СЕПАРАТИСТИ ВІДВЕЛИ ДО 15% ОЗБРОЄНЬ І НА ВІДСТАНЬ, ЩОБ МОЖНА БУЛО ШВИДКО ПОВЕРНУТИСЬ

27.02.2015, 9:00

Заяви терористів про відведення важкого озброєння в зоні АТО не відповідають дійсності, повідомляє Дмитро Тимчук, народний депутат, координатор групи «Інформаційний спротив» у Facebook. «Відведення озброєнь терористами проводиться не на обумовлені Мінськими домовленостями відстані, а з тим розрахунком, щоб повернути їх на висхідні позиції протягом 30-40 хвилин», – пише Тимчук. Він також зазначає, що впродовж останніх діб бойовики і російські війська неодноразово порушували режим перемир`я – зафіксовано близько 30 обстрілів. «Обстріл фіксуються в основному зі стрілецької зброї.

З ствольної артилерії противник обстріляв позиції українських військ в районі н. п. Опитне, Водяне, Піски», – додав Тимчук.

http://dostyp.com.ua/novini/separaty-sty-vidvely-15-ozbroyen-na-vidstan-shhob-mozhna-bulo-shvy-dko-povernuty-s/

СЕПАРАТИСТИ СТВЕРДЖУЮТЬ, ЩО ВІДВЕЛИ МАЙЖЕ ВСЕ ОЗБРОЄННЯ

26.02.2015, 18:55

Лідер так званої ДНР заявив про відвід 90% важких озброєнь від лінії зіткнення в Донбасі. “Це артилерія, міномети та інше”, – повідомив Олександр Захарченко. За словами “заступника начальника штабу бойовиків” ДНР Едуарда Басурина, відведено 12 артилерійських груп. “Сьогодні спланований і здійснений відвід на встановлену відстань ще п’ять артилерійських груп у складі 30 одиниць техніки”, – сказав Басурин.

http://dostyp.com.ua/novini/separaty-sty-stverdzhuyut-shho-vidvely-majzhe-vse-ozbroyennya/

БОЙОВИКИ, ЯК І РАНІШЕ, НЕ ДОТРИМУЮТЬСЯ РЕЖИМУ ПРИПИНЕННЯ ВОГНЮ – СПІКЕР АТО СТЕЛЬМАХ

25.02.2015, 8:55

За минулу добу режим припинення вогню з боку бойовиків на сході України не дотримувався, повідомив агентству “Інтерфакс-Україна” спікер АТО Анатолій Стельмах. “Вже другу добу в зоні АТО спостерігається значне зменшення кількості порушень режиму припинення вогню з боку бойовиків. У той же час, противник продовжує завдавати хаотичні вогневі удари по деяким населеним пунктам. Цієї ночі близько 23.00 і двічі після півночі терористи обстріляли з мінометів н.п . Попасна.

На Маріупольському, Донецьком, Луганськом напрямках за цю ніч обстрілів не було “, – сказав він у коментарі агентству” Інтерфакс-Україна “в середу вранці. А.Стельмах підкреслив, що “минулу добу не стали початком повноцінного перемир’я”. З 05.00 24 лютого до 05.00 25 лютого бандформування 15 разів відкривали вогонь з мінометів і артилерії, стрілецької зброї та гранатометів. “Близько 17.00 в районі Широкино сили АТО відбили атаку супротивника. Крім того, триває повітряна розвідка з боку бойовиків – за добу зафіксовано 9 прольотів БПЛА. Незважаючи на провокації супротивника, наші військові утримують позиції і дотримуються режиму припинення вогню вздовж всієї лінії розмежування”, – зазначив він.

http://dostyp.com.ua/novini/bojovy-ky-yak-ranishe-ne-dotry-muyut-sya-rezhy-mu-pry-py-nennya-vognyu-spiker-ato-stel-mah/

УКРАЇНА НЕ ВІДВЕДЕ ВАЖКЕ ОЗБРОЄННЯ, ПОКИ БОЙОВИКИ СТРІЛЯЮТЬ

24.02.2015, 18:27

Станом на вівторок про відведення важкого озброєння української армії із зони АТО не йдеться через недотримання противником режиму тиші – повідомляють у Генштабі ЗСУ. “План щодо відведення важкого озброєння було погоджено ще 21 лютого. Українська, російська сторони, так звані ЛНР і ДНР такий план підписали.

У пункті першому зазначено, що відведення розпочнеться тільки після того, як в зоні АТО припиниться вогонь. Але бойовики ведуть вогонь із великокаліберної артилерії в районі Широкиного, ну як можна зараз говорити про відведення?”, – сказав в. о. голови прес-служби Генштабу Владислав Селезньов агентству “Інтерфакс-Україна”. Він наголосив, що в зоні АТО за лінією зіткнення протягом доби не повинно бути обстрілів, але зараз там “і штурмові дії, і обстріли, причому щільні”. “Ми в очікуванні. Ті позиції, на які ми маємо відвести бронетехніку, давно готові. Зараз потрібна добра воля бойовиків”, – додав Селезньов.

http://dostyp.com.ua/novini/ukrayina-ne-vidvede-vazhke-ozbroyennya-poky-bojovy-ky-strilyaty-mut/

ЗА НІЧ БОЙОВИКИ 12 РАЗІВ ПОРУШИЛИ РЕЖИМ ТИШІ -СТЕЛЬМАХ

24.02.2015, 9:15

Бойовики не дотримуються режиму припинення вогню, за ніч сили АТО були обстріляні 12 разів, повідомив спікер АТО Анатолій Стельмах. “Протягом ночі противник не припиняв обстріли українських позицій. Найбільша кількість порушень режиму припинення вогню зафіксовано в Дебальцевському напрямку. Тут ворог з 20:00 до 22:00 завдав 7 артилерійських ударів по н.п.Попасна, 1 раз по н.п. Луганське.

На Донецькому напрямку терористи з артилерії і мінометів обстрілювали Опитне, Тоненьке, Авдіївку. Крім того, в районі шахти Тутовська близько 21:00 вечора противник намагався штурмувати наші позиції. Ще мало місце бойове зіткнення в районі н.п.Шірокіно в Маріупольському напрямку.

В цілому бойовики 12 разів вели вогонь по позиціях силовиків “, – заявив він у коментарі агентству  “Інтерфакс-Україна” у вівторок вранці. А.Стельмах підкреслив, що станом на зараз мова про відвід важкого озброєння не йде. “Перший етап – це повне припинення вогню хоча б на добу”, – підкреслив спікер АТО.

http://dostyp.com.ua/novini/za-nich-bojovy-ky-12-raziv-porushy-ly-rezhy-m-ty-shi-stel-mah/

НИЗКА КРАЇН ЄС ГОТОВА ВІДГУКНУТИСЯ НА ПРОХАННЯ КИЄВА ПРО НАПРАВЛЕННЯ МИРОТВОРЦІВ НА ДОНБАС – МЗС УКРАЇНИ

24.02.2015, 8:35

Деякі країни ЄС готові відгукнутися і направити своїх миротворців до складу контингенту, введення якого очікують в Україні, заявляють у Міністерстві закордонних справ Україні. «З деякими ключовими гравцями в Європейському Союзі такі переговори вже проводилися. І нам дали зрозуміти, що ці країни позитивно відгукнуться на прохання виділити свій контингент », – заявив директор департаменту політики та комунікацій МЗС України Олексій Макеєв в ефірі «Свободи слова» на ICTV в понеділок увечері.

