Станом на серпень цього року на Кіровоградщині зареєстровано 84 тисячі переселенців. За майже півтора року життя від початку повномасштабного вторгнення люди зіткнулися із низкою проблем, зокрема психологічними травмами й стресами, а також питаннями, які потребують залучення професійних юристів.

Точка доступу поспілкувалася з організаціями, які взялися допомогти вирішити ці питання. Вони надають ВПО безкоштовні юридичні та психологічні послуги. Як вони працюють та яким чином внутрішньо переміщені особи можуть отримати від них допомогу, читайте у матеріалі.

“Часто люди опиняються з бідою сам на сам.  Їм соромно розповісти комусь про насильство”

Після початку повномасштабного вторгнення Росії початішали випадки домашнього насильства. За  даними Національної поліції України, у 2022 році надійшло 244 381 відповідне звернення, , що на 40% більше, ніж у попередньому році (144 394).

Керівниця сектору протидії домашньому насильству Кропивницького районного управління поліції Дар’я Гнєзділова повідомила, що за перше півріччя цього року правоохоронці здійснили 579 виїздів за повідомленнями про домашнє насильство. З них підтвердилось 230 випадків, постраждали 290 осіб.

Серед постраждалих 210 жінок, 25 чоловіків та 55 дітей. Правоохоронці винесли 164 заборонених приписи, та склали 162 протоколи. 135 кривдників і кривдниць поставили на профілактичний облік.

Окрім правоохоронців, які виїжджають на виклики про домашнє насильство, механізм допомоги для постраждалих  мають і фахівці Мобільної бригади соціально-психологічної допомоги постраждалим від домашнього насильства.

Допомога ВПО

Христина Водзинська, Наталія Цумарєва і Тетяна Орлова

Від цієї команди як переселенці, так і місцеві жителі можуть отримати соціально-психологічну допомогу.

Фахівчиня з соціальної роботи організації Тетяна Орлова розповіла, що допомогу бригада надає у Кропивницькому та населених пунктах у радіусі 50 км від обласного центру. Організація працює вже рік за підтримки Фонду народонаселення ООН (UNFPA).

Тетяна зазначила, що з початком повномасштабного вторгнення звернень до бригади щодо випадків домашнього насильства дійсно побільшало.

Переважно це психологічне і фізичне насильтво.

За її словами, в родинах скоротилися інтервали між випадками насильства, бо люди, зокрема кривдники, стали більше нестримними та дратівливими.

Під час спілкування потерпілі розповідають, що раніше це відбувалося кілька разів в різні періоди, а зараз випадки почастішали.

Про роботу бригади розповіла Христина Водзинська, кейс-менеджерка проєкту.

Фахівці отримують на телефон виклик про випадок домашнього насильства. Інколи про це їм повідомляють і правоохоронці. Спочатку комунікують із потерпілими телефоном – дізнаються про обставини подій та пропонують допомогу. У випадку, якщо постраждалі не відповідають на дзвінки, фахівці мобільної команди  також виїжджають за адресою.

Вже на місці події вони спілкуються із постраждалими та пропонують допомогу – юридичні, психологічні консультації. У разі згоди, людину можуть відвезти до шелтера для постраждалих від домашнього насильства.

Це безпечне місце, його локація є секретною і кривдик або кривдниця не дізнається, що людина перебуває там.

Також команда регулярно відвідує місця колективного проживання переселенців в області.

Даємо роз'яснення про роботу мобільної бригади. Розповідаємо про те, що таке домашнє насильство, в чому воно проявляється, яким буває. У багатьох людей є хибне уявлення, що насильство – це коли б'ють. Втім, є ж і психологічне, економічне насильство тощо. Дуже часто на таких заходах до нас звертаються з приводу насильства.

За словами Христини, часто звернення надходять від людей старшого віку, які потерпають від насильства з боку своїх дітей.

Вони не можуть жити окремо, роз’їхатися, бо мають спільне житло. Але ми все одно надаємо допомогу, зокрема й контакти фахівців, які надають безкоштовну юридичну допомогу, – зазначила Христина

Фахівці команди проводять й безкоштовні індивідуальні психологічні консультації для тих, хто звертається за допомогою:

Ми можемо проводити консультацію в офісі, в парку, телефоном. Наші телефони працюють цілодобово, тому завжди можна звернутися та отримати допомогу, – розповіла Тетяна.

