Починаючи з 30-го травня, найвища посада в місті, очевидно, стане вакантною. Олександр Саінсус, який обіймав її з листопада 2010 року, вдруге за останні майже три місяці подав у відставку.

Політична недоцільність

Перша спроба міського голови піти на заслужений відпочинок датована 22 лютого цього року. Тоді Олександр Саінсус, як і більшість керівників міст, обласних та районних державних адміністрацій, після революційних подій у державі написав заяву про добровільне складання повноважень. Однак передчасно залишити крісло високопосадовця та позбутися відповідальності перед кіровоградцями йому не дозволили депутати. Залишити Олександра Саінсуса на посаді тих особисто просив керівник фракції «Батьківщини» в міськраді Іван Марковський. Свою позицію він обґрунтував недоцільністю в напружений для країни час залишати місто без керівництва аж до наступних виборів, запланованих на 28 жовтня 2014 року. В результаті заяву мера про відставку навіть не включили до порядку денного чергової сесії й тим самим відмовилися її розглядати.

Мер — заручник?

Однак уже 15 травня Олександр Саінсус публічно заявив, що написав ще одну заяву, пояснивши свій вчинок небажанням перебувати на посаді через ухвалені за день до цього незаконні, на його думку, зміни до регламенту роботи міськради та звільнення двох його заступників. За словами міського голови, рішення далося йому нелегко.

— Я розумію всю міру відповідальності перед городянами, проте події, які розгорнулися в міськраді, підштовхнули мене до нього, — зазначив він. — Зокрема, це внесення змін до регламенту роботи, за яких тепер кандидатури на посади заступників міського голови можуть вноситися за пропозицією депутатів і депутатських груп. Це незаконно. З заступниками повинен працювати саме я, міський голова. Тому, відповідно до законодавства, і кандидатури повинен вносити я. Інша проблема — заступника з питань житлово-комунального господарства зняли, з фінансів — теж. Як можна в таких умовах управляти містом? Рішення прийнято, бути заручником цієї ситуації я бути не хочу.

Заява Олександра Саінсуса про відставку розглядатиметься на наступній сесії міськради, яка відбудеться 29 травня. Якщо прохання мера задовольнять, влада в місті перейде в руки секретаря міськради Івана Марковського. Той, до речі, запевнив, що жодного тиску на мера з боку депутатів не було, а сам він вважає, що міський голова все ж повинен допрацювати до кінця терміну. Водночас Іван Марковський повідомив що не знає, як фракція партії ВО «Батьківщина» у Кіровоградській міськраді голосуватиме за питання про відставку  Олександра Саінсуса.

— Все вирішуватиме фракція, я одноосібно рішень не приймаю, — повідомив він.

Чи дадуть можливість цього разу Олександру Саінсусу піти — питання поки що відкрите. Тим паче, що в день проведення доленосної сесії, за словами Івана Марковського, під стіни міськради можуть вивести працівників кількох великих кіровоградських підприємств, аби ті «попросили» міського голову залишитися.

Буде третя спроба?

Та й сам Олександр Саінсус, схоже, може ще передумати. Наприклад, минулого тижня він призупинив дію відразу двох рішень останньої сесії. Йдеться про внесення змін до регламенту Кіровоградської міської ради, що, власне, й підштовхнуло керівника міста до написання чергової заяви на відставку, та про зміни до персонального складу виконавчого комітету. Тоді депутатський корпус своїм рішенням вивів звідти екс-заступників мера Ігоря Василенка та Сергія Поліщука, голову Ленінської районної ради Валерія Заботкіна і колишнього голову Кіровської Олександра Рацула й виконавчого директора Організації роботодавців Кіровоградської області Юрія Демця. Натомість виконком поповнився новим керівником Кіровської райради Сергієм Горбовським.


Головне сьогодні