При цьому він не став уточнювати, про які саме країни йдеться. Як повідомлялося, в середу, 18 лютого, Рада національної безпеки і оборони України схвалив звернення до ООН і Євросоюзу щодо розгортання на території України місій з підтримання миру і безпеки. “Інтерфакс-Україна”

http://dostyp.com.ua/novini/ny-zka-krayin-yes-gotova-vidguknuty-sya-na-prohannya-ky-yeva-pro-napravlennya-rotvortsiv-na-donbas-mzs-ukrayiny/

ПУТІНУ НЕ ПОДОБАЄТЬСЯ, ЩО СВІТОВА СПІЛЬНОТА ЗНАЄ ПРО ПРЯМЕ ВТОРГНЕННЯ РФ В УКРАЇНУ

24.02.2015, 8:23

Президенту РФ Володимиру Путіну не подобається, що світова спільнота знає про пряме вторгнення РФ в Україну.

Як передає УНІАН, про це він сказав в ефірі одного з російських телеканалів. «Світ складний і різноманітний, і хтось бачить, а хтось не хоче (бачити) і замовчує. Монополія на світові засоби масової інформації дає можливість нашим опонентам поводити себе так, як вони поводять», – сказав Путін, відповідаючи на питання, чому «світ не бачить» правду» і говорить про пряме вторгнення Росії.

Він припустив, що дещо неакуратне його зауваження під час візиту до Угорщини мало якусь дію, коли він сказав, що прикро програвати вчорашнім шахтарям і трактористам. «Неприємно програвати і Росії, але якось менш принизливо», – вважає Путін.

«Разом з тим ми ж знаємо висловлювання вищих посадових осіб України, в тому числі вищих посадових осіб української армії про те, що, як висловився начальник Генерального штабу, коли сказав: «Ми не воюємо проти російської армії». Що ще потрібно? Але взагалі це все надзвичайно погано: і спроби виправдати поразку, і спроби звалити це на Росію. Але найгірше – це роздмухування конфлікту між Україною та Росією або спроби роздмухувати цей конфлікт», – заявив він.

http://dostyp.com.ua/novini/putinu-ne-podobayet-sya-shho-svitova-spil-nota-znaye-pro-pryame-vtorgnennya-rf-v-ukrayinu/

СЬОГОДНІ ВІДБУДУТЬСЯ ЧЕРГОВІ ПЕРЕГОВОРИ “НОРМАНДСЬКОЇ ЧЕТВІРКИ” ПО СИТУАЦІЇ В УКРАЇНІ

24.02.2015, 6:22

Сьогодні о 12.00 в Парижі має відбутися зустріч міністрів закордонних справ країн-учасниць «нормандського формату» (Франція, Німеччина, Росія та Україна) щодо мирного врегулювання ситуації на сході України. Про це пише “Укрінформ“. За інформацією з дипломатичних джерел, переговори очікуються досить складними. Можливість спільної заяви за їх результатами та прес-конференції для журналістів остаточно не вирішена і узгоджується.

http://dostyp.com.ua/novini/s-ogodni-vidbudut-sya-chergovi-peregovory-normands-koyi-chetvirky-po-sy-tuatsiyi-v-ukrayini/

АМЕРИКАНСЬКІ СЕНАТОРИ ОБУРЕНІ “НЕДОРЕЧНОЮ ПАРАНОЙЄЮ” ПУТІНА

22.02.2015, 11:32

Американські сенатори закликають Держдеп надати допомогу Україні: Путін поставив на карту економіку і майбутнє російського народу через свою трагічно недоречну паранойю. Як повідомляє “Цензор”, десять сенаторів, що представляють обидві партії у верхній палаті Конгресу США, звернулися з відкритим листом до глави американського держдепартаменту з вимогою негайної підтримки України та поглиблення санкцій проти Росії через її агресії. “Багато хто з нас мали серйозні сумніви, що Росія буде дотримуватися умов Мінська-2, враховуючи те, що вересневий мінський протокол збагнув абсолютний провал. Фактично, лукавство Путіна за цими угодами можна порівняти тільки з його брудом з запереченням участі Росії в конфлікті на сході України “, – зазначили законодавці.

Сумний висновок зрозумілий – Путін “сподівається викроїти ще більше суверенної території України, подібно тому, як він незаконно зробив це в Грузії, і підірвати легітимне український уряд, який прагне побудувати сучасну демократичну державу”, йдеться в листі. “Останнього так боїться Путін, що він навіть егоїстично поставив на карту міжнародний авторитет і економіку своєї країни, а також майбутнє російського народу через свою трагічно недоречну паранойю”, – наголошується в документі.

На думку представників Сенату США, за відсутності посиленої підтримки українських сил з боку Заходу, нав’язаний Росією військовий сценарій розвиватиметься в Україні і надалі. “Тисячі людей вже загинули і були поранені, сотні тисяч стали переміщеними особами. Прийшов час забезпечити оборонним озброєнням України і розглянути питання про введення додаткових санкцій і покарань, які дозволять підняти вартість за дії Путіна, в тому числі потенційного відключення Росії від фінансової системи SWIFT” , – заявили сенатори.

Вони також підкреслили, що Сполучені Штати “повинні подвоїти зусилля” щодо забезпечення довгострокового економічного і політичного майбутнього України, яка вдається до сміливих економічних реформ в умовах російської дестабілізації. До групи сенаторів, які підписали лист, увійшли Дік Дурбін, Джон Маккейн, Роб Портман, Річард Блументаль, Рон Джонсон, Джин Шагін, Марк Кірк, Білл Нельсон, Пет Тумі і Келлі Айотт.

http://dostyp.com.ua/novini/amery-kans-ki-senatory-obureni-nedorechnoyu-paranojyeyu-putina/

ВЛАДА ДНР ПІДТВЕРДИЛА ПОЧАТОК ВІДВОДУ ВАЖКОГО ОЗБРОЄННЯ

22.02.2015, 10:41 і влада Києва підтвердили, що відведення важких озброєнь почнеться сьогодні, 22 лютого. Напередодні в спільному центрі з контролю за режимом припинення вогню був підписаний план проведення операції.

Про це Інтерфаксу повідомив заступник командуючого корпусом Міноборони ДНР Едуард Басурін. «Сьогодні вночі план [щодо відведення важких озброєнь] був підписаний. Сьогоднішній день визначений як день “Д”. Тобто, починаючи з сьогоднішнього дня, дається два тижні на відведення важких озброєнь », – сказав він.

Раніше про початок відводу важких озброєнь від лінії зіткнення на території південного сходу України заявив Київ. Керівник української групи військових у спільному центрі з контролю і координації (СЦКК) режиму припинення вогню Петро Канонік сказав, що відведення повинен початися в неділю, 22 лютого. «Буквально годину тому [суботу, 21 Лютий] представник Росії в спільному центрі Олександр Ленцов підписав у [Олександра, голови ДНР] Захарченко, а перед цим з [Ігорем, головою ЛНР] теслярських документи щодо відведення важких озброєнь», – повідомив Канонік «Української правді ».

«Час« Ч »настає з завтрашнього дня, 22 лютого», – додав він. Про підписання плану відведення важких озброєнь главами самопроголошених Донецькій і Луганській народних республік Олександром Захарченко та Ігорем теслярських повідомило Донецьке агентство новин. Про це агентству повідомив представник Спільного центру з контролю і координації припинення вогню представник Росії генерал-лейтенант Олександр Ленцов.

