Сьогодні, 19 квітня, у Кіровоградському районному суді в Кропивницькому вчетверте за тиждень не відбулось підготовче засідання у справі Романа Червінського. Строк дії його запобіжного заходу – тримання під вартою – спливає сьогодні о 23:59. Тобто, з-під варти його мають випустити 20 квітня опівночі. Сьогодні ж у суді мали розглянути клопотання прокурорів щодо продовження строків тримання під вартою Романа Червінського. Адвокати, в свою чергу, готували клопотання про його звільнення. Чому цього не відбулось, читайте у матеріалі Точки доступу.

Передісторія

23 липня 2022-го рoку рoсійські війська завдали ракетнoгo удару пo Кірoвoградщині, зoкрема і аерoдрoму "Канатoве". За слoвами начальника Кірoвoградськoї обласної військової адміністрації Андрія Райкoвича, тоді загинули двoє працівників відoмчoї oхoрoни трансфoрматoрнoї підстанції та військoвий. Пoранили 19 людей.

За матеріалами слідства, рoсійська армія oбстріляла аерoдрoм через самoвільні дії українських військoвих. Кoлишній викoнувач oбoв’язків кoмандира oднієї із частин Сил спеціальних oперацій Рoман Червінський був oдним із групи людей, які вирішили завoлoдіти літакoм пoвітрянo-кoсмічних сил РФ. Рoсійський пілoт нібитo пoгoдився на прoпoзицію перейти на бік України.

У результаті рoсійські військoві oтримали дані прo рoзміщення на аерoдрoмі "Канатoве" oсoбoвoгo складу Пoвітряних сил ЗСУ та українських літаків. Це далo змoгу збрoйним силам РФ oбстріляти летoвище.

За слoвами речника СБУ, Червінський діяв, пoпри заперечення прoвoдити цю oперацію СБУ та без згoди відпoвідних державних oрганів.

21 квітня 2023-го Служба безпеки України пoвідoмила Червінськoму прo підoзру в перевищенні військoвoю службoвoю oсoбoю влади чи службoвих пoвнoважень. Передбачене пoкарання – пoзбавлення вoлі на стрoк від вoсьми дo 12 рoків.

Коли почали розгляд справи у Кропивницькому

Як писала Точка доступу раніше, справу Романа Червінського у Кропивницькому почали слухати 12-го квітня. Тоді мало відбутись підготовче засідання. Але, за клопотанням адвокатів Червінського, його перенесли. Захисники просили суд забезпечити явку усіх 17-ти потерпілих у цій справі, щоб з’ясувати, чи вважають вони себе потерпілими через дії Романа Червінського, на чому наполягають прокурори.

Засідання перенесли на 17-те число. Тоді адвокати просили суд розглядати справу не одноосібно, а колегіально, а ще призначити додаткового суддю. Суддя Ігор Гершкул підтримав клопотання в частині розгляду справи колегією з трьох суддів і відхилив клопотання щодо призначення додаткового судді. Підготовче засідання за нового складу суду призначили на 18 квітня.

18-го числа засідання знову не відбулось. Протягом п’яти годин розглядали клопотання адвокатів Романа Червінського. Зокрема, захисники клопотали про відвід колегії суддів, яку, за їхніми словами, призначили незаконно, а ще заявили, що заява одного із потерпілих у справі – підроблена. Щоб зафіксувати усе це, викликали патрульних поліцейських і слідчо-оперативну групу. Засідання перенесли на 19-те квітня.

Акція на підтримку Романа Червінського

Сьогодні, 19-го квітня, коли Романа Червінського завели у залу суду, там на нього вже чекали активісти, які прийшли його підтримати.

Роман Червінський у суді в Кропивницькому

акція підтримки Романа Червінського Кропивницький

акція "Свободу Роману Червінському"

Відвід прокурорам

Засідання почалось о 12-й годині. У колегії суддів – Ігор Гершкул, Ірина Бойко і Олександр Квітка, яких, на думку адвокатів, призначили у незаконний спосіб, бо в електронну систему розподілу судових справ відбулось втручання. Про це Точка доступу писала раніше.

Сьогодні ж один з адвокатів Романа Червінського Костянтин Глоба заявив клопотання про відвід прокурора, який висунув обвинувачення Роману Червінському – Віктору Кобцю.

Оскільки він підтримував державне обвинувачення про продовження строків тримання Червінського під вартою за відсутності на те відповідних процесуальних підстав та з порушенням процесуального порядку, встановленого кримінально-процесуальним кодексом, – зазначив адвокат.

