Люди, які беруть участь в антитерористичній операції (АТО) на Сході України, можуть розрахувати на певні пільги, оскільки своїм рішенням від 1 липня Верховна Рада прирівняла їх до учасників бойових дій. Скористатися правом на допомогу держави можуть і члени сімей загиблих вояків.


13 квітня 2014 року в. о. президента України Олександр Турчинов заявив: для того, щоб зупинити розгул тероризму, організованого російськими спецслужбами у східних регіонах України, Рада нацбезпеки та оборони розпочинає широкомасштабну антитерористичну операцію (АТО) з залученням Збройних Сил України.

20 червня Президент Петро Порошенко оголосив перемир’я до 22:00 27-го, але потім продовжив його ще на 72 години.

30 червня Порошенко заявив про припинення перемир’я та початок повномасштабних дій проти сепаратистів.

Українські військові звільнили кілька населених пунктів від терористів, у тому числі сумнозвісний Слов’янськ.


Офіційно

Законом «Про внесення зміни до статті 6 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту"» уточнено прийняте 6 травня 2014 року положення пункту 19 частини першої статті 6 Закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» і включено до кола осіб, які належать до учасників бойових дій:

- резервістів;

- військовозобов’язаних та працівників Збройних Сил України, Національної гвардії України, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України, Державної прикордонної служби України;

- військовослужбовців Управління державної охорони України, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, які не тільки захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, брали участь в забезпеченні проведення антитерористичної операції, а й брали участь у забезпеченні її проведення.

Також цей статус поширено на працівників підприємств, установ, організацій, які залучалися до участі в антитерористичній операції, у порядку, встановленому законодавством.


Минулого тижня кіровоградські ЗМІ повідомили неприємну звістку: медики, які лікують поранених під час АТО мешканців області, ставлять їм діагноз ГРВІ. Про це у своєму блозі написав народний депутат Андрій Табалов, наголосивши, що відсутність у медичній картці інформації про поранення автоматично позбавляє людину пільг.

У понеділок нардеп спростував свою ж заяву.

— До мене надійшли такі звернення, я перевірив цю інформацію, й вона не підтвердилася, — зазначив він.


Виплата одноразової грошової допомоги батькам, членам сімей та утриманцям загиблих, а також військовослужбовцям, які отримали поранення, травми, каліцтва в період проведення АТО регламентується Законом України №975 від 25 грудня 2013 року. Він набрав чинності 1 січня 2014-го. Батьки та родичі загиблого під час виконання обов’язків військовослужбовця — від рядового до офіцера (командира батальйону) — мають отримувати (одноразово) 609 тисяч гривень.

У разі інвалідності внаслідок поранення (контузії, травми або каліцтва) розмір одноразової виплати залежить від групи інвалідності:

- І група — 304,5 тисячі гривень;

- ІІ група — 243,6 тисячі гривень;

- ІІІ група — 182,7 тисячі гривень.

Якщо військовослужбовець став інвалідом внаслідок захворювання, пов’язаного з проходженням служби:

- І група — 146,2 тисячі гривень;

- ІІ група — 109,6 тисячі гривень;

- ІІІ група — 85,3 тисячі гривень.

За отриману під час виконання обов’язків травму (поранення, контузію, каліцтво) держава компенсуватиме офіцерам або контрактникам від 4,2 до 51,2 тисячі гривень, солдатам строкової служби — від 3 до 51,2 тисячі.


За час проведення АТО на Сході України загинули 8 військовослужбовців із Кіровоградщини — 3 офіцери та 5 солдат і сержантів. 5 липня День трауру оголосили в Кіровограді — обласний центр прощався з загиблими Олексієм Волоховим та Олександром Кондаковим, 9-го — у Новоукраїнці, куди привезли тіло підполковника Володимира Мамадалієва.