У п’ятницю, 20 лютого, стало відомо про підписання плану відведення важких озброєнь між Києвом і ЛНР. «Ці заходи узгоджені напередодні з керівниками Донецької та Луганської республік. Сьогодні їх уже підписав глава ЛНР Ігор Плотницкий, а також представник ВСУ в СЦКК генерал-майор Размазнін», – заявив Ленцов. «Ці заходи узгоджені напередодні з керівниками Донецької та Луганської республік. Сьогодні їх уже підписав глава ЛНР Ігор Плотницкий, а також представник ВСУ в СЦКК генерал-майор Размазнін», – сказав він. Відведення важких озброєнь передбачений угодами, які були укладені в Мінську 12 лютого. Домовленості передбачали, що 15 лютого боку припинять вогонь. Після цього має початися відведення важких озброєнь. При цьому, українські важкі озброєння повинні бути відведені від фактичної лінії зіткнення, а озброєння ополченців – від зафіксованої на переговорах 19 вересня. РБК  

http://dostyp.com.ua/novini/vlada-dnr-pidtverdy-la-pochatok-vidvodu-vazhky-h-ozbroyennya/

РОСІЙСЬКО-ТЕРОРИСТИЧНІ ВІЙСЬКА ЗА ДЕНЬ 41 РАЗ ОБСТРІЛЯЛИ ПОЗИЦІЇ СИЛ АТО – ШТАБ

20.02.2015, 21:22

Російсько-терористичні війська за день 41 раз обстріляли позиції сил АТО, зокрема з артилерії та мінометів бойовики 16 разів обстріляли українські позиції, 5 разів з реактивних систем залпового вогню та 4 рази з танків. Про це повідомляє прес-центр АТО у Facebook. «Обстріли позицій українських військ і мирних населених пунктів у зоні АТО продовжуються. За день, противник 41 раз наносив удари по силах антитерористичної операції», – йдеться в повідомленні. 

За даними прес-центру АТО, найбільша активність ворога спостерігалась на Донецькому напрямку. Тричі противник з танків обстрілював Опитне, двічі з «Градів» Авдіївку і Піски. Артилерійського і мінометного удару знову ж таки зазнали Авдіївка, Піски, Водяне, Опитне.  Також на Маріупольському і Луганському напрямках злочинці протягом дня зі стрілецької зброї, мінометів і гранатометів вели вогонь по селищам Широкіно та Сокольники.  Крім того в районі селища Лозове, що неподалік Дебальцево, наш опорний пункт 6 разів обстріляли зі стрілецької зброї. В той же час, наші війська після перегрупування облаштовують нову лінію оборони поблизу Артемівська.

http://dostyp.com.ua/novini/rosijs-ko-terory-sty-chni-vijs-ka-za-den-41-raz-obstrilyaly-pozy-tsiyi-sy-l-ato-shtab/

ПОРОШЕНКО ВВІВ У ДІЮ РІШЕННЯ РНБО ”ПРО НАДЗВИЧАЙНІ ЗАХОДИ ПРОТИДІЇ РОСІЙСЬКІЙ ЗАГРОЗІ ТА ПРОЯВАМ ТЕРОРИЗМУ, ПІДТРИМУВАНИМ РОСІЙСЬКОЮ ФЕДЕРАЦІЄЮ”

20.02.2015, 14:53

Президент України Петро Порошенко своїм указом ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони від 25 січня ”Про надзвичайні заходи протидії російській загрозі та проявам тероризму, підтримуваним Російською Федерацією”.

Як повідомляє УНІАН з посиланням на прес-службу глави держави, згідно з рішенням РНБО, Кабінету міністрів доручено невідкладно вжити заходів щодо надання допомоги постраждалим від терористичних актів на території Донецької та Луганської областей, насамперед мирним жителям Маріуполя.

Окрім того, уряду доручено вжити за участю Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення невідкладних заходів з припинення російської інформаційної агресії, здійснюваної з використанням іноземних та вітчизняних засобів масової інформації.

Уряд має разом з місцевими державними адміністраціями у двотижневий строк визначити і забезпечити облаштування місць для тимчасового розміщення людей, евакуйованих з окремих територій Донецької, Луганської областей.

СБУ доручено активізувати інформаційно-роз`яснювальну роботу з метою нейтралізації небезпечного впливу РФ на суспільно-політичну ситуацію в Україні та її окремих регіонах.

Міністерство внутрішніх справ має невідкладно посилити контроль за додержанням порядку реєстрації місця проживання та місця перебування громадян України, іноземців та осіб без громадянства.

Державній фіскальній службі разом з Держслужбою фінансового моніторингу доручено невідкладно вжити дієвих заходів з виявлення та ліквідації каналів фінансування тероризму.

РНБО запропонувала Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, за участю державного підприємства ”Енергоринок” вжити заходів з виключення із розрахунків на ринку електричної енергії підприємств, які виробляють електроенергію на тимчасово неконтрольованій території.

Головам Донецької та Луганської обласних державних адміністрацій доручено невідкладно вжити комплексних заходів для забезпечення роботи об’єктів життєзабезпечення населених пунктів, розташованих на підконтрольних територіях, а також заходів щодо посилення кадрового забезпечення районних державних адміністрацій.

РНБО також запропонувала генеральному прокурору України вжити заходів щодо визнання так званих ”Донецької народної республіки” та ”Луганської народної республіки” терористичними організаціями.

http://dostyp.com.ua/novini/poroshenko-vviv-u-diyu-rishennya-rnbo-pro-nadzvy-chajni-zahody-proty-diyi-rosijs-kij-zagrozi-ta-proyavam-terory-zmu-pidtry-muvany-m-rosijs-koyu-federatsiyeyu/

ДВОЄ ВІЙСЬКОВИХ ЗАГИНУЛО, ТРОЄ ДІСТАЛО ПОРАНЕНЬ ЗА МИНУЛУ ДОБУ В ЗОНІ АТО – ГЕНШТАБ ЗСУ

20.02.2015, 13:35

За минулу добу в зоні проведення антитерористичної операції загинул о двоє військовослужбовців Збройних сил України, інформують у Генеральному штабі ЗСУ.

“За минулу добу двоє військовослужбовців загинуло, троє поранені”, – сказав в. о. начальника прес-служби Генерального штабу Владислав Селезньов на прес-конференції в п’ятницю, передає “Інтерфакс-Україна”

http://dostyp.com.ua/novini/dvoye-vijs-kovy-h-zagy-nulo-troye-distalo-poranen-za-nulu-dobu-v-zoni-ato-genshtab-zsu/

ЗА НІЧ ТЕРОРИСТИ ЗДІЙСНИЛИ 15 ОБСТРІЛІВ

20.02.2015, 8:37

Не припиняються обстріли позицій українських військ у зоні антитерористичної операції. Протягом ночі з 19 на 20 лютого основний вогневий удар ворог завдав по населеним пунктам на Донецькому напрямку, повідомляє прес-центр АТО. Так, з реактивних систем залпового вогню були двічі обстріляні Авдіївка та Тоненьке. Удару з «Градів» зазнало селище Курахово. В районі Опитного терористи застосували бронетехніку. З артилерії та мінометів противник тричі наносив удари по Водяному. 

