Фрукти, овочі та збіжжя виростили в рамках ініціативи "Сади перемоги" на Кіровоградщині. Продовольством забезпечують переселенців, комунальні заклади, а ще передають смаколики на фронт. Як реалізують ініціативу в одному з сіл Гурівської громади, бачили журналісти Точки доступу.

Сад

Це село Варварівка Гурівської громади. У рамках програми самозабезпечення продовольством тут вирощують зернові, овочі та фрукти. 

Варварівка

Деревам два роки, такі плоди маємо, може, на той рік буде більше.

Пожежник

Водій пожежного автомобіля Євгеній Бельмис показує перший врожай, що дали молоді дерева. Цей сад пожежна команда заклала разом із працівниками сільради та комунальних закладів.

Груша

Директорка Варварівського будинку культури Надія Кобець розповідає, що висаджували дворічні саджанці усі гуртом, гуртом за ними і доглядають.

Працівники сільської ради

Ми садили з доброї ініціативи і від усього серця, жодна деревинка не пропала. Всі прийнялися.

Дерева

Почали з пів сотні дерев, – розповідає головна спеціалістка з питань сільського господарства Гурівської сільради Оксана Кічігіна.

Гурівська громада

Восени 2022-го року ми в громаді вирішили закласти свій власний сад. Він невеликий, бо важко знайти вільні землі, але ми думаємо, що його розширимо. В своєму саду ми посадили трохи різноманітних дерев – це яблуня, вишня, черешня, слива, груша.

Збіжжя

Ще одне поле в рамках ініціативи "Сади перемоги" засіяли збіжжям. Попри посушливе літо, врожай пшениця дала добрий, – говорить голова Гурівської громади Анатолій Склярчук.

Поле пшениці

Дало з 30-ти сотих півтори тони пшениці, яку ми здали на переробне підприємство. І тоді з муки будемо випікати різні смаколики, пиріжки, коржики для наших захисників і через волонтерку нашу доставляти на фронт.

Зерно

Город

А от картопля ще чекає свого часу. Анатолій Склярчук говорить, що городину в селі вирощують для переселенців. Їх у Гурівській громаді – понад 250 осіб. Минулоріч людям роздали чотири тони овочів, ще й лишилося. Цього року сподіваються, що зберуть картоплі не менше.

Очільник громади

Трактор викопає і тоді ВПО, які живуть на території громади, ми їх сюди привозимо, просто вибирають собі готове. Що залишається, ми на школу, на дитячий садок віддаємо.

Картопля

Соняхи

"Сади перемоги" на Кіровоградщині – це ініціатива, яку підхопили жителі регіону і активно впроваджують другий рік. На всеукраїнському рівні  – це міжнародний проєкт, що реалізується урядом Канади. У Кіровоградській ОВА сподіваються, що активні громади невдовзі також отримають підтримку.

Департамент агропромислового розвитку

Наразі в нас п’ять громад затвердили такі місцеві програми в цьому році рішенням сесії. Вирощують городину разом із переселенцями, разом із закладами освіти, які, до речі, дуже активні в цьому напрямку. Тому що в кожному селі є землі комунальної власності, які, фактично, не використовуються як землі сільгосппризначення, але вони ідеальні для вирощування городини, – коментує директорка департаменту агропромислового розвитку Кіровоградської ОВА Валерія Фурманова.

 "Сади перемоги" на Кіровоградщині нині вирощують на 36-ти гектарах. Найактивніше себе проявили Голованівська, Перегонівська, Бобринецька, Гурівська, Кетрисанівська, Новгородківська, Ганнівська, Новоукраїнська, Онуфріївська, Пантаївська та Попельнастівська громади. За допомоги місецих аграріїв, міжнародних фондів та проєктів, Всеукраїнської асоціації громад отримали посівмат, техніку, міндобрива, засоби захисту.

Читайте також: "Першими завжди заходимо ми": вибухотехнік із Кропивницького про роботу на "прильотах" та в деокупованих містах


Головне сьогодні