Сьогодні, 18 квітня, у Кіровоградському районному суді в Кропивницькому протягом п’яти годин розглядали клопотання адвокатів Романа Червінського. Зокрема, захисники клопотали про відвід колегії суддів, яку, за їхніми словами, призначили незаконно, а ще заявили, що заява одного із потерпілих у справі – підроблена. Як усе відбувалось і чим скінчилось, читайте у матеріалі Точки доступу.

Передісторія

23 липня 2022-го рoку рoсійські війська завдали ракетнoгo удару пo Кірoвoградщині, зoкрема і аерoдрoму "Канатoве". За слoвами начальника Кірoвoградськoї обласної військової адміністрації Андрія Райкoвича, тоді загинули двoє працівників відoмчoї oхoрoни трансфoрматoрнoї підстанції та військoвий. Пoранили 19 людей.

За матеріалами слідства, рoсійська армія oбстріляла аерoдрoм через самoвільні дії українських військoвих. Кoлишній викoнувач oбoв’язків кoмандира oднієї із частин Сил спеціальних oперацій Рoман Червінський був oдним із групи людей, які вирішили завoлoдіти літакoм пoвітрянo-кoсмічних сил РФ. Рoсійський пілoт нібитo пoгoдився на прoпoзицію перейти на бік України.

У результаті рoсійські військoві oтримали дані прo рoзміщення на аерoдрoмі "Канатoве" oсoбoвoгo складу Пoвітряних сил ЗСУ та українських літаків. Це далo змoгу збрoйним силам РФ oбстріляти летoвище.

За слoвами речника СБУ, Червінський діяв, пoпри заперечення прoвoдити цю oперацію СБУ та без згoди відпoвідних державних oрганів.

21 квітня 2023-го Служба безпеки України пoвідoмила Червінськoму прo підoзру в перевищенні військoвoю службoвoю oсoбoю влади чи службoвих пoвнoважень. Передбачене пoкарання – пoзбавлення вoлі на стрoк від вoсьми дo 12 рoків.

Акція на підтримку Романа Червінського

Підготовче засідання було заплановане на 12:00 годину, однак у цей час у Кіровоградській області ще тривала повітряна тривога, яка почалась о 10:18. Незважаючи на це, біля приміщення Кіровоградського районного суду зібрались активісти з плакатами на підтримку Романа Червінського. Вони, як і сам Червінський, вважають справу проти нього – сфабрикованою.

акція на підтримку Червінського Кропивницький

акція "Свободу Роману Червінському!" Кропивницький

Судове засідання почали о 13:00 годині, після закінчення повітряної тривоги.

Коли почали розгляд справи у Кропивницькому

Як писала Точка доступу раніше, справу Романа Червінського у Кропивницькому почали слухати 12 квітня. Тоді мало відбутись підготовче засідання. Але, за клопотанням адвокатів Червінського, його перенесли. Захисники просили суд забезпечити явку усіх 17-ти потерпілих у цій справі, щоб з’ясувати, чи вважають вони себе потерпілими через дії Романа Червінського, на чому наполягають прокурори.

Засідання перенесли на 17-те число. Вчора, 17 квітня, адвокати просили суд розглядати справу не одноосібно, а колегіально, а ще призначити додаткового суддю. Суддя Ігор Гершкул підтримав клопотання в частині розгляду справи колегією з трьох суддів і відхилив клопотання щодо призначення додаткового судді. Підготовче засідання за нового складу суду призначили на сьогодні, 18 квітня.

Втручання в електронну систему розподілу судових справ

На думку сторони захисту, колегію суддів призначили з порушенням, розповіла адвокатка Романа Червінського Людмила Куса.

Людмила Куса адвокатка Романа Червінського

Справу на автоматизований розподіл між суддями передали вчора о 13:15. Зі звіту системи документообігу суду ми бачимо, що справа не розподілилась, оскільки суддя Ірина Бойко перебуває на навчанні і виключена із системи. Система визначила лише одного суддю – Олександра Квітку.

Відтак, каже, автоматизована система документообігу суду видала звіт про неможливість розподілу справи між суддями.

У такому випадку потрібно було б одразу направляти справу Червінського в апеляційний суд. Однак через три хвилини, - на переконання сторони захисту, - відбулося незаконне втручання в систему документообігу суду і о 13:18 суддя Бойко уже не перебувала на навчанні і була включена в колегію.

