Укpaїнa обиpaтиме нового Пpезидентa 31 беpезня 2019 pоку. Точкa доступу продовжує спеціaльну pубpику, де знaйомить Вaс із кaндидaтaми у Пpезиденти, які вже офіційно зapеєстpувaлися у ЦВК, тa їхніми пеpедвибоpчими пpогpaмaми. У попередніх матеріалах ми вже розповіли про Ігоря ШевченкаСергія КаплінаВалентина НаливайченкаАндрія СадовогоАнатолія Гриценка та Віталія Скоцика.

Сьогодні познайомимо з біографією та передвиборчою програмою Віталія Купрія

#1

Біографія

Віталій Миколайович Купрій народився 20 серпня 1973 року в Кам’янському (колишній Дніпродзержинськ), в Дніпропетровській області. Батьки – колишні працівники металургійного комбінату в Кам’янському.

Одружений на Ірині Купрій. Має трьох дітей – доньку Катерину, сина Остапа та пасинка Максима.

Після закінчення школи вступив у Дніпропетровський державний університет на економічний факультет. У 1995 році отримав диплом за фахом “Фінанси та кредит”.

Вчився у коледжі Державноїгірничої академії на перекладача англійської мови.

У 2013 році закінчив магістратуру Міжрегіональної академії управління персоналом за спеціальністю“Правознавство”.

Із 2016 по 2018 рік проходив навчання в аспірантурі Інституту законодавства Верховної Ради України заспеціальністю «Конституційне право».

Випускник Університету Маккуорів Сіднеї, де вивчав бізнес-адміністрування.

У 1991 році відкриває власне підприємство “ОСБЕНД”, яке спеціалізувалося на продажіелектронної техніки, одягу та інших споживчих товарів.

Наприкінці 1994 року подаєтьсяв популярний тоді напрямок бізнесу – імпорт одягу з Туреччини. За його словами,декілька разів ставав жертвою рекетирів та злочинців.

У 1997 році разом із сім’єю відкрив магазин одягу,який у 2004 році здав в оренду.

Після цього займався нерухомістю. Крім того, працював у рекламній сфері та надавав юридичні послуги.

2008 року бере участь у виборах міського голови Кам’янського, на яких посідає друге місце. Через два роки обирається депутатом міської ради від партії “За Україну!”

На парламентських виборах 2014 року Купрій був обраний до Ради по 29-му округу в Дніпропетровській області. Висувався від партії "Блок Петра Порошенко". У березні 2015 року депутат заявив про вихід з фракції БПП, пояснивши це незгодою з політикою президента Петра Порошенка.


#2

Скандали

Віталій Купрій відомий своїми гомофобними поглядами. У своєму Фейсбуці він опублікував фото двох чоловіків, які тримаються за руки, з підписом “Ну не розумію я таких речей. Може, батьки не того вчили?”, на що отримав жорстку критику в коментарях, пише politeka.

У Купрія взагалі складні взаємини з сексуальними меншинами. Під час виборів міського голови Кам’янського його конкуренти поширювали інформацію про начебто нетрадиційну орієнтацію політика. Купрій дуже гостро реагував на це та навіть виділив окремий абзац на цю історію в своїй біографії.

Відомий також конфлікт кандидата в президенти із своїм колишнім однопартійцем в УКРОПі мером Дніпра Борисом Філатовим. Філатов закликав політраду партії "привести до тями боягузливу і брехливу тварину по кличці Купрій", в протилежному випадку – він сам покине УКРОП. Як результат, ультиматум Філатова спряцював в обидві сторони – ні мер Дніпра, ні Купрій вже не є членами УКРОПу.

Після перемоги боксера Усика над Росіянином Гасієвим Купрій вирішив надіслати листа до українського спортсмена через Міністерство молоді та спорту. У ньому він звинуватив Усика у недостаньому прояві патріотизму, дорікнувши участю в поєдинку на території країни агресора. Після цього Купрій потрапив у курйозну ситуацію: до нього зателефонував пранкер, представившись Усиком. У розмові з псевдобоксером кандидат у президенти пообіцяв закрити питання і не критикувати Усика. Він також попросив спорстмена, щоб той закликав свою "команду" не лити бруду на Купрія.


Віталій Купрій неодноразово повідомляв про замахи на своє життя. У 2011 році двоє чоловіків штовхнули його у бетонну яму, внаслідок чого він отримав струс мозку та перелом руки.

Другий випадок, за словами Купрія, стався через декілька місяців після його одужання. Невідомий чоловік напав на нього та намагався проломити голову молотком. Він зміг вибити зброю з рук нападника, але тому вдалося втекти.

Обидва випадки нардеп пов’язує зі своєю правозахисною діяльністю та вважає, що замовником злочинів була Партія регіонів.

У вересні 2019 року Національне антикорупційне бюро відкрило провадження щодо незаконного збагачення Віталія Купрія. Детективи бюро вважають, що нардеп скористався своїм службовим становищем та подав 118 депутатських запитів на користь одного зі своїх колег. За їхньою інформацією, Купрій отримував по 5 тисяч доларів за кожне таке звернення.

Сам нардеп назвав дії НАБУ тиском на опозицію та заявив, що кожна людина безкоштовно може зробити запит на депутатське звернення через його сайт.

У Верховній Раді перед госолосуванням про запровадження в Україні воєнного стану під час звернення глави держави до нардепів, один з народних обранців, позафракційний Віталій Купрій вигукував з місця провокаційні фрази та нецензурно висловлювався. 