— Ми вже виплатили грошову допомогу батькам одного з загиблих. Документи на нього мені прийшли тринадцятого червня, двадцятого вже були кошти. Крім того, батьки тепер мають право і на пільги, — розповів Точці доступу головний спеціаліст відділу соціального забезпечення обласного військового комісаріату Олександр Журавський. — Щоправда, є і проблеми. Управління соціального захисту, працюючи ще «по старинці», вимагають «висновок лікарської комісії про причинний зв’язок смерті з виконанням військових обов’язків». Такий висновок можуть надати лише кілька госпіталів в Україні. Хоча у наказах із виключення з особового складу загиблого (а такі накази у випадку загибелі смерті обов’язково видає керівництво частини) чорним на білому пишуть (ну от процитую, наприклад, у мене є з собою): «Смерть настала в результаті вогнепального кульового проникаючого поранення нижньої частини спини, живота і таза та пов’язана з виконанням обов’язків військової служби». Все ж написано! Ні, дайте нам ще висновок. Вагітна дружина, батьки тим часом чекають... Втім, і новий Президент, і уряд ставлять задачі виплачувати ці суми негайно. Тому, думаю, бюрократії невдовзі стане набагато менше.

Оформлення виплат відбувається таким чином. Вояки, які знаходяться на службі, мають звертатися до керівництва своїх військових частин; сім’ї, батьки та утриманцям загиблих, звільнені у запас — до обласних військкоматів. Там їм нададуть перелік необхідних документів, які слід підготувати (заява, різні довідки тощо).

З 1 січня 2015 року набере чинності ще один закон — «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених із військової служби, та деяких інших осіб». Відповідно до нього, зростуть пенсії непрацездатним членам родин військових.


Повний перелік пільг, що надаються учасникам бойових дій, є на сайті Точка доступу.


Коли вони повернуться додому?

Членів сімей військовослужбовців турбують не лише питання пільг чи грошових виплат. У вівторок, 8 липня, більше десяти матерів та дружин прикордонників із Кіровоградщини, що нині служать на Сході України, зібралися на центральній площі обласного центру з вимогою прискорити ротацію їхніх синів і чоловіків.

Емоції, зрозуміло, били через край.

— Там ніякого медичного забезпечення немає. Клімат зовсім інший, вони гниють буквально.

— Ми боїмося їм телефонувати, адже терористи можуть вирахувати місцезнаходження абонента мобільного зв’язку.

— Дали б їм хоч якісь відпустки. Всюди міняють, у нас — ні.

— Вони вже стомилися, морально і фізично. Брали на сорок п’ять діб, а вже по сто відслужили. Хіба лише їм Україна потрібна?

— Чому мій син там, на Сході України, а депутатські — за кордоном? Чому самі депутати не візьмуть до рук зброю і не поїдуть на Донбас чи Луганщину?

— Веду доньку в садочок, а вона питає: «Мамо, а нашого ж татка не вб’ють, правда? Я так його люблю!» А я в очі їй дивитися не можу...

ATO1

— Ми хотіли перекрити вулицю — просто, щоб нас почули, — розповіла Точці доступу дружина військового Наталя Левченко. — Але передумали. Натомість підготували листа до Президента, в якому вимагаємо негайно здійснити ротацію військовослужбовців. Наші чоловіки й сини служать там уже по сто днів, хоча спочатку мова йшла лише про сорок п’ять.

На запитання, що жінки робитимуть, якщо на їхнього листа не буде позитивної реакції, Левченко відповіла, що поки не знає:

— У нас немає юриста, у нас немає грошей, щоб поїхати пікетувати Адміністрацію Президента в Київ. Втім, не виключено, що ми все-таки назбираємо коштів, доберемось до столиці й оголосимо голодування на Майдані.

Жінки написали ще й незаплановане колективне звернення до народного депутата Андрія Табалова, який підійшов поспілкуватися з ними. І якщо з нардепом говорили ще більш-менш толерантно (якщо не враховувати заклику: «Ви передайте отим чотирьом із половиною сотням, що з вами у Раді сидять: вас усіх треба на корабель і втопити у Чорному морі!»), то військовому комісару Кіровоградського міського об’єднаного військового комісаріату Олександру Зіньковському, що прийшов слідом у супроводі кількох офіцерів, було непереливки. Запитання про ротацію посипалися, як із відра.

— Рішення про мобілізацію приймає Головнокомандувач, тобто Президент України, — пояснив зрештою він. — Ми лише виконуємо наказ. Так, спочатку йшлося про сорок п’ять діб, але законодавством передбачено, що цей термін можуть продовжити — у зв’язку з особливими умовами, що склалися в країні...

...На жаль, ніхто поки не може прогнозувати, коли ці «особливі умови» закінчаться.


Головне сьогодні