Додала, що згідно засад документообігу Кіровоградського райсуду, автоматизована система не має права визначати у справу суддю, який/яка перебуває на навчанні.

Сторона захисту втручання в систему документообігу вважає злочином, тому вчора ми звернулись в Державне бюро розслідувань і попросили внести відповідні відомості, а ще звернулись з дисциплінарною скаргою щодо суддів до Вищої ради правосуддя і Вищої кваліфікаційної комісії щодо незаконних дій щодо електронної системи документообігу.

На підставі цього Людмила Куса просила суд відвести колегію суддів від справи Червінського, тобто, щоб її слухали за участі іншого складу колегії.

суд у справі Романа Червінського

Оскільки, як уже нам відомо з ухвали від 17-го квітня, в цьому суді більше немає суддів, які здійснюють правосуддя, прошу передати це кримінальне провадження до апеляційної інстанції для вирішення питання розгляду іншим судом в межах цієї юрисдикції, - сказала захисниця.

До того ж, згідно нормативних норм самого суду призначати колегію у день клопотання про це – неможливо, додала Людмила Куса. Бо робити це мали право на наступний день.

Клопотання про відвід суддів і виклик слідчо-оперативної групи

Адвокати Романа Червінського вважають призначення колегії суддів – незаконним, тому просили суд про відвід колегії. Суд відмовляв їм у цьому тричі.

відводи суддям у справі Романа Червінського Кропивницький

судять Романа Червінського Кропивницький

Натомість прокурори Ярослав Гаврищук і Віктор Кобець казали, що адвокати своїми клопотаннями затягують справу.

Прокурори Ярослав Гаврищук і Віктор Кобець Кропивницький

Один із захисників Романа Червінського Костянтин Глоба викликав у залу суду наряд патрульних, щоб зафіксувати злочини. Перший полягає у тому, що розгляд справи відбувається суддями, яких, на думку сторони захисту, призначили незаконним способом. Другий – підроблення заяви одного із потерпілих.

Костянтин Глоба захисник Романа Червінського

За інформацією секретарки судового засідання, один з потерпілих подав клопотання про розгляд справи без його участі. Інакше як неправдою я це назвати не можу. Бо він подав інший документ, в якому зазначає, що не вважає себе потерпілим від дій Червінського і просить не здійснювати його виклик, оскільки потерпілим він визнаний незаконним шляхом.

Представники слідчо-оперативної групи задокументували інформацію.

виклик патрульних у суд Роман Червінський

СОГ у суді Роман Червінський

Аналогічні заяви – про вчинення у залі суду злочинів – написали активісти, які прийшли підтримати Романа Червінського.

активісти написали заяви в поліцію справа Романа Червінського

Незаконним і упередженим назвав суд Віктор Василюк – ще один захисник Романа Червінського. Сказав, що колегія суддів – на боці прокурорів, бо квапляться розглянути їхнє клопотання щодо продовження строків тримання під вартою Романа Червінського, у той час як клопотання його захисників відхиляють.

активісти з Кропивницького підтримують Червінського

Матеріали з грифом "таємно"

Людмила Куса – єдина з п’яти захисників Романа Червінського, яка має допуск до інформації, яка містить державну таємницю. Вона підготувала клопотання, у якому проситиме суд скасувати запобіжний захід Роману Червінському у вигляді тримання під вартою.

Людмила Куса захищає Романа Червінського

що зробив Роман Червінський

У цьому клопотанні, серед іншого, я посилатимусь на таємний том. Я не можу це робити, не пересвідчившись, що ви є людьми (звертається до колегії суддів – ред.), яким я можу розголосити державну таємницю, і що у цьому суді є відповідне приміщення, де я можу це зробити.

Клопотала про витребування документів у членів колегії суддів щодо того, що вони мають допуск до такої інформації.

Суддя Ірина Бойко сказала, що усі члени колегії і секретарка судового процесу мають такий допуск. Однак підтверджуючі це документи ні судді, ні секретарка не надали.

У засіданні зробили перерву до завтра, 19 квітня, бо у Кіровоградській області о 17:57 оголосили повітряну тривогу.

Точка доступу продовжить стежити за перебігом подій у цій кримінальній справі.

Читайте також: Сімох жителів Кіровоградщини підозрюють у продажі наркотиків та психотропів


Головне сьогодні