Український уряд ризикує залишитися без зовнішніх позик та втратити довіру головного кредитора. Чи зможе Україна прожити 2018 рік без МВФ?

#1

Примарні сподівання

Поточну чотирирічну програму – «Механізм розширеного фінансування» – МВФ прийняв у березні 2015 року. За її умовами Україна вже отримала чотири транші на суму 8,7 млрд. доларів. Остання позика з великою затримкою і складнощами надійшла у квітні минулого року. В цілому в 2017-му Київ повернув фонду більше ніж взяв – 1,26 млрд. проти 1 мільярда.

У  Національному банку не втрачають оптимізму і в 2018 році очікують два транші обсягом до 3,5 млрд. доларів. Експерти ж запевняють, що у кращому випадку уряду доведеться розраховувати на половину від запланованого.

Невирішені проблеми, які існують між Україною і МФВ, починаючи від створення баз даних кредиторів Національного банку і закінчуючи подальшим підвищенням цін на комунальні послуги, не дозволять отримати інвестиції у повному обсязі. В кращому випадку ми отримаємо половину від запланованого, – говорить політолог Руслан Бортник.

Політолог Руслан Бортник

За даними МВФ, Україна не виконала 4 з 8  умов поточної програми фінансування. Попереду у вітчизняних парламентаріїв – прийняття закону про Антикорупційний суд, земельна реформа, нова редакція закону «Про приватизацію держмайна» та перерахунок ціни на газ.

#2

Чому Україна не виконує умови МВФ?

Україна вступає у чергову передвиборчу гонку, тому влада ретельно зважує, які реформи можна реалізувати, а які краще відкласти задля збереження власних рейтингів.

Сьогодні влада обирає між дефолтом та втратою рейтингів. З точки зору економіки, кредити МВФ необхідні для того, щоб запобігти обвалу валюти і віддавати борги. Проте, якщо уряд піде на умови МВФ, то нас очікує чергова хвиля шокової терапії. У такому разі уряду буде дуже складно йти на вибори в 2019 році, – говорить Руслан Бортник.

Ще одна перепона на шляху продуктивної співпраці – високий рівень корупції. За підрахунками МВФ, зловживання обходяться Україні в 2% економічного зростання.

Найголовніша причина – відсутність верховенства права в країні, яке виражається у високому рівні корупції, адміністративних бар'єрах для ведення бізнесу та неякісній судовій системі, – говорить виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко.

Олег Устенко

#3

Життя без МВФ

Припинення співпраці з МВФ призведе до значного уповільнення темпу реформ в Україні та збільшення рівня корупції.

Україні важливо співпрацювати з МВФ не тільки і не стільки з точки зору грошей, які країна могла б отримати, хоча і це дуже важливо. Міжнародний валютний фонд – це один з гравців, який зчепив кільце навколо українського політичного пласту і намагається вичавити з нього необхідні країні реформи, –  стверджує Олег Устенко.

З економічної точки зору, наступного року Україна можемо прожити і без допомоги МВФ. За словами президента Українського аналітичного центру Олександра Охріменка, набагато більше коштів країна отримує від заробітчан.

Якщо зайти на сайт Національного банку, то  за 11 місяців офіційно на територію України було перераховано 9 млрд. доларів від заробітчан. При цьому, це офіційний показник, скільки привезли в кишенях – невідомо. МВФ же в 2016 обіцяв дати 7 млрд. – дав 1, в 2017 гарантував 6 – дав мільярд. Проте, влітку у нас була і реновація, і ріст ВВП, і зростання реальних доходів населення, – говорить експерт.

Наявність діючої програми з МВФ – це сигнал для інших кредиторів, що з країною можна співпрацювати. Припинивши таку роботу з фондом, український уряд може залишитися без фінансування інших міжнародних організацій – Європейського банку реконструкції і розвитку, Європейського інвестиційного банку, Міжнародного банку реконструкції і розвитку та інших структур. А це означає, що невиконаними можуть залишитися багато соціальних статей, уже закладених в бюджеті на 2018 рік.

Читайте також: В Україні газ для населення подорожчає одразу на 8% (ДОКУМЕНТ)


Головне сьогодні