На Маріупольському напрямку злочинці зі стрілецької зброї та мінометів обстріляли Бердянське. Загалом, за ніч бандформування 15 разів вели вогонь по наших позиціях. А за добу в цілому бойовики 49 разів порушували режим «тиша». І хоча до підписання мирних угод активність противника була значно більшою, статистика добових обстрілів вчергове показує – терористи не бажають повністю припиняти вогонь і тим паче відводити важку артилерію від лінії бойового зіткнення.

http://dostyp.com.ua/novini/za-nich-terory-sty-zdijsny-ly-15-obstriliv/

5 КІРОВОГРАДСЬКИХ СПЕЦПРИЗНАЧЕНЦІВ ПОТРАПИЛИ В ПОЛОН

19.02.2015, 14:48

Стали відомі прізвища і імена бійців 3 полку спецназу, які супроводжували конвой для бійців, що потрапив у полон під Дебальцевим. Про це “Українській правді” повідомили джерела у військових колах.

За інформацією співрозмовника, в полон потрапили 5 людей. Це молодший сержант Олександр Коріньков, старшина Сергій Глонар, старший солдат Олексій Сазонов, старший сержант Віталій Кравець і солдат Віталій Алєксін. Не відома доля ще трьох бійців – Юрія Бутусова, Вадима Довгорука і Віталія Федитника.

Як повідомляє УНІАН з посиланням на Генштаб, на Дебальцевському плацдармі у полон потрапили понад 90 військовослужбовців ЗСУ і наразі Генштаб займається пошуками ще 82 бійців. «Вступивши в бій з нерівними силами супротивника на одній з ділянок фронту на Дебальцевському плацдармі, у полон потрапили понад 90 військовослужбовців Збройних Сил України. Також Генеральний штаб в даний час займається пошуками 82 бійців, місце перебування котрих нині невідоме.

Для проведення розшуку зниклих безвісти залучені визначені сили, окрім того, ми звернулись по допомогу до представників Спостережної місії ОБСЄ, учасників Спільного центру з контролю за лінією розмежування сторін, інших державних та неурядових організацій», – повідомили у прес-службі Генштабу.

http://dostyp.com.ua/novini/5-kirovograds-ky-h-spetspry-znachentsiv-potrapy-ly-v-polon/

ЗА ДОБУ В ЗОНІ АТО 14 ВІЙСЬКОВИХ ЗАГИНУЛИ І 172 ПОРАНЕНО – ШТАБ

19.02.2015, 13:16

За останню добу в зоні проведення антитерористичної операції загинули 14 військових, 172 дістали поранення. Про це на традиційному брифінгу у четвер розповів речник АТО Андрій Лисенко. “За минулу добу внаслідок бойових зіткнень ми втратили 14 українських військових, ще 172 отримали поранення”, – сказав він.

http://dostyp.com.ua/novini/za-dobu-v-zoni-ato-14-vijs-kovy-h-zagy-nuly-172-poraneno-shtab/

ЗА ДОБУ ТЕРОРИСТИ ПОРУШИЛИ РЕЖИМ ПРИПИНЕННЯ ВОГНЮ МАЙЖЕ ПІВСОТНІ РАЗІВ

19.02.2015, 10:10

За минулу добу в районах проведення антитерористичної операції зафіксовано 46 випадків порушення терористами режиму «тиші». Як повідомляє прес-центр АТО, 14 разів злочинці застосовували реактивні системи залпового вогню, 21 – артилерію і міномети. А в районі селища Піски, що на Донецькому напрямку, відбулося бойове зіткнення сил АТО з терористами. Закінчується плановий відвід військ з Дебальцевого на нові рубежі. З міста та його околиць організовано вийшло вже понад 80 відсотків особового складу.

Частини і підрозділи займають нові, позиції для оборони держави. Хоча інтенсивність обстрілів на цьому напрямку суттєво зменшилася, все ж поодинокі випадки вогневого контакту наших військових з бойовиками протягом доби фіксуються. Також, за вчорашній день незаконні збройні формування тричі обстріляли позиції сил АТО у цьому напрямку. Зокрема, місто Золоте двічі зазнавало мінометного вогню, а по селищу Семигір’ю терористи було застосували артилерію. На Донеччині, з реактивних систем залпового вогню бойовики 5 разів обстріляли Авдіївку, 4 рази Опитне, двічі Піски та Водяне.

Цієї доби спостерігалась активізація обстрілів і на Маріупольському напрямку. Поблизу селища Широкіно злочинці вели вогонь по наших позиціях з танків, та 13 разів завдали вогневих ударів з артилерії і мінометів. В той же час, по усій лінії розмежування цієї ночі інтенсивність обстрілів зменшилась. 

На Луганщині ворожих обстрілів зазнало селище Кримське, у напрямку Маріуполя, по населеному пункту Широкіне бандити вели вогонь зі стрілецької зброї.

http://dostyp.com.ua/novini/za-dobu-terory-sty-porushy-ly-rezhy-m-pry-py-nennya-vognyu-majzhe-pivsotni-raziv/

СЕПАРАТИСТИ ПОВНІСТЮ КОНТРОЛЮЮТЬ ДЕБАЛЬЦЕВЕ ТА СТВОРЮЮТЬ ТАМ «ВІЙСЬКОВУ КОМЕНДАТУРУ»

19.02.2015, 9:28

Російсько-терористичні війська повністю взяли під контроль Дебальцеве і почали просуватись в напрямку Артемівська – повідомляє Інформаційний спротив. “Українські підрозділи, що забезпечують вихід дебальцевського угруповання українських військ, ведуть стримуючі бої. Також противник розпочав евакуацію підбитої і пошкодженої бойової техніки”, – написав у Facebook у координатор ІС Дмитро Тимчук. Наступ веде тактична група російсько-терористичних військ зі складу “Горлівського гарнізону».

Посилює його ротна тактична група, укомплектована місцевими жителями, переважна кількість яких – молоді люди 16-17 років і літні громадяни вкрай незадовільно екіпіровані і озброєні – повідомляє ІС. В даний час в місті створють “військову комендатуру”.

http://dostyp.com.ua/novini/separaty-sty-povnistyu-kontrolyuyut-debal-tseve-ta-stvoryuyut-tam-vijs-kovu-komendaturu/

РОСІЯ ПРОТИ МИРОТВОРЦІВ НА ДОНБАСІ

19.02.2015, 8:28

Намір ввести миротворців постпред РФ в ООН назвав “схемами”, які суперечать мінським домовленостям. Чому сами «баба Яга проти», Віталій Чуркін пояснює розплавчасто. Мовляв, за мінськими домовлнностями ДНР та ЛНР можуть створювати свою міліцію. До чого тут миротворці ООН, не зрозуміло. “Досягнуто мінські домовленості 12 лютого.

Згідно з цими домовленостями в Донецькій і Луганській” республіках створюватимуться свої міліції. Спостереження за районом роз’єднання буде проводити ОБСЄ. Якщо тут же висуваються якісь інші схеми, то виникає питання про те, чи збираються виконувати мінські домовленості чи ні “, – заявив постпред РФ при ООН.

Як повідомлялось раніше, Рада національної безпеки і оборони України схвалив звернення до ООН і Євросоюзу щодо розгортання місій з підтримання миру і безпеки на території України. Раніше на засіданні РНБО Порошенко висловив думку, що найкращим форматом миротворчої місії для України буде поліцейська місія Євросоюзу.

http://dostyp.com.ua/novini/rosiya-proty-rotvortsiv-na-donbasi/

РАДА НАЦБЕЗПЕКИ УХВАЛИЛА РІШЕННЯ ПРО ПЕРЕГРУПУВАННЯ УКРАЇНСЬКИХ ВІЙСЬК

19.02.2015, 0:28

Рада нацбезпеки і оборони України на засіданні в середу розглянула заходи щодо перегрупування підрозділів української армії, враховуючи нову лінію зіткнення. Про це повідомив секретар РНБО Олександр Турчинов на брифінгу за підсумками засідання РНБО в середу ввечері, інформує «Інтерфакс-Україна».

