Понад 90 тисяч переселенців знайшли прихисток на Кіровоградщині. Частина з них двічі постраждала від війни, оскільки мешкала в прикордонних із рф регіонах. Попри все, вони вірять у перемогу України і готові повернутися в рідні домівки, щойно українські захисники виженуть окупантів із нашої землі, передає Точка Доступу.

"Нині війна страшніша, ніж була вісім років тому"


Алла Зозуля родом із м. Авдіївка, що на Донеччині. Жінка працювала у місцевому садочку нянею, а згодом – у пральні. Її чоловік – на коксохімзаводі. Подружжя має двох дітей і двох онуків.

Вісім років тому родина мешкала у гуртожитку. Тимчасове житло дали від заводу чоловікові Алли, бо він стояв у черзі на квартиру з 1988-го року. Але у 2014-му році році гуртожиток, у якому мешкала родина Зозуль, зруйнували ворожі снаряди.  

Алла Зозуля

У 14-му році в нас розбите було житло і ми виїхали в Харківську область на п’ять місяців. І потім, як вернулися, як трошки втихомирилося в липні, вийшли на роботу, орендували квартири там і продовжували жити. А в 19-му році син назбирав грошей і купив собі трикімнатну квартиру, – розповідає вона.

До повномасштабної війни Авдіївка жила звичайним життям, хоча війна інколи й давала про себе знати. 

До 22-го року робота була. Ми працювали, діти працювали, онуки ходили до школи, – говорить Алла. 

Цього року перші потужні вибухи люди почули десь наприкінці лютого.

Війна не закінчувалася начебто ніколи з 14-го. Постріли були, ми чули майже кожен день, там як такого миру не було. А у 22-му році в березні ми вже на роботу не виходили. Ходили лише чергували. Пропало світло, газ був, опалення було. Їжа була, працювали базари, магазини, лікарні, але ж обстріли були страшні. Навіть у місто були прильоти.

20 березня, згадує Алла, був найсильніший обстріл. Родина спустилася у підвал будинку, де орендувала квартиру донька. Батьки мешкали у будинку на четвертому поверсі, а підвалу в будівлі не було.

Як спустилися у підвал, то цілий день сиділи там голодні, в холоді такому, з дітьми, воно падає, іскри сипляться у підвал, було дуже страшно. Ми ніч протрималися і на ранок чоловік каже – треба звідси тікати, інакше ми тут загинемо.

Того дня окупанти поцілили просто у будинок, де ховалися Зозулі.

Ми сиділи в підвалі і воно ж летіло – чи Гради, чи що, і покрівля загорілася там на п’ятому поверсі, а у другому під’їзді покрівля впала аж до третього поверху. Ми вже зранку про це дізналися.

Не взявши жодних речей, родина вирішила тікати з міста.

Страшно було виїжджати, але ми зібралися. Отак із підвалу як вилізли, посідали з дітьми в машини свої і виїхали. Ні речі, ні меблі, нічого не брали. 

Спочатку Зозулі евакуювалися на Харківщину в м. Лозова до родичів. Але після ракетного обстрілу і звідти поїхали. Довго шукали житло, аж поки не зупинилися у Кропивницькому.

Алла Зозуля говорить, що нині війна страшніша, ніж була вісім років тому. Окупанти обстрілюють людей з усіх наявних видів зброї.

Ми бачили, як в небі щось горить, і гул оцей страшний…Тоді якісь мінометні обстріли були, казали: "та міномет, мінометом били", а зараз щось таке страшне, ті літаки, воно ж не можна стерпіти...

В 14-му було страшніше, бо ти не знав, хто біля тебе сусід, яку позицію він займає


Оксана Прісік із м. Часів Яр Донецької області. Жінка також працювала в дитячому садку. Нині вона без роботи, а чоловік влаштувався на роботу вахтовим методом у Черкасах. 

Ситуація в нас завжди була нестабільна, а в лютому ще більше загострилася. До того ж, у Бахмуті почалися сильні обстріли. Дуже страшно було. Не було ні хліба, ні води, дуже тяжко було купити продукти, стояли величезні черги, давали буханку хліба в руки, сіль по пів кіла в руки. Зараз вже привозять гуманітарку, а тоді не було, – розповідає вона. 

Під час обстрілів подружжя Прісіків у підвал не ховалося.

З 2014-го року ми розуміли, що немає сенсу ховатися у погріб. Тому що від уламкових пошкоджень він захистить, а якщо пряме влучання – немає сенсу. Тому що тоді можуть і не знайти. В мене от родичі під Бахмутом, пряме в погріб – і нікого нема. Тому ми з чоловіком вирішили, якщо і будемо ховатися, то в нас дуже товсті стіни, ми визначилися, в якому проміжку сидітимемо і де більш безпечно.

Жінка говорить, що у 2014-році їй було важче зрозуміти, яка насправді позиція у її знайомих. І це тиснуло морально. 

В 14-му ще було страшніше, бо ти не знав, хто біля тебе сусід, яку позицію він займає – він за Україну чи проти своєї країни і тому було ще тяжче. А зараз все більш визначено і ти більш ясно бачиш картину.

Із Донеччини родина виїхала у квітні. Мешкали по селах на Кіровоградщині, аж поки не опинилися в обласному центрі.

"Додому в будь-якому випадку хочеться"


Обидві родини нині орендують кімнати у гуртожитку товариства незрячих у Кропивницькому. Тут мешкають учасники товариства з інших міст та переселенці. Людей забезпечили необхідними меблями та технікою, посудом, постіллю.

Тридцять п’ять людей зараз тут мешкають, із них 29 переселенців. Є три кімнати вільні, одна – це прохідна кімната. Планую, щоб туди заїхала сім’я із трьох-чотирьох чоловік, ну і одна кімната там – скільки буде, стільки буде,– коментує директор підприємства товариства незрячих Вадим Савченко.

Попри те, що двічі постраждали від війни, і Алла, і Оксана хочуть повернутися на Донеччину.

Там дім, ми там себе краще почуваємо, звісно, ми хочемо повернутися, –  говорить Алла Зозуля.

Додому в будь-якому випадку хочеться, – додає Оксана Прісік.  

Вони говорять, що чимало їхніх знайомих лишається на Донеччині, оскільки не має грошей виїхати на мирну територію. Деякі мають проблеми зі здоров'ям. У селах люди тримають господарство і не знають, куди подіти худобу, а кинути напризволяще живих істот не можуть.



Головне сьогодні