Костянтин Глоба захисник Романа Червінського

Аналогічне клопотання захисник Романа Червінського заявив щодо іншого прокурора у цій справі – Ярослава Гаврищука.

Під час виступу адвоката у Кіровоградській області оголосили повітряну тривогу. Через це засідання припинили, бо, за правилами суду, на час повітряної тривоги, у приміщенні не має бути людей.

Перерва для харчування Романа Червінського

Через пів години, після завершення повітряної тривоги, засідання продовжили. Адвокат Романа Червінського Костянтин Глоба просив суд зробити технічну перерву на 30-40 хвилин, бо звідучора його підзахисний не харчувався.

Прокурор Ярослав Гаврищук сказав, що для цього достатньо буде перерви тривалістю 20 хвилин.

Сніданок у СІЗО СБУ в Києві, в якому мене утримують – о дев’ятій чи десятій годині ранку, а вивезли мене звідти о сьомій, відтак я не поснідав, – сказав Роман Червінський.

катування Романа Червінського

Сніданок в СІЗО регламентований за часом – о дев’ятій ранку, уточнив його захисник Костянтин Глоба. Сказав, що усі чотири рази, коли його підзахисного привозять на судові засідання у Кропивницький, йому не дають сніданок.

Костянтин Глоба адвокат Червінського

Романа забувають погодувати, але я впевнений, що це не халатність, а умисна системність дій, оскільки подібну систему ми спостерігали і на досудовому розслідуванні. Романа привезли у СІЗО вчора орієнтовно о 10-й вечора, з того часу він не харчувався.

Колегія суддів зробила технічну перерву.

Як писала Точка доступу раніше, ще один захисник Романа Червінського Віктор Василюк розповів, що його клієнт потребує дієтичного харчування. Таке у СІЗО йому забезпечити не можуть, тому у Романа виникли проблеми зі здоров’ям. Медичну допомогу йому не надають, Європейський суд з прав людини визнав такі дії катуванням.

Їжу Роману Червінському привезли через годину після того, як оголосили технічну перерву. Це зробив один з учасників акції Дмитро Завражний. Сказав, що кафе, у якому купував їжу для Романа Червінського, не працювало на час повітряної тривоги, тому довелось чекати її завершення.

харчування Романа Червінського

Врешті Роман Червінський поїв. Невдовзі знову розпочалась повітряна тривога. Під час кожної повітряної тривоги люди стояли біля приміщення суду, обабіч дороги, демонструючи підтримку Роману Червінському.

люди біля суду підтримують Романа Червінського

у Кропивницькому акція на підтримку Червінського

Де адвокати?

Після завершення четвертої за рахунком повітряної тривоги, у залі суду з’явились Роман Червінський, прокурори і судді. Адвокати Романа Червінського не прийшли.

адвокати Романа Червінського

Суддя Ігор Гершкул запитав у секретарки судового засідання, чи зв’язувалась вона з ними, на що вона відповіла:

Захисник Глоба сказав, що він не знає ні про яке засідання. До решти захисників не додзвонилась.

Суддя поцікавився у сторін, чи можна провести засідання за такої явки учасників. Роман Червінський просив суд перенести засідання на понеділок, 22-ге квітня. Прокурор Віктор Кобець сказав, що буз участі захисників Романа Червінського неможливо провести підготовче засідання.

прокурор Віктор Кобець

Разом з цим, 12-го квітня ми подали клопотання про продовження строків дії запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, яке ми також не можемо розглядати.

Під час виступу прокурора розпочалась повітряна тривога, Ігор Гершкул сказав, що засідання переносять (це було о 18:15 – ред.), на який день і час, не повідомив.

О 18:52 один з адвокатів Романа Червінського Андрій Йосипов написав на своїй сторінці у соцмережі, що сьогодні його клієнта повинні звільнити.

Роман Червінський має бути звільнений сьогодні о 23:59! Підготовче засідання у Кіровоградському районному суді не відбулося. Клопотання прокурора про продовження строку тримання Романа під вартою – не розглянуто. Судом відкладено засідання на дату, яку повідомлять згодом.

О 21:46 захисник Романа Червінського Костянтин Глоба написав на своїй сторінці у соцмережі:

Суд зачинився від адвокатів і ухвалює рішення без проведення засідання у справі.

Точка доступу продовжуватиме стежити за цією справою.

Читайте також: "Якби я відчував, що винен, сам би написав заяву": Олександр Ярошенко прокоментував відсторонення від посади керівника обласної "екстренки"


Головне сьогодні