Звернутися до фахівців мобільної бригади можна за номерами:

  • 063 216 90 82
  • 063 216 87 35

“Немає нічого поганого в тому, щоб звернутися до психолога, якщо травма заважає жити і рухатися далі”

У зв’язку із російською агресією життя українців зазнало змін. Постійні повітряні тривоги, ворожі обстріли, втрати на війні. Безумовно все це позначається на емоційному стані людей. Переселенці ж, які переїхали в область з прифронтових і тимчасово окупованих територій, бачили ще більше жахливих речей.

Після переїзду вони стикнулися зі складнощами – відсутність житла, стабільності, роботи, дехто зазнав втрат. Через це  деякі люди, серед них і діти, отримали психологічні травми. При цьому не всі люди розуміють, що потребують допомоги психолога, і не кожен має можливість у цій ситуації витрачати гроші на психотерапію.

Цю проблему на території області вирішують фахівці Мультидисциплінарної мобільної команди. Вони надають психологічну допомогу переселенцям, які нині проживають на Кіровоградщині.

Допомога ВПО у Кропивнциькому

Команду створено в рамках проєкту “Інтергрована підтримка через міждисциплінарні комади”, який реалізується міжнародним благодійним фондом “Українська фундація громадського здоров’я” за фінансової підтримки дитячого фонду UNICEF.

Тетяна Аксьонова, психологиня з понад 20-річним стажем, працює в складі мобільної команди. Тричі на тиждень вони відвідують місця компактного проживання переселенців та тих, хто мешкає окремо. Розповіла, що більшість переселенців, з якими вона працює з лютого 2022 року, мають психотравми.

Хтось втратив все – житло, близьких. Навіть якщо умови проживання тут у них були б ідеальними, сам переїзд від війни є психотравмою. Людям довелося покинути рідний дім – це наче їм коріння відірвали. Крім цього, вони пережили обстріли, бомбардування. У них на очах вбивали людей. Такі ж картини бачили і діти.

Психологиня працює з дітьми

Тетяна Аксьонова працює з дітьми

Жінка розповіла, що процес терапії може тривати роками, адже страшні спогади та усвідомлення втрати житла можуть з’являтися знову – це циклічний процес.

Фахівці команди напрацювали механізм роботи з переселенцями. Так, в місцях колективного проживання ВПО психологи спочатку спілкуються з усіма охочими, застосовують різні практики, дізнаються, що турбує людей.

Після цього вони запрошують людей на індивідуальні консультації в окремих кімнатах.

З людьми працюють, поки це є необхідним, адже інтенсивність травм з часом зменшується, хоча вони й не зникають назавжди. Тоді людям знову надають терапію.

Механізм психологічного захисту працює, люди адаптуються до нових умов життя. Але зараз багато з них усвідомлюють, що у них немає житла, інколи документів, стабільності, тому вони знову починають нервувати. Тут знову необхідна професійна терапія.

Тетяна розповіла, що фахівці команди працюють також із дітьми. За її словами, є випадки, коли діти від стресу переставали говорити або почали заікатися.

Діти малюють страшні речі – ракети, літаки, поранених тварин і людей. Зазвичай дітям терапія допомагає швидше. Працюємо з ними, застосовуємо певні техніки. Результат не з’являється миттєво, втім консультації допомагають.

На думку Тетяни, в суспільстві має з’явитися культура прийняття та розуміння необхідності психотерапії.

Вона у нас ще на низькому рівні. Але ж немає нічого поганого в тому, щоб звернутися до психолога, якщо певна травма заважає вам жити і рухатися далі. Тим паче, якщо є можливість зробити це безкоштовно.

Звернутися до організації, аби отримати безкоштовну психологічну допомогу, можна за телефоном:

  • 095 846 99 16

“Кількість юридичних питань у переселенців почне активно збільшуватися”

Дехто з переселенців, які опинилися на Кіровоградщині, мають і низку питань юридичного характеру. Хтось втратив документи, комусь довелося власноруч ховати рідних у дворі будинку, а дехто мусить доводити право на соціальні виплати у ЦНАПах та судах.

