Зовнішній борг України зростає з кожним роком, на початок 2018-го він уже сягнув суми в 2,14 трлн гривень. Чи загрожує країні дефолт, та як уряд буде вибиратися з боргової ями, читайте у матеріалі Точки доступу.  

#1

Боргове ярмо

За розрахунками Міжнародного рейтингового агентства Moody's, загальний зовнішній борг України на кінець цього року може скласти 104,6% ВВП. Для того, щоб уберегти країну від дефолту, за наступні чотири роки уряд повинен виплатити за зовнішнім боргом  від 27 до 40 млрд. доларів США. При цьому, піковим періодом для виплат стануть 2020-2022 роки.

До 2022-го ми, за різними оцінками, повинні заплатити від 27 до 40 млрд. доларів, у 2019-му – від 18 до 28 млрд. Боргове навантаження дуже високе. Наступний рік більш критичний, але найглибша криза нас чекає в 2020-2022 роках – тоді Україна має здійснити максимальні зовнішні виплати, й уряду буде досить складно, – говорить політолог Руслан Бортник.

Руслан Бортник

Теперішній рік пройде для країни безболісно – подолати фінансову кризу допоможуть зовнішні інвестиції та міжнародні партнери.

Минулого року для України відкрилися ринки зовнішніх запозичень, хоча і на поганих умовах. Думаю, ця практика продовжиться. Шляхом залучення зовнішнього фінансування, а також грошей від міжнародних партнерів уряд цей рік переживе, – говорить Руслан Бортнbк.

#2

Чи допоможе МВФ?

Цього року Україна очікує на два транші від МВФ. Проте, гроші від кредитора підуть не на збагачення української економіки, а на повернення старих боргів фонду.

В цьому році ми можемо отримати один або два транші МВФ, які в Україну не потраплять, а просто перекриють ті борги, які держава повинна повернути фонду. Співпраця на мінімальному рівні збережеться, можливо буде укладена нова програма. Проте, структурних змін чекати не варто, – говорить політолог.

За такою моделлю Україна працює з фондом вже не перший рік. З 2016-го всі інвестиції від МВФ ідуть на погашення старих боргів.

У повному обсязі ми не працюємо з фондом з 2016 року. Тоді МВФ обіцяв дати 7 млрд. – дав 1, в 2017 гарантував 6 – дав мільярд. Тобто, ми беремо кредити для погашення  своїх боргів, – зазначив президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.  

#3

Вигадана проблема

На думку Олександра Охріменка, тема дефолту може бути створена штучно для того, щоб відволікти увагу людей від більш суттєвих проблем.

Зараз у нас проблема дефолту не стоїть, ця інформація мусується в пресі, щоб закрити реальні проблеми: великі борги по ЖКГ, зростання цін, збільшення ПДВ. Ось реальні проблеми, – говорить Олександр Охріменко.

Олександр Охріменко

До того ж український держборг – далеко не найбільший в світі. У Японії рівень боргу на душу населення становить понад $90 тисяч, друге місце обіймає Ірландія з показником у $62 тисячі, а за нею йдуть США – $61,5 тисячі.

Читайте також: На кредитній голці: чи зможе Україна прожити без МВФ (ФОТО)

Читайте нас у Telegram та FacebookПідписуйтесь на наші сторінки та будьте в курсі останніх новин.


Головне сьогодні