регіоні відновлюють дороги, але загалом роботи ще дуже багато. Люди з різних куточків країни допомагають жителям області, трасою їде чимало машин, завантажених допомогою.

Допомагає Кіровоградщина постраждалому регіону й кадрами. За інформацією ОВА, наші рятувальники, електрики та комунальники нині разом із колегами з Херсонщини усувають наслідки катастрофи.

Читайте також: “Займали чергу, щоб забрати тварин”: як волонтери з Кіровоградщини рятували котів і собак із Херсона

Фото авторки та надані героями публікації


Головне сьогодні