У Кропивницькому та області безкоштовну юридичну допомогу для переселенців надають в громадській організації “Десяте квітня”.

Керівниця юридичного департаменту організації Анастасія Шепеленко розповіла Точці доступу, хто може звернутися за допомогою та про кейси й напрацювання за півтора року від початку повномасштабного вторгнення.

Десяте квітня ГО

Організація працює з 2012 року. Безкоштовну юридичну допомогу, окрім Кіровоградщини, вони також надають в Одеській, Миколаївській та Херсонській областях.

На Кіровоградщині ж працюють 5 юристів. За словами Анастасії, хотілося б, щоб у майбутньому їх стало більше, адже кількість звернень від людей зростає.

Регулярно мультифункціональна група з “Десятого квітня”, до складу якої входять юрист, соціальний працівник та психолог, відвідує місця колектичного проживання переселенців на Кіровоградщині. Також фахівці приймають людей в офісі у Кропивницькому.

За словами Анастасії, громадська організація безкоштовно надає як первинну (тобто юридичні консультації), так і вторинну допомогу – представництво в судах.

Більшість наших юристів ще й адвокати, тому ми можемо представляти інтереси людей в судах. Звичайно, вся допомога надається людям безкоштовно. Наш партнер – це Агенство ООН у справах біженців (УВКБ ООН) в Україні.

“Ми маємо всі можливості та ресурси для надання кваліфікованої юридичної допомоги”

В організації “Десяте квітня” людям надають консультації з усіх юридичних питань. За словами Анастасії, одними з найпоширеніших є отримання компенсації за зруйноване й пошкоджене майно,  встановлення фактів смерті.

Встановлення фактів смертей  – це важкі справи. Люди розгублені. Насправді розповідають жахливі речі про те, як ховали близьких у дворах будинків. Адже на момент смерті органів влади в містах вже не було. І таких людей насправді дуже багато. Це дуже болісна категорія справ, шкода людей і дуже хочеться допомогти.

 Ще однією розповсюдженою категорією є звернення щодо пенсій – підтвердження пільгового стажу, відсутність певних документів тощо.

 Анастасія також виокремила справи, пов'язані з призначенням виплат внутрішньо переміщеним особам, або відмову у видачі довідок.

Зараз є звернення щодо скасування виплати переселенцям: людина була відсутня за місцем своєї реєстрації як ВПО і, відповідно, внаслідок перевірки її фактично позбавили виплат. Хоча людина була відсутня з поважних причин, – пояснила Анастасія.

 Також допомагають відновлювати документи.

На Кіровоградщині маємо позитивний досвід звільнення вразливих категорій населення від сплати  70% вартості адміністративної послуги за оформлення паспорту.

 Крім цього, за словами Анастасії, юристи організації домоглися, аби переселенці, які евакуювалися з прифронтової зони автобусами, також отримували евакуаційні виплати, як і ті, хто евакуювався потягом.

ГО Десяте квітня контакти

“Кількість юридичних питань в людей зростає”

За 5 місяців цього року юристи “Десятого квітня” надали майже 13 400 юридичних консультацій та подали 71 позов до суду. За словами Анастасії, кількість юридичних питань буде збільшуватися.

Коли почалося повномасштабне вторгнення, більшість людей переймалися побутовими питаннями – де жити, що їсти тощо. І цей стан тривав близько року. Тільки зараз виникають питання, що робити далі, як привести до ладу свої документи, що робити з нерухомістю, з пенсіями, з виплатами. Кількість цих юридичних питань почне активно збільшуватися.  Крім цього, останнім часом почастішали звернення щодо домашнього насильства. З такими запитами звертаються як ВПО, так і місцеві, – зазначила вона. З початком повномасштабного вторгнення цих випадків стало набагато більше і ситуація лише погіршилась.

За липень цього року юристи надали 970 консультацій на Кіровоградщині.

Звернутися за підтримкою до організації можна

  • за адресою: м.Кропивницький, вул. Можайського, буд. 43 (3 поверх);
  • за номером: 0800 33 28 58

Редакторка: Ольга Зима

Читайте також: “Не дитинство, а каторга”: як домашнє насильство над дітьми травмує особистість та чим можна допомогти


Головне сьогодні