- У цьому рішенні розглянуті комплексні заходи з посилення безпеки держави, що стосується завдань Генштабу та Міноборони щодо перегрупування збройних сил, військових формувань, враховуючи фактично нову лінію зіткнення, яка сьогодні існує, і посилення активної оборони, – сказав він.

Турчинов зазначив, що можна прогнозувати провокації, в тому числі не тільки у вигляді не припинення вогню, але й посилення терористичної загрози. - Саме тому відпрацьовані детальні рішення, які стосуються комплексних заходів саме в питаннях антитерористичної діяльності – підкреслив він.

Між тим, він пояснив, що Кабінет міністрів і СБУ повинні напрацювати нові положення про єдину державну систему запобігання, реагування, припинення терористичних актів і мінімізації їхніх наслідків. - Ця система передбачає три рівня загрози: синій – підвищений, помаранчевий – високий, червоний – критичний. Критерії їх ідентифікації, їх оцінки, а також заходів, які будуть здійснюватися усіма суб’єктами виконавчої влади, – зазначив Турчинов.

http://dostyp.com.ua/novini/rada-natsbezpeky-uhvaly-la-rishennya-pro-peregrupuvannya-ukrayins-ky-h-vijs-k/

РНБО СХВАЛИЛА ЗМІНИ ДО ЗАКОНУ ПРО ВОЄННИЙ СТАН

19.02.2015, 0:19

РНБО дала згоду на ухвалення змін до закону про правовий режим воєнного стану, інформує «Інтерфакс-Україна». Про це повідомив секретар Ради національної безпеки і оборони Олександр Турчинов на брифінгу за підсумками засідання РНБО в середу ввечері.

-Перше рішення, яке було ухвалене, воно стосувалося ситуації на сході України і додаткових заходів щодо зміцнення національної безпеки” – зазначив він.

-Враховуючи ту небезпеку, яка сьогодні існує в державі, і постійне порушення російськими терористичними угрупованнями тих мирних домовленостей, які були досягнуті, одним з перших пунктів цього рішення є схвалення змін до закону про правовий режим воєнного стану, – повідомив Турчинов. За його словами, відповідний закон був ухвалений багато років тому і не відповідає вимогам цих днів.

-Враховуючи реальну небезпеку, яка сьогодні стоїть перед країною, ми повинні бути готові до будь-якого розвитку подій, навіть за найгіршим сценарієм. Тому відпрацьовані детальні зміни в цей закон, щоб він зміг ефективно працювати, – сказав він.

http://dostyp.com.ua/novini/rnbo-shvaly-la-zminy-zakonu-pro-voyenny-j-stan/

РНБО ПРИЙНЯЛА РІШЕННЯ ПРО ЗВЕРНЕННЯ ДО ООН ТА ЄС ЩОДО НАПРАВЛЕННЯ МИРОТВОРЦІВ

18.02.2015, 23:56

Рада національної безпеки та оборони прийняла рішення про звернення до ООН та Європейського союзу щодо направлення до України миротворців.

Про це заявив за результатами засідання Ради національної безпеки та оборони секретар РНБО Олександр Турчинов. - Дуже важливе питання яке також було розглянуто і відповідно прийнято, про звернення до ООН, Європейського союзу стосовно розгортання на території України операції з підтримання миру та безпеки.

Йдеться про те, що МЗС підготовило звернення, ми сподіваємося, що Верховна Рада також підтримає це рішення, до РБ ООН, до ЄС щодо введення миротворчих контингентів, – сказав він. Турчинов також підкреслив, що це рішення було прийняте з огляду на постійні порушення мирних домовленостей з боку Росії та підконтрольних їй незаконних збройних формувань на Донбасі.

За матеріалами “Укрінформ”

http://dostyp.com.ua/novini/rnbo-pry-jnyala-rishennya-pro-zvernennya-oon-ta-yes-shhodo-napravlennya-rotvortsiv/

ПОРОШЕНКО ПОСТАВИВ НА ОБГОВОРЕННЯ РНБО ВВЕДЕННЯ МИРОТВОРЦІВ І ВОЄННОГО СТАНУ

18.02.2015, 22:37

Президент Петро Порошенко на обговорення на засіданні РНБО поставив радикальні питання щодо захисту територіальної цілісності держави. - Сьогодні вам буде запропоновано обговорити питання запрошення в Україну миротворчої місії Організації Об’єднаних Націй.  Найкращий формат – поліцейська місія Євросоюзу, – сказав Порошенко.

Також Президент запропонував обговорити введення військового стану в Україні. -З мого доручення опрацьовано проект внесення змін до закону “Про воєнний стан, – сказав Президент. Засідання РНБО скликане через порушення режиму припинення вогню, закладене у Мінських угодах від 12 лютого, російськими військовими і терористами, внаслідок чого підрозділи Збройних сил України, Національної гвардії, МВС зазнали значних втрат і були виведені з Дебальцевого у Донецькій області.

За матеріалами “Ipress.ua”

http://dostyp.com.ua/novini/poroshenko-postavy-v-na-obgovorennya-rnbo-vvedennya-rotvortsiv-voyennogo-stanu/

ІЗ ДЕБАЛЬЦЕВОГО ВИЙШЛИ 2 475 УКРАЇНСЬКИХ ВІЙСЬКОВИХ — ПРЕЗИДЕНТ

18.02.2015, 22:32

Із Дебальцевого вийшли 2 475 українських військовослужбовців. Про це заявив Президент України Петро Порошенко на засіданні РНБО, інформує «5 канал». - Станом на зараз вийшли з Дебальцевого підрозділи Збройних сил України, загальною кількістю 2475 військовослужбовців. З них 2132 – це підрозділи Збройних сил, 158 – Національної гвардії, решта – Міністерства внутрішніх справ, – сказав Порошенко. - Майже 200 одиниць техніки виведено із района Дебальцевого, – додав він.

http://dostyp.com.ua/novini/iz-debal-tsevogo-vy-jshly-2-475-ukrayins-ky-h-vijs-kovy-h-prezy-dent/

НА ЗАСІДАННІ РНБО НЕ СТОЇТЬ ПИТАННЯ ВВЕДЕННЯ ВОЄННОГО СТАНУ

18.02.2015, 22:18

На сьогоднішньому засіданні Рада Національної безпеки та оборони не планує розглядати питання про введення воєнного стану у зв’язку з ситуацією на Дебальцевському плацдармі, інформує «Громадське телебачення». Про це повідомив перший заступник секретаря РНБО Михайло Коваль. Водночас, Коваль не уточнив, які питання виносяться на засідання Радбезу.

http://dostyp.com.ua/novini/na-zasidanni-rnbo-ne-stoyit-py-tannya-vvedennya-voyennogo-stanu/

В ОСТАННІ ДНІ БОЇВ У ДЕБАЛЬЦЕВОМУ ЗАГИНУЛИ 22 БІЙЦЯ, ПОРАНЕНО ПОНАД 150

18.02.2015, 19:30

У Генштабі підрахували втрати української армії, які вона зазнала в останні дні боїв під Дебальцевим та при виході з міста. Сумну статистику повідомляють в прес-центрі АТО з посиланням на доповідь першого заступника начальника Генштабу ЗСУ Воробйова президенту Порошенко: “В цілому за останні три дні боїв у лікарню Артемівська надійшло 137 поранених військовослужбовців ЗСУ, 18 – МВС, 3 – Нацгвардії. Всього за останні дні важких боїв загинуло 22 військовослужбовців, з них 6 – під час організованого виходу з Дебальцевого”. Під час наради Воробйов поінформував про результати виведення українських військовослужбовців з Дебальцевого. “Станом на 17.00 середи всього з району Дебальцевого виведено особового складу 2459 військовослужбовців, з них 2112 – ВСУ, 168 – Нацгвардії, 175 – МВС, 4 – прикордонника”, – повідомили в прес-центрі АТО. З Дебальцевого передислоковано 200 одиниць військової техніки, у тому числі 15 танків, близько 50 БМП.

