Підрив росіянами греблі Каховської ГЕС призвів до загибелі тисяч домашніх та диких тварин. Багато опинилися на межі виживання. Точка доступу дізнавалася, як волонтери та зоозахисники з Кіровоградщини рятували домашніх улюбленців із підтоплених територій.

Порятунок з підтоплених територій

У Знам’янці вже 8 років на пожертви небайдужих функціонує Громадська організація “Дай лапу”, яка опікується безпритульними тваринами. Керує нею місцева жителька Богдана Стоян, їй постійно допомагають помічниця та три волонтерки. Діяльність активісток спрямована на стерилізацію тварин, надання їм медичної допомоги та перетримку.

Богдана Стоян згадує, що рішення поїхати в Херсон рятувати тварин виникло спонтанно. Жінка зателефонувала подрузі Олені Котовій з Олександрії, яка теж опікується безпритульними тваринами, і та відразу погодилася.

Спочатку приїхали на Корабельну площу в центр Херсона. Там було дуже багато волонтерів із Києва, Сум, Львова. Люди займали чергу, щоб забрати тварин, - розповідає Богдана.

Тоді подруги вирішили поїхати у села, розташовані поблизу обласного центру. Там жінки відловлювали котів та собак, яких власники відпустили, аби ті мали змогу врятуватися.

Евакуація тварин з Херсона

Евакуація тварин з Херсона

Волонтерки забрали з Херсонщини собаку з цуценятами та сім котів. Більше не встигли, бо росіяни почали обстріл. До того ж, потрібно було встигнути доїхати в Миколаїв до настання комендантської години. 

Собаки та коти були дуже голодними та знесиленими.

Богдана згадує, що евакуювати тварин із підтоплених територій доволі проблематично:

Без ДСНС туди їхати не можна і не треба. Наступного дня, після нашого від’їзду, в Херсоні росіяни обстріляли волонтерів.

Зараз Богдана готова віддати новим господарям лише 5 евакуйованих котів. Вони почувають себе задовільно: йдуть на контакт із людьми, мають гарний апетит та здорові. Всі інші перебувають у стресовому стані і поки звикають до нових умов.

Кіт з Херсона

Тимчасовий прихисток для котів та собак, яким опікується ГО “Дай лапу”, облаштувано в приватному будинку. Кількість тварин щоденно змінюється - одних волонтери приймають, інших роздають. Зараз вони піклуються про 20 собак та 73 котів. Щомісяця Богдана Стоян закуповує їжу на 20 тисяч гривень, небайдужі також привозять корм та м’ясо.

9 собак проживають у нас постійно. Це ті тварини, яких важко прилаштувати: 9-річний пітбуль, глуха собачка, яку бив власник, і тепер вона кидається на всіх чоловіків. Також є собака, яку ми три рази віддавали і три рази потім знаходили на вулиці у стані повного виснаження, - говорить Богдана.

Питання про виділення місця для облаштування притулку у Знам’янці періодично піднімають у міській раді, але чиновники за багато років так і не надали земельну ділянку.

Евакуація тварин з Бахмута та Торецька

ГО “Дай лапу” також приймає тварин із територій, де йдуть бойові дії – Бахмута й Торецька.

Богдана Стоян сама туди не їздить – дуже небезпечно. Евакуацією тварин із зони бойових дій займаються військові та волонтери, які там працюють. Жінка лише подає заявку, що готова прихистити тварин.

У Херсон ми можемо поїхати, а до Бахмута – ні. Навіть на десять кілометрів до міста наблизитися не можна. Нещодавно трапився прикрий випадок. Ми чекали тварин із того напрямку, але на визначений час їх не привезли. Телефоную відповідальним і питаю, де тварини. На що почула відповідь: “Немає більше тварин, немає військових, немає волонтерів… Їхню колону розстріляли росіяни, – розповіла Богдана. 

Жінка говорить, що з Бахмута та Торецька до Кіровоградщини переїхали тридцять тварин.

Коти, евакуйовані з Бахмута

Коти, евакуйовані з Бахмута

У Бобринці приймають тварин з Херсона

Бобринецький центр допомоги та захисту тварин “Чотири лапи” також приймає тварин із Херсонищини. Зараз тут проживає 131 собака та 7 котів. Притулок переповнений, та волонтери все ж виділили місце для тварин із півдня.

