Укpaїнa обиpaтиме нового Пpезидентa 31 беpезня 2019 pоку. Точкa доступу зaпpовaдила спеціaльну pубpику, де інфоpмує читaчів пpо все, що потpібно знaти вибоpцям: цифpи, дaти тa особливості пеpедвибоpчої гонки. Тaкож ми знaйомимо Вaс із кaндидaтaми у Пpезиденти, які вже офіційно зapеєстpувaлися у ЦВК, тa їхніми пеpедвибоpчими пpогpaмaми. У попередніх матеріалах ми вже розповіли про Ігоря ШевченкаСергія КаплінаВалентина Наливайченка.

Сьогодні познайомимо з біографією та передвиборчою програмою Андрія Івановича Садового - кандидата в Президенти України, делегованого від партії "Об'єднання "Самопоміч". 8 січня 2019 року його кандидатуру офіційно зареєстрували у ЦВК.

#1

Біографія

Андрій Іванович Садовий народився 19 серпня 1968 року у місті Львів. У 1987 році закінчив Львівський технікум радіоелектроніки. До 1989 проходив строкову військову службу.

Закінчив Державний університет «Львівська політехніка», здобувши у 1995 році кваліфікацію інженера електронної техніки, 1997  — кваліфікацію економіста за спеціальністю «Фінанси і кредит», 1999 — закінчив Академію державного управління при Президентові України, отримавши кваліфікацію магістра державного управління.

  • Трудову діяльність розпочав у 1989 році, працюючи регулювальником радіоелектронної апаратури виробничого об'єднання «Львівприлад».
  • У 1993 року Андрій Садовий разом із журналістами Олександром Кривенком та Ігорем Копистинським заснували у Львові радіостанцію «Люкс».З 2002 року став головою ради ЗАТ "Телерадіокомпанія «Люкс» та зайняв посаду директора ГО «Інститут розвитку міста». З 2005 року очолив громадське об'єднання «Самопоміч».У січні 2006-го запустив новий телепроект — канал новин «24». Перед початком виборчої кампанії 2006 р. переписав всю свою медіавласність на дружину.
  • 26 березня 2006 року обраний на посаду міського голови Львова.
  • У 2010 році був переобраний на другий термін очільника міста.
  • У грудні 2012 створив політичну партію Партія «Самопоміч», ставши її головою.
  • На позачергових парламентських виборах 26 жовтня 2014 року партія «Самопоміч» вперше пройшла до Верховної Ради.
  • 24 листопада 2015 року Андрій Садовий втретє склав присягу міського голови Львова.

#2

Скандали

У 2014 році будинок Садових двічі обстрілювали. Вперше в липні, тоді посеред ночі невідомі зловмисники обстріляли з протитанкового гранатомета РПГ-18 будинок мера Львова на вулиці Стрілецькій. Після липневого обстрілу за рішенням суду біля будинку сім'ї Садових встановили цілодобовий пункт Державної служби охорони.

Другий обстріл будинку відбувся в грудні. Близько 21:00 невідомі знову обстріляли з РПГ-18. В результаті обстрілу потерпілих немає. У момент обстрілу Андрій Садовий з сім'єю знаходилися на лижному курорті «Буковель» у Карпатах. Будинок сильно постраждав — вибиті вікна та двері, частково пошкоджена одна стіна. Садовий заявив, що не отримував погроз від зловмисників ні під час першого обстрілу його будинку, ні зараз. Після попереднього обстрілу мер витратив на ремонт будинку 80 тис. гривень. При цьому мер Львова заявив, що не має наміру залишати цей будинок, тому що йому ніде жити. 14 січня 2015 року правоохоронні органи створили міжвідомчу групу для розслідування факту обстрілу з гранатомета будинку мера Львова Андрія Садового. Досудове розслідування проводить Управління Служби безпеки України у Львівській області. Розслідування ведеться за ч. 2 ст. 258 (терористичний акт).