http://dostyp.com.ua/novini/v-ostanni-dni-boyiv-u-debal-tsevomu-zagy-nuly-22-bijtsya-poraneno-ponad-150/

ПОПЕРЕДНІ ПІДСУМКИ ВТРАТ ПІД ДЕБАЛЬЦЕВИМ: 167 ПОРАНЕНИХ, КІЛЬКІСТЬ ЗАГИБЛИХ НЕВІДОМА

18.02.2015, 16:25

До Артемівська продовжують привозити тіла загиблих та поранених українських вояків, важких вертольотами доправляють до Харкова. Комбат «Донбасу» та нардеп Семен Семенченко написав на своїй сторінці у Facebook:  “Станом на зараз вивезено до Артемівська 167 поранених. Багатьох загиблих не забирали. Загальна кількість мені невідома. ЗС України, Нацгвардія, МВС, добровольці….Земля пухом, пораненим якнайшвидшого одужання. Дорога життя вільна, передаємо іншим підрозділам”.

http://dostyp.com.ua/novini/poperedni-pidsumky-vtrat-pid-debal-tsevy-m-167-poraneny-h-kil-kist-zagy-bly-h-nevidoma/

НІЯКОГО «КОТЛА» ПІД ДЕБАЛЬЦЕВИМ НЕ БУЛО, НАШІ ВІЙСЬКОВІ ВИЙШЛИ ЗІ ЗБРОЄЮ

18.02.2015, 12:55

Підрозділи Збройних сил України залишають Дебальцеве організовано, з бойовою технікою та зброєю. Вже вийшло 80% особового складу. Про це повідомив Президент Порошенко перед вильотом до зони АТО: “Ми стверджували і доводили: Дебальцеве перебувало під нашим контролем, ніякого оточення не було. Наші частини та підрозділи вийшли планово й організовано. Вийшли повністю з бойовою технікою, з танками, з БМП, з САУ, з тягачами, з автомобільною технікою”. Ввечері Петро Порошенко планує провести засідання Ради Нацбезпеки.   

http://dostyp.com.ua/novini/niyakogo-kotla-pid-debal-tsevy-m-ne-bulo-nashi-vijs-kovi-vy-jshly-zi-zbroyeyu/

ПУТІН ЗАКЛИКАВ УКРАЇНСЬКИХ ВІЙСЬКОВИХ ПІД ДЕБАЛЬЦЕВИМ ЗДАВАТИСЬ

18.02.2015, 9:26

Запеклі бої під Дебальцевим російський президент назвав «сутичками» та закликав українських силовиків скласти зброю. «Дійсно, відбуваються сутички в районі Дебальцевого. До речі кажучи, і там вже великих ударів, такої кількості ударів немає, як колись. Але те, що там відбувається, має пояснення і ситуація прогнозована, оскільки, за нашими даними, ще до зустрічі в Мінську, за тиждень приблизно, угруповання українських військ опинилося там в оточенні», – сказав Путін на прес-конференції з прем`єр-міністром Угорщини у Будапешті, передає УНІАН.

Президент РФ закликає Генштаб України не заважати військовим скласти зброю та не переслідувати солдат, які це зроблять.  У свою чергу «представники ополчення, керівництво ДНР, ЛНР не утримуватимуть цих осіб, не перешкоджатимуть тому, щоб вони могли вільно після цього покинути зону конфлікту і зону оточення і повернутися до своїх сімей».  

http://dostyp.com.ua/novini/putin-zakly-kav-ukrayins-ky-h-vijs-kovy-h-pid-debal-tsevy-m-zdavaty-s/

РАДБЕЗ ООН ЕКСТРЕНО ЗАСІДАВ З ПРИВОДУ УКРАЇНИ ТА ЗАКЛИКАВ ВИКОНУВАТИ МІНСЬКІ ДОМОВЛЕНОСТІ

18.02.2015, 9:06

Зупинити вогонь за будь-яких обставин. Весь пакет заходів щодо ситуації на Донбасі, затверджений у Мінську 12 лютого, повинен бути виконаний – резолюція Ради безпеки ООН. Рішення було підтримано одноголосно – всіма 15 членами. Не обійшлось без традиційного обміну люб’язностями між постійними представниками в ООН від Росії та України. 

Зокрема, Юрій Сергеєв повідомив, що підконтрольні Росії бойовики погрожують напасти на Харків та розправитись з тими, хто захищає Дебальцеве: “Бойовики за допомогою росіян постійно атакують українські позиції навколо та всередині міста… Бойовики погрожують вбити кожного, хто захищає Дебальцеве, якщо вони не складуть зброю, а також погрожують напасти на Харків” Постпред України нагадав, що Росія в чергове без дозволу ввезла на територію України так званий “гуманітарний конвой”. І не виключив, що РФ доставляє таким чином озброєння на Донбас.

Як завжди, перекладаючи з хворої голови на здорову, постпред Росії заявив, що Україна умисно відмовляється оглянути  “гуманітарні вантажі”. “Ми весь час закликали вас співпрацювати в організації цих конвоїв – ви весь час відмовлялися. Один раз, по-моєму, чомусь раптом оглянули, зволіли українські митники оглянути конвой, весь інший час відмовлялися. Ми кокетувати з таких питань нікому не дозволимо”, – сказав Віталій Чуркін. Через постійну підтримку терористів на Донбасі, Постпред Литви відкрито назвав Росію стороною конфлікту.  “Без прямої російської підтримки так звані “сепаратисти” видихнулись і їх не існувало б уже кілька місяців. І мир був би відновлений, і тисячі людей були б врятовані. Замість цього Росія підтримує і озброює їх, захищає”, – заявила Раймонда Мурмокайте.

Також у Радбезі ООН наголосили, що чекають притягнення до відповідальності всіх винних у збитті літака малайзійських авіаліній MH17.

http://dostyp.com.ua/novini/radbez-oon-ekstreno-zasidav-z-pry-vodu-ukrayiny-ta-zakly-kav-vy-konuvaty-mins-ki-domovlenosti/

СЬОГОДНІ УКРАЇНА ВІДРЕАГУЄ НА ПОРУШЕННЯ ПЕРЕМИР’Я

18.02.2015, 8:19

Заходи будуть абсолютно чіткі та дієві – заявив заступник голови Адміністрації Президента в ефірі телеканалу “Інтер”. Валерій Чалий додав, що Україна готувалася до різних сценаріїв розвитку подій. За його словами, бойовики не дали можливість здійснити заплановане на вівторок відведення військ і намагаються зірвати мир. “Уже не буде тих, хто гарант, хто не гарант, а буде тільки відповідальна сторона – Росія і підтримувані нею сепаратисти, які сьогодні за вказівками з Кремля фактично руйнують мир”.

http://dostyp.com.ua/novini/s-ogodni-ukrayina-vidreaguye-na-porushennya-peremy-r-ya/

У БПП ЗАГОВОРИЛИ ПРО ВІЙСЬКОВИЙ СТАН В НАЙБЛИЖЧІ ДНІ

18.02.2015, 0:34

Народний депутат, член фракції Блоку Петра Порошенка Вадим Денисенко вважає, що в ближчі дні США надасть Україні високоточну зброю, а в державі буде оголошено військовий стан. Про це народний депутат заявив в ефірі “5 каналу”, повідомила прес-служба Блоку Петра Порошенка. – Ніякого політичного компромісу у питанні розв’язання конфлікту на сході України зараз немає.

