884 об’єднані громади, які нині є в Україні, вже відчули переваги реформи децентралізації. Їх власні доходи з 2014 по 2018 рік збільшилися на близько 200 млрд грн (з 68,6 млрд грн до 267 млрд грн). А відтак в містах, селах і селищах почали приводитися до ладу дороги, медичні та освітні заклади – все те, що десятиліттями перебувало у занепаді.

«В 2014 році нам пропонували федералізацію, яка б розшматовувала Україну. А ми запропонували те, що з’єднає державу, – реформу децентралізації. За 4 роки ми провели реформу, яка дозволила втричі збільшити бюджети громад. І зараз треба ефективно використовувати ресурси – для досягнення цілей. Які у нас завдання? Дати нову якість освіти, медицини, інфраструктури. Двигуном розвитку є національна економіка, - каже ініціатор процессу децентралізації та головний рушій реформи Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.

Децентралізація є однією з найуспішніших реформ уряду. Добровільне об'єднання територіальних громад дозволило новоутвореним органам місцевого самоврядування дістати відповідні повноваження та ресурси, що їх раніше мали міста обласного значення. Зокрема, нині уже 646 ОТГ отримали у власність від держави 1,5 млн га земель за межами населених пунктів. Таке досягення реформи є одним із головних, зазначає голова Новоукраїнської ОТГ (однієї з найуспішніших на Кіровоградщині) Олександр Корінний.  

«Якщо брати закон про передачу земель за межами населених пунктів, то Верховна Рада фактично заблокувала цей процес. Уряд пішов на такий крок, впевнений і твердий, трохи знову ж таки ризикований, але передав нам землю в розпорядження через власну постанову Кабміну. Вони це зробили, виконали політичну волю і обіцянку», - говорить голова ОТГ.

Так громади познаходили сотні, тисячі гектарів землі, яка не була оформлена, тобто за неї не сплачувалися податки, землі, яка неефективно використовувалась. А зараз це додатковий ресурс для розвитку території.

«Наприклад ми в себе за межами населеного пункту на колишньому сміттєзвалищі побудували двадцять п’ять гектарів сонячних електростанцій. Сьогодні маємо ПДФО, робочі місця. Ми маємо буди із «зеленим тарифом» і не залежати від російського газу і головне, сьогодні ми отримуємо орендну плату за землю. Вчора ми платили, щоб її довести до ладу, а сьогодні ми отримуємо 1млн 400 тис. гривень щороку за 25 га землі. Хоча стартова ці на аукціону була 550 тисяч. Але коли аукціони проводять громади,  а не десь там хтось, то й абсолютно інший результат виходить . Ось так сміттєзвалище дає такі ресурси сьогодні. Це дуже позитивний приклад передачі земель», -розповідає Олександр Корінний.

Голова Маловисківської ОТГ розповідає, бюджет їхньої громади зріс  у 5 разів і сьогодні становить майже 150 млн грн. Такі можливості дали помітні результати.

«Минулий рік нам вдалося відкрити амбулаторію – це один із найуспішніших проектів. Ми відкрили дитячий садочок. Ми запустили клуб, який не працював більше 20 років. Ми повністю його утеплили, замінили вікна, покрівлю. Збудували також котельню. Зараз ми завершуємо добудовувати другу частину амбулаторії», - зазначає голова громади.

У планах громади - встановлення нового типу очисних споруд в місті, що вирішить значно екологічну проблему. На це мають вже навіть першу частину фінансування. Також в ОТГ працюють над створенням парку у місті. Планують реалізувати проект інклюзивно-ресурсного центру, який стане одним з найкращих в Україні.

«Зараз ми встановлюємо спеціальні підіймачі для дітей, що користуються інвалідними візками, будуть підіймати їх між поверхами.  Тобто, щоб повністю була доступна школа. Ще один класний проект, який ми в цьому році реалізуємо – ми повністю замінимо біля всіх будинків міста замінимо майданчики для збирання  сміття, замінимо сміттєві баки на нові сучасні, які не будуть протікати, які будуть закриті. І придбаємо автомобіль, який буде це сміття збирати», - каже Олександр Корінний.

Також одне з головних досягнень реформи – це передача важелів влади на місця. Відтак, куди вкладати кошти, громада вирішує самостійно. І найголовніше, щоб ця реформа децентралізації стала незворотною. І цю незворотність Прем’єр закликає закріпити законодавчо:

“Незворотність однієї з найуспішніших реформ Уряду – реформи децентралізації – потрібно закріпити на законодавчому рівні, передусім у Конституції, аби не було спокуси перерозподілити повноваження чи бюджети знов на користь центральної влади”

Об‘єднання громад має завершитись до 2020 року.



Головне сьогодні