Під час звернення президента в сесійній залі Купрій безцеремонно вставляв репліки у промову Порошенка. Той попросив його помовчати.

Також нардеп почав голосно розмовляти з кимось, хто сидів з ним по сусідству.

"Давай я сяду тут, де хочу. Та мені пох*р", - заявив Купрій під час виступу президента.

Порошенко відреагував на хамство і обурився: "Що це ви матюкаетесь в парламенті? Ви проявляєте таку культуру? Я сподіваюся, що це не самолюбовання..."


#3

ЗМІ про Віталія Купрія

Як повідомляє 24 канал Серед "плям" у біографії Купрія – "земельні махінації". У 2012 році влада Кам'янського судилася з ним за несплату оренди за землю під його магазином. Окрім того, як уже зазначалося вище, політик протягом 9 років займався незареєстрованим бізнесом.

У липні минулого року Купрій вийшов із партії УКРОП, заявивши про рішення самостійно боротися за крісло президента. Громадський рух «Чесно» того ж місяця опублікував матеріал, у якому спробував розібрати президентську кампанію Купрія. Автори розповіли, що кандидат у президенти використовує свій депутатський мандат, щоб здешевити агітаційну кампанію перед виборами. Також Купрій досі веде антикорупційну програму на телеканалі ZIK, що не може не впливати на покращення іміджу та впізнаваності кандидати в президенти. У матеріалі не забули і про політичне "перебіжництво" Купрія – за свою кар’єру він змінив 4 партії. Серед них "Наша Україна", "Свобода", БПП та УКРОП. Депутатом парламенту він став взагалі від БПП, проте невдовзі вийшов із фракції.

Неодноразово ЗМІ пов’язували Купрія із олігархом Коломойським. Як аргументи 24 та OBOZREVATEL.UA наводили той факт, що після звільнення Ігоря Коломойського з поста Дніпропетровської ОДА в березні 2015 року, Купрій вийшов із БПП та почав активно критикувати Президента та лобіювати інтереси олігарха. Порошенка Купрій звинуватив у «дестабілізації влади в Дніпропетровській області».

#4

Політична програма

Передвиборча програма Купрія називається "Право понад усе", Нардеп перш за все хоче змінити головний закон країни – Конституцію. У баченні Купрія в новій Конституції України Президент не матиме закондавчих, виконавчих та судових функцій. Для нього буде окрема контролююча гілка влади. Свої повноваження Глава держави зможе виконувати 4 роки, а не 5 згідно чинного закондавства. 

Функціонування парламенту теж зазнає змін. Кількість депутатів має зменшитись до 300. Повноваженя народного обранця можуть бути припинені, якщо той прогуляв більше 10% засідань. Купрій також обіцяє, що до Верховної ради обиратимуться за пропорційною системою з відкритими списками.

У галузі правосуддя кандидат у президенти обіцяє ухвали закон про легалізацію нарізної короткоствольної зброї та забезпечити презумпцію невинуватості щодо особи, яка застосувала зброю проти злочинця на території свого офіційного проживання. Також він хоче скасувати судовий збір для малозахищених верств населення.

Цілий розділ програми присвячений українсько-російській війні. У ньому Купрій пропонує запровадити воєнний стан на окупованих та прилеглих до лінії фронту територіях. Закрити дипвідносити та транспортне сполучення із Росією та домогтися ратифікації Римського статуту Міжнародного кримінального суду у Гаазі і вимагати переслідування Путіна за військові злочини. Крім того, Купрій-президент може розглянути питання відновлення ядерного потенціалу України, в разі невиконання сторонами Будапештського мемерандуму гарантій безпеки.

Кандидат у президенти наполягає на приватизації стратегічних держпідприємств, ліквідації “Нафтогазу”, виготовленні в Україні пального для атомних електростанцій, від’єднанні від енергетичної системи з РФ.
Купрій обіцяє встановити кредитні ставки не вище 10% річних, продовжити мораторій на продаж землі, запровадити безкоштовне медичне обслуговування через впровадження системи державного медичного страхування.

#5

Декларація

У 2017 році Купрій отримав більше 3,5 млн гривень прибутків. Найбільше – 3 млн – він отримав від продажу нерухомого майна Приходько Світлані Юріївні. Майже чверть мільйона склала його зарплата у Верховній Раді, ще стільки ж він отримав також від парламенту України, але вже як "кошти, пов’язані з виконанням депутатських зобов’язань". Також Купрій влючив у свою декларацію стипендію пасинка (50 тис гривень) у Дніпропетровському державному університеті внутрішніх справ. Дружина Купрія Ірина отримала в 2017 майже мільйон гривень доходу від підприємницької діяльності.

У власності Купрія одна квартира закордоном. У 2016 році він придбав житло в Грузії за 1,2 млн гривень. З 2000 року він володіє квартирою на 32 м кв. в окупованому Криму (м. Ялта).

Проживає Купрій у Києві в орендованій квартирі площею 131 м кв. Крім цього, кандидат у президенти володіє магазином непродовольчих товарів з офісним приміщення (288 м кв.) у своєму рідному місті Кам’янське. Там же на дружину Купрія оформлена квартира площею 63,4 м.кв.

Купрій володіє трьома авто: двома американської компанії CHRYSLER – мінівеном TOWN COUNTRY та елітним легковиком 300С і французьким RENAULT LOGAN. Також він має мотоцикл KAWASAKI ZX600E та придбану позаминулого року яхту Bavaria 44 за 900 тис. гривень.

Віталій Купрій має 3 млн гривень готівкою.



Головне сьогодні