На Кіровоградщині зросла кількість пожеж сухої трави та листя. Про це повідомляє Точка доступу з посиланням на пресслужбу ДСНС в області.

Надзвичайники все частіше залучаються до ліквідації пожеж в екосистемах. Протягом доби 5-6 березня виникло 10 таких пожеж. Вони знищили сухої рослинності на площі понад 6 гектарів

На гасіння витрачаються значні людські резерви Служби порятунку, паливо-мастильні матеріали, зношується пожежна техніка та пожежно-технічне обладнання, – пишуть у пресслужбі.

Спалювання сухої трави та листя можуть призвести до масштабних пожеж, які загрожують знищенням будинків та життю людей.

За спостереженнями рятувальників, основними причинами виникнення загорань є необережне поводження з вогнем самими жителями області. А спалювання стерні та залишків трави у більшості випадків здійснюється самими власниками або користувачами земельних ділянок.

Служба порятунку Кіровоградщини просить жителів дотримуватись таких правил:

  • допомагайте рятувальникам та не підкидайте їм роботи у вигляді гасіння наслідків неконтрольованих спалювань сухої рослинності та сміття;
  • повідомляйте про паліїв і за можливості проводьте превентивні бесіди з іншими громадянами, які нехтують попередженнями.

Нагадаємo, щo закoнoдавствoм України забoрoняється випалювання сухoї рoслиннoсті та передбаченo адміністративну відпoвідальність з відпoвідним накладенням штрафів від 3 060 дo 21 420 гривень.

Крім того, на час воєнного стану спалювання сухостою можуть прирівнювати до диверсій: 3 березня парламент вніс зміни до Кримінального кодексу України, посиливши відповідальність за злочини проти основ національної безпеки в умовах воєнного стану. Так у статті 113 "Диверсія" до переліку злочинів, спрямованих на послаблення держави, додали навмисні підпали, зокрема сухої рослинності.


Фото: ДСНС Кіровоградщини

Читайте такожУ Кропивницькому рятувальники допомогли лікарям потрапити в будинок пенсіонерки


Головне сьогодні