Путін, коли підписував мінські угоди-2 він знав, що не збирався їх виконувати. Його логіка – це знищення України як держави. Наші сподівання тепер лише на те, що американці різко почнуть прискорювати європейців у прийнятті рішень, – заявив Вадим Денисенко. – Єдине що нам залишилося зробити – це оголосити війну. Сьогодні, я так розумію, що найближчими днями зброя піде до України. Це головне, чого ми сьогодні маємо добитися – максимальна кількість зброї і максимальна кількість інструкторів. Наступним кроком Заходу, можливо, стане повітряний удар. Але це буде через три – чотири місяці. На жаль, ЕС дуже повільно приймає рішення.

http://dostyp.com.ua/novini/u-bpp-zagovory-ly-pro-vijs-kovy-j-stan-v-najbly-zhchi-dni/

ПОРОШЕНКО ПОГОВОРИВ ПО ТЕЛЕФОНУ З МЕРКЕЛЬ ТА ПОПРОСИВ ЖОРСТКОЇ РЕАКЦІЇ НА ДІЇ РОСІЇ

17.02.2015, 20:52

Петро Порошенко закликав Європейський Союз та всю міжнародну спільноту до жорсткої реакції у відповідь на віроломні дії бойовиків та Росії. «Це цинічна атака на Мінські домовленості», – заявив український президент у телефонній розмові із канцлером Німеччини. Порошенко та Меркель засудили порушення режиму припинення вогню в Дебальцевому. «Сьогодні світ має зупинити агресора. Звертаюся до постійних членів Ради Безпеки ООН не допустити подальшого порушення основоположних принципів і норм ООН та розгортання повномасштабних воєнних дій в самому центрі Європи», – наголосив Петро Порошенко.

http://dostyp.com.ua/novini/poroshenko-pogovory-v-po-telefonu-z-merkel-ta-poprosy-v-zhorstkoyi-reaktsiyi-na-diyi-rosiyi/

БАТАЛЬЙОНИ ПІД ДЕБАЛЬЦЕВИМ ПРОСЯТЬ ВОГНЮ АБИ ІЛОВАЙСЬКА ТРАГЕДІЯ НЕ ПОВТОРИЛАСЯ

17.02.2015, 19:18

За добу 128-у бригаду може бути знищено. Без сильної вогневої підтримки вони не зможуть вийти з оточення. Українські військові в районі Дебальцевого знаходяться в оточенні і постійно обстрілюються бойовиками. До того ж у них закінчуються снаряди  – повідомив по телефону ZN.UA офіцер 128-ї бригади з позивним “Гусар”. “Тримаємося, але складно. Якщо не приймуть якесь рішення негайно, протягом доби бригади може не існувати. Бригада може зникнути”, Необхідно розблокувати хоча б “який-небудь маленький шматочок дороги”.

“Бригада могла вийти своїми силами ще чотири дні тому, поки не була запущена ситуація. Треба піднімати авіацію, рівняти землю, зносити панівні висоти, давати якусь техніку і виводити війська. Інакше буде повторення Іловайського котла, коли люди пішли по “зеленому коридору”, і були розстріляні з допомогою артсистем супротивника”, – додає «Гусар».

http://dostyp.com.ua/novini/batal-jony-pid-debal-tsevy-m-prosyat-vognyu-aby-ilovajs-ka-tragediya-ne-povtory-lasya/

В АДМІНІСТРАЦІЇ ПРЕЗИДЕНТА ЗАЯВИЛИ ПРО ЗАГРОЗУ ЗРИВУ ПЕРЕМИР’Я

17.02.2015, 18:43

Україна звернулася до країн учасників переговорів у Мінську, країн ЄС, НАТО із вимогою висловити рішучий протест проти дій бойовиків, які порушують Мінські угоди. Про це сьогодні на брифінгу повідомив заступник голови Адміністрації президента Валерій Чалий, пише “Українська правда“.

За словами Чалого, представники місії ОБСЄ готові виїхати до Дебальцевого, де точаться жорстокі бої, але терористи заявляють, що не пропустять експертів. – Скориставшись перемир’ям та початком відведення важкої техніки, бойовики при підтримці Росії хочуть, по суті, оточити Дебальцеве і таким чином руйнують всі можливості подальшого процесу виконання цих домовленостей, – наголосив Чалий.

http://dostyp.com.ua/novini/v-administratsiyi-prezy-denta-zayavy-ly-pro-zagrozu-zry-vu-peremy-r-ya/

НІМЕЧЧИНА ПОГРОЖУЄ РОСІЇ НОВИМИ САНКЦІЯМИ, А ФРАНЦІЯ ВІРИТЬ, ЩО ПЕРЕМИР’Я ДОТРИМУЄТЬСЯ

17.02.2015, 17:48

Бундестаг покладає відповідальність за бої під Дебальцевим особисто на Путіна. В той самий час ще одна країна «нормандської чотвірки» вважає, що режим тиші на Донбасі в цілому не порушується. Якщо припинення вогню на Сході України не буде дотримано, Росія отримає нові санкції з боку Євросоюзу, заявив голова комітету у закордонних справах німецького Бундестагу Норберт Реттген. Він зазначив – сепаратисти погоджують свої дії з Кремлем, тому “що має статися, вирішує Путін”. Йому й нести відповідальність за зрив мінських домовленностей.

На фоні запеклих боїв під Дебальцевим досить дивною виглядає реакція Франції, яка також виступала гарантом миру на Донбасі. Її міністр закордонних справ Лоран Фабіус на своїй сторінці в Twitter написав: “Загалом на цей момент можна сказати, що режим припинення вогню в цілому дотримується”.

http://dostyp.com.ua/novini/nimechchy-na-pogrozhuye-rosiyi-novy-sanktsiyamy-frantsiya-viry-t-shho-peremy-r-ya-dotry-muyet-sya/

БОЙОВИКИ МАЙЖЕ ЗАХОПИЛИ ДЕБАЛЬЦЕВЕ ТА НЕ ПУСКАЮТЬ ТУДИ ОБСЄ

17.02.2015, 17:24

Стратегічний транспортний вузол Донбасу – Дебальцеве – частково перебуває під контролем сепаратистів. Місто фактично в оточенні. “Іде штурм базового табору сил АТО в Дебальцеве. Бойовики атакують із артилерії, бронетехніки, тривають вуличні бої. Фактично частина міста перебуває під контролем бойовиків. Іншу контролюють сили АТО”, -  повідомив в.о. начальника прес-служби Генштабу Владислав Селезньов «Українській правді». Крім того, за словами Селезньова, один з конвоїв, який ішов в оточення, був розбитий.

“Хлопці потрапили у полон. Бойовики вже почали компанію, що люди здалися добровільно. Але це неправда. Вони потрапили в полон під час бою”, – розповів Селезньов. Заступник начальника ГУМВС Донецької області Ілля Ківа підтвердив інформацію про те, що бойовики проводять зачистки в частині Дебальцевого. “Ситуація дуже погана, ми перебуваємо в блокаді. Дороги життя немає”, – повідомив боєць, який перебуває на місці бою.