Опікуються притулком троє волонтерок. Його засновниця Тамара Лашкул спочатку тримала тварин вдома, потім міська влада виділила землю на території комунального підприємства. Там облаштували прихисток. З часом зоозахисників звідти вигнали, натомість пообіцяли виділити землю на території сміттєзвалища. Волонтери прибрали ділянку, поставили паркан, облаштували вольєри. Зараз тварини можуть знову опинитися на вулиці, адже земельну ділянку їм так офіційно і не передали.

Притулок для тварин у Бобринці

Притулок для тварин у Бобринці. 

Існує притулок на гроші волонтерів та пожертви.Тамара Лашкул п’ять років присвятила притулку – звільнилася з роботи та доглядала за тваринами без вихідних та відпусток. Зараз взяла на роботу жінку-переселенку, яка доглядає за собаками.

Безпритульні тварини у Бобринці

Коли росіяни підірвали греблю Каховської ГЕС, пані Тамара відразу розмістила оголошення, що готові прийняти тварин із Херсонщини. І хоч місця майже не було, облаштували вольєр: 

Планували взяти п’ять собак, але залишили лише трьох, бо не вистачило місця. Клички ще не придумали.

Собак обробили від шкідників, наразі тварини почувають себе добре.

Волонтерка Катерина Дорош із Кропивницького, яка привезла тварин з Херсона в притулок Тамари Лашкул, описала свою поїздку у соціальних мережах: 

Те, що ми побачили, було просто жахливо. Вода піднялася і доходила майже до дахів будинків. Там, де ще декілька годин тому їздила техніка, вже сьогодні – човни...

Один песик був контужений, у нього порушена координація руху, але він був настільки наляканий, що все ж таки намагався тікати. Військові витягли його з води, він встиг наковтатися. Пес наляканий і розгублений бігав між технікою і військовими. Врешті-решт нам вдалося його спіймати.

Потім був чоловік з полотняною сумочкою (весь його крам) та двома собачками. Він благав тимчасово прихистити тварин, поки спаде вода. Чоловік не хвилювався, де буде він, він хвилювався за собак. Щасливі були бачити його задоволене обличчя, коли він зателефонував у місцевий притулок та домовився прихистити своїх найрідніших там. Скільки таких історій? Безліч. Біда. Дуже велика біда.

Евакуація тварин з Херсона
Евакуація тварин з Херсона. Фото зі сторнки Катерини Дорош

“Візьму тварину з Херсона”

У Тамари Лашкул із Бобринця місцеві питали, чи будуть привозити породистих собак із Херсона. Якщо так – готові були відразу забрати.

Богдана Стоян також розповідає, що багато людей хочуть взяти тварину саме з підтоплених територій. Жінку така “вибірковість” обурює: 

Чим тварина, яку забрали з-під обстрілів, відрізняється від тієї, яку забрали з затоплених територій, або від тієї, яку залишили на вулиці у мирному місті?

Жінка вважає такі запити недоречними: 

Якщо потрібна тварина – візьміть її зараз. Цим ви, можливо, розвантажите волонтера і він зможе врятувати ще когось.

Безпритульні тварини

Допомогти волонтерам Кіровоградщини можна, взявши тварин із притулку або перерахувавши гроші за реквізитами: 

Реквізити притулку "Чотири лапи"

  • Карта "Приват Банк" : 5168 7574 2710 2985 
  • Pay Pal: lashkultamara2403@gmail.com
  • Карта Моно Банк: 5375 4141 2391 0308 (на ім'я Лашкул Тамари Миколаївни)

Реквізити для допомоги ГО “Дай лапу”

  • ‌4246001002931172 (гривні)
  • 4441114465685962 Монобанк Стоян Богдана 
  • 5168745030114547 Стоян Богдана (для міжнародних платежів)

Читайте також: "Відчути грунт під ногами": як у Кропивницькому переселенці навчаються на баристу та візажиста

Фото, використан в публікації, надали Богдана Стоян та Тамара Лашкул

Редакторка: Ольга Зима
 


Головне сьогодні