29 жовтня 2015 року близько 22:50 у двір будинку, в якому проживає міський голова Львова Андрій Садовий із сім'єю, кинули гранату. Співробітниками міліції, що охороняють будинок мера, затриманий зловмисник. На момент вибуху Садовий та члени його сім'ї перебували в будинку. В результаті вибуху ніхто не постраждав, руйнувань будинок не зазнав. Вибухом гранати був пошкоджений електричний кабель. Затриманий назвався бійцем 24-го окремого штурмового батальйону «Айдар» Сухопутних військ Збройних Сил України Олександром Гжівінскім. Правоохоронці вилучили у затриманого тротил і 3 ручних гранати РГД. Сам Андрій Садовий припускає, що у зловмисника психологічний зрив. Також Садовий повідомив, що йому надходили погрози, однак про особу, що погрожувала повідомити відмовився, пославшись на таємницю слідства.

З літа 2016 року нездатність очолюваної Садовим адміністрації вирішити проблеми зі збереженням та вивезенням сміття з міста Львова призвела до серії гучних інцидентів через несанкціоноване звалення сміття в декількох областях України. У свою чергу, Садовий скаржився, що вивіз сміття в інші міста блокують, створюючи різні протести. У вересні він заявив, що Львів 100 днів перебуває у «сміттєвій блокаді». У березні 2017 р. прем'єр-міністр Гройсман заявив, що в Садового є усі необхідні умови для створення полігону для сміття і дорікнув, що за 11 років роботи на посаді мера Садовий не зміг вирішити цю проблему, а також порадив меру Львова налагоджувати зв'язки з сільськими громадами щодо розміщення полігону та сміттєпереробного комплексу і додав, що бюджету розвитку Львова у 1,8 млрд грн. для цих проблем достатньо. У  квітні 2017 р. Садовий повідомив про підписання меморандуму про припинення сміттєвої блокади Львова під гарантії уряду та голови ОДА і додав, що 80 % міста в чистоті, а 20 % майданчиків перевантажені.

Наприкінці 2017 року колишній депутат Львівської міської ради Богдан Панкевич звинуватив Садового у тому, що він не підтримав прийняття ухвали «Про регулювання мови обслуговування громадян у сфері надання послуг, торгівлі та здійснення інформування про товари та послуги, розміщення рекламної інформації». Панкевич повідомив, що ухвалу просто не включили у порядок денний сесії, «що і сталося на Колегії Львівської міської ради з подачі пана мера Садового. Десяток „шкурних“ питань включили в порядок денний „з голосу“, а ухвалу про українську мову — ні. Бо пан Садовий заперечив. Цю ухвалу ганяють по комісіях і відкладають ще з липня місяця. Ніхто нехоче казати, що він проти української мови — тому знаходять бюрократичні перепони». Медіахолдинг «Люкс», який належить дружині Садового деякі активісти звинувачують у підтримці русифікації.

Восени 2018 року Андрій Садовий також втрапив у гучний політичний скандал через висловлювання про Катерину Гандзюк. У розпорядження ЗМІ, зокрема видання "Інформатор", потрапив ексклюзивний аудіозапис, на якому мер Львова Андрій Садовий дуже різко висловлюється на адресу херсонської активістки Катерини Гандзюк. Посадовець нібито звинуватив херсонську активістку, яка померла після пережитого влітку замаху на її життя, у тому, що вона "розвалювала осередок "Самопомочі" у місті". В Генпрокуратурі автентичність аудіозапису підтвердили. Генпрокуратура встановила, що на аудіофайлі дійсно говорить Андрій Садовий, а його слова можна розцінити як образи та погрози Катерині Гандзюк.


У той же час, сам Андрій Садовий підтвердив, що його голос звучить на записі, де він критикує Катерину Гандзюк, що пізніше піддалася смертельному нападу.

Про це мер Львова написав в Facebook. При цьому він уточнив, що висловлював свою думку після зустрічей з активістами в Херсоні, де він почув звинувачення в корупції на адресу Гандзюк, які пізніше не підтвердилися. Садовий заявив, що шкодує про свої «неадекватні» висловлювання.

#3

ЗМІ про Андрія Садового

Як повідомляє видання "Гал.інфо", мер Львова у інфопросторі України з’явився після пожежі на Грибовицькому сміттєзвалищі, в якій загинули троє рятувальників. Після цієї події особа