Наразі у Соледарі проходять переговори, у яких беруть участь керівники робочих груп з припинення вогню. Від України – генерал-майор Олександр Розмазнін, від Росії – Олександр Вязніков, від бойовиків – Денис Пушилін і Владислав Дейнего. Сепаратисти і російська сторона блокують поїздку ОБСЄ в Дебальцеве, заявляючи, що там тривають бої.

http://dostyp.com.ua/novini/bojovy-ky-majzhe-zahopy-ly-debal-tseve-ta-ne-puskayut-tudy-obsye/

РОСІЯ ТА БОЙОВИКИ ЗРИВАЮТЬ МІНСЬКІ ДОМОВЛЕННОСТІ

17.02.2015, 16:59

Російська сторона і представники “ДНР” і “ЛНР” не дотримуються досягнутих 12 лютого в Мінську домовленостей, констатував заступник голови Адміністрації президента України. “Фактично руйнується надія на мир і такий розвиток подій призводить до подальшої ескалації і, очевидно, повернення до іншого сценарію” – Валерій Чалий.

В понеділок весь день у телефонному форматі тривали консультації з  членами «нормандської чотвірки» та представниками США і Великобританії. “Обговорювалася ситуація і було домовлено, що представники Генштабів України і РФ, що входять до Спільного контрольно-координаційного центру… і представники так званих ДНР і ЛНР проведуть відеоконференцію для того, щоб забезпечити доступ представників ОБСЄ до Дебальцева і на інші напрямки”, – сказав заступник голови Адміністрації президента. Однак бойовики заблокували цю ініціативу. А їхню позицію “по суті підтримав представник Росії в цьому спільному центрі”.

Представники ОБСЄ так і не потрапили до гарчих точок Донбасу. Обстріли українських війських тривають.   

http://dostyp.com.ua/novini/rosiya-ta-bojovy-ky-zry-vayut-mins-ki-domovlennosti/

ЗА МИНУЛУ ДОБУ В АТО ЗАГИНУЛИ 5 ВІЙСЬКОВИХ І 9 ОТРИМАЛИ ПОРАНЕННЯ

17.02.2015, 14:17

У Дебальцевому – запеклі бої. У штабі АТО спростовують інформацію російських ЗМІ ніби українські силовики покидають це місто через втрати. “Українські військові контролюють місто Логвинове, частково деблокували і контролюють дорогу на Дебальцеве. Наразі на околицях міста йдуть жорстокі бої, є напружена ситуація в районі залізничного вокзалу, але наші військові позиції тримають”, – сказав речник штабу АТО Андрій Лисенко. За його словами, навпаки сепаратисти несуть втрати: “Супротивник втрачає все більше і більше людей і техніки”. 

Взагалі, з початком «перемир’я» бойовики 164 рази обстріляли українські позиції – відзначають у штабі антитерору.  

http://dostyp.com.ua/novini/za-nulu-dobu-v-ato-zagy-nuly-5-vijs-kovy-h-9-otry-maly-poranennya/

У ПРЕС-ЦЕНТРІ АТО КОНСТАТУЮТЬ НЕЗНАЧНЕ ЗМЕНШЕННЯ ІНТЕНСИВНОСТІ ОБСТРІЛІВ З БОКУ БОЙОВИКІВ – ЗА НІЧ 15 ОБСТРІЛІВ

17.02.2015, 10:10

Бойовики дещо зменшили кількість обстрілів позицій українських військових в зоні АТО минулою ночі, зазначають у прес-центрі АТО. “Упродовж ночі з 16 на 17 лютого в зоні проведення антитерористичної операції спостерігалося незначне зменшення кількості обстрілів позицій українських військ. Водночас терористи зосередилися на дебальцівському напрямку”, – заявив спікер АТО Анатолій Стельмах на брифінгу у вівторок. За його даними, впродовж ночі супротивник 15 разів вів вогонь по українських позиціях.

Загалом за добу бойовики 21 раз обстріляли сили АТО з “Градів”, п’ять разів – з артилерії, 19 – з мінометів і гранатометів. Під вогонь артилерії і мінометів потрапили Попасна, Санжарівка, Чорнухине. Тричі супротивник завдавав ударів з реактивних систем залпового вогню БМ-21 “Град” по Дебальцевому.

На донецькому напрямку бойовики вели мінометний вогонь по Опитному і поблизу Донецького аеропорту. На маріупольському напрямку члени НЗФ обстріляли Широкине. “Кількість обстрілів і їх територія свідчать, що ворог усіма силами намагається захопити місто Дебальцеве. Проте за добу сили АТО не втратили жодної позиції. Українські воїни хочуть миру, але своєї землі не віддадуть”, – підкреслив А.Стельмах. Інтерфакс-Україна

http://dostyp.com.ua/novini/u-pres-tsentri-ato-konstatuyut-neznachne-zmenshennya-intensy-vnosti-obstriliv-z-boku-bojovy-kiv-za-nich-15-obstriliv/

РОСІЙСЬКО-ТЕРОРИСТИЧНІ ВІЙСЬКА НА ДОНБАСІ ПРОДОВЖУЮТЬ ГРУБО ПОРУШУВАТИ УМОВИ ПЕРЕМИР`Я – ІС

17.02.2015, 9:17

Як повідомляє на своїй сторінці у Facebook координатор групи «Інформаційний спротив», народний депутат Дмитро Тимчук, обстріл позицій українських військ і цивільних об`єктів протягом минулої доби найактивніше вівся на Дебальцевському і Маріупольському напрямках (стрілецька зброя, танки, міномети, стволова артилерія, РСЗВ). 

Вогонь відкривався бойовиками, російськими найманцями і військовослужбовцями РФ і на інших ділянках (в основному – з 82- і 120-міліметрових мінометів). Також зафіксовано кілька спроб наступу з боку російсько-терористичних військ.

Українські війська відкривають вогонь виключно у відповідь, причому в першій половині вчорашнього дня, 16 лютого, вогонь ними відкривався виключно із стрілецької зброї (артилерія стала застосовуватися українською стороною лише з другої половини дня). У районі на схід від Горлівки фактично закінчилося зосередження батальйонної тактичної групи російсько-терористичних військ, укомплектованої військовослужбовцями двох бригад збройних сил РФ (постійне місце дислокації – Південний військовий округ РФ). У складі даної БТГ – до 350 осіб, 15 танків (2 з них не боєготові, потребують ремонту), близько 35 ББМ, кілька (не менше 6) зенітних установок ЗУ-23-2, близько 20 спеціальних автомашин. Підтримку даної БТГ здійснює артилерійський підрозділ (6 САУ 2С3 «Акація», одна не боєготова).

У районі Вуглегірська розгорнуто ще одну тактичну групу, укомплектовану місцевими бойовиками (в основному зі складу бандформування «Схід» і колишнього формування так званого «Народного ополчення Донбасу» у Горлівці Ігоря Безлера). Усього у складі групи – до 150 осіб, 6 танків, до 10 ББМ, два броньовані тягачі БТС-4, 6 армійських вантажівок, 3 джипи і 3 автобуси. Група під час маршу з Горлівки втратила один БТР-80 і один МТ-ЛБ через технічні несправності.

У район Вергулівки перекинуто тактичну групу роти російсько-терористичних військ, укомплектовану російськими найманцями (неслов`янській зовнішності). Група носить яскраво виражений ударний характер (як мінімум, 15 танків, до 10 критих армійських вантажівок, шість 120-міліметрових мінометів, 2 БМП-2 і одна командно-штабна машин


Головне сьогодні