Ось почала вона масово дозрівати і на цьому тижні вже був перший збір.

Підприємець

Перша полуниця дозріла в селищі Олександрійське на Кіровоградщині, – показує червоні ягоди один із власників бізнесу Юрій Скороход. Полуницю тут вирощують на п’яти гектарах. Це одне з найкрупніших "полуничних" підприємств області. А 15 років тому фермери починали з десяти сотих землі та кредитних коштів. Як брати з Кіровоградщини створили бізнес, дізнавалася журналістка Точки доступу.  

Збір полуниці

Мій старший брат їздив в Англію, так би мовити, на заробітки, збирав полуницю. Приїхав додому, каже: – Брате, давай вирощувати полуницю, я надивився, знаю що і як. Він вчився на агронома. Його з інституту відправили на практику. Практики там як такої не було, тож вони збирали полуницю і заробляли собі якісь кошти.

Перший врожай полуниці

На орендованій землі брати вирощують сорт "Хоней", він найпопулярніший в Україні. З одного куща протягом сезону можна зібрати близько двох кілограмів ягоди. Торгова марка називається "Олександрійська полуниця". 

Сорт "Хоней"

Юрій розповідає, що кредит у сто тисяч, який брали в доларах США, повернули за чотири роки. Могли б і швидше, якби не інфляція. Працюють на полі з березня і до пізньої осені. Прибирають сухі листя, обривають вусики, поливають, здобрюють, рятують ягоду від шкідників та бур’яну. Але і за повної віддачі Кіровоградщина – складний регіон для вирощування полуниці. Трохи легше, зазначає він, вирощувати її у теплицях – там ніжні квіти хоча б можна убезпечити від весняних заморозків.

Ягоди

Полуниці краще підходять піщані ґрунти. Їй треба тепло і вологе повітря. Дуже часто поливати треба, щоб вона не засохла. Ми її заливаємо практично кожні три-чотири дні. А це дуже дорого по електроенергії, треба ж воду десь взяти, скважину пробити. В нас басейн викопаний на дві тисячі кубів, ми туди качаємо воду, вона нагрівається і насосами її подаємо на поле. У нас кліматичні умови такі, що дуже жарко, дуже сухо, полуниця сохне, кущ засихає. Дорого обходяться і добрива – близько 250 тисяч на рік.

Сільське господарство

Через затяжну весну перша полуниця на Кіровоградщині дозріла не до 20 травня, як зазвичай, а тільки зараз. На врожай це не вплинуло, ягоди є. Зі збутом у підприємців проблеми немає, коли йде мова про якісний товар. Якщо ж ідуть рясні дощі, полуниця наливається водою і за дві години стає вже непридатною для продажу.

Полуничне поле

Ягоду здають оптом, а ще практикують самозбір. Купують місцеві, а також клієнти з Умані, Харкова, Дніпра, Кременчука, Києва, Кривого Рогу, Жовтих Вод.

Самозбір полуниці

Покупчиня Ольга Носкова по ароматну ягоду приїжджає сюди щоліта.

Покупчиня

Смачна полуниця

Вже який рік поспіль приїжджаємо, щоб всю сім’ю нагодувати. Поки доступна ціна, і поїсти можна, і варення заготовити.

Директорка департаменту агропромислового розвитку ОВА Валерія Фурманова коментує, що на Кіровоградщині менше десяти крупних господарств вирощують полуницю.

Департамент АПК

Це небагато в межах області, і пов’язано з тим, що більшість полуниці в нас вирощує в домогосподарствах населення. Великі підприємства спеціалізуються не лише на вирощуванні полуниці, вони підтримують себе тим, що вирощують ще й зернові. В середньому кількість гектарів полуничних у сільгосппідприємствах – до двадцяти.

"Олександрійська полуниця"

Наступного року замість полуниці в Олександрійському висадять грушевий сад. Одна з причин – кущі треба омолоджувати, але ніде придбати якісний посадковий матеріал. Через війну низка розсадників згорнула свою діяльність. Зокрема, брати купували розсаду у підприємців із Вінничини. 

Читайте також: Полуничний ярмарок стартував у центрі Кропивницького (ФОТО)


Головне сьогодні