За останні півтора місяці вже другий депутат Кіровоградської міської ради заявив про добровільне складання з себе повноважень.

deputa1— На сьогодні ця міська рада не може мати ніякого морального права брати відповідальність за людей, які проживають у місті, — так пояснив офіційно своє рішення здати депутатський мандат Сергій Михальонок. — Суспільство змінилося, тож? щоб усе було чесно, депутатам треба піти вслід за міським головою. Я запропонував усім скласти повноваження, що стало б приводом для розпуску ради. Вибори нової можна провести за два — три місяці, це не стане великою проблемою.

Але, виявляється, переважна більшість міських обранців вважає недоцільним масово відмовлятися від мандатів. Про це свідчить бліц-опитування, яке провела Точка доступу серед керівників та представників усіх депутатських фракцій та груп.

deputa2Артем Стрижаков, член депутатської групи «Громадський актив»:

— Я не вважаю, що цей крок зараз доречний. Однак я готовий скласти з себе депутатські повноваження за умови, що знайдеться людина, яка візьме на себе відповідальність за ті обіцянки, які я давав виборцям свого округу. Я — депутат-мажоритарник, обіцяв людям  багато чого, для них це роблю та буду робити. А скласти депутатські повноваження й усе кинути, сказати, що «я абідєлась», — найлегше. Депутат повинен бути не балаболкою, а займатися роботою: політичною, господарською, на своєму окрузі, якщо він є.

deputa3Павло Топчій, член фракції «Батьківщини»:

— Якщо єдиним варіантом для перевиборів до міської ради буде складання депутатських повноважень, то ми готові це зробити. Але необхідно розуміти, що таких, як ми, повинна бути переважна більшість нинішніх депутатів. На сьогодні в мене немає інформації щодо бажання інших колег проводити дострокові вибори. Стосовно заяви Михальонка, то я розглядаю її виключно як піар-проект. Бо якщо людина хоче скласти депутатські повноваження, вона має звернутися з письмовою заявою. Станом на вівторок такої заяви немає. Крім того, треба щоб за це ще проголосувала сесія. Тобто на сьогодні Сергій Михальонок залишається депутатом міськради і не вчинив жодних дій, окрім піар-прес-конференції, щоб скласти з себе повноваження.

deputa4Олександр Горбунов, голова депутатської групи «Спільний дім»:

— Я скажу від себе особисто: жодних проблем у тому, щоб зробити рішучий крок, немає. Я ніколи не тримався за мандат. Але, якщо на сьогоднішній ми маємо хоч і ситуативну більшість, потрібно дати їй спробувати попрацювати, а потім уже приймати якісь рішення. Від того, що ми зараз розійдемося й заблокуємо роботу міста, користі не буде. А якщо приплюсувати ситуацію, яка склалася із заступниками та відставкою міського голови, то проблеми тільки погіршаться.  

deputa5Лариса Онул, керівник фракції УДАРу:

— У цьому немає доцільності. Зараз новообраний Президент обіцяє, що будуть серйозні реформи, кадрові зміни, то послідовно однозначно на осінь будуть і перевибори як Верховної Ради, так і місцевих рад. Сьогодні, коли ми не маємо ні міського голови, ні заступників, складання депутатських повноважень буде неправильним кроком. Ми повинні допрацювати в цих складних умовах.

deputa6Ігор Волков, член керівного органу депутатської групи «За добробут міста»:

— Я вважаю, що депутат Михальонок зробив нормальний крок, який, напевно, продумав. Якщо в інших депутатів міськради вистачить політичної волі й більшість із них складе мандати, це буде дуже непоганим варіантом для політичного розвитку Кіровограда. Я сам перший готовий скласти повноваження, якщо побачу, що більшість депутатів готова зробити те саме. У представників нашої групи настрій приблизно той же, що і в мене. Ми готові до того, щоб швидше вийти на обрання нового складу міськради та міського голови. Таке перезавантаження пішло б на користь місту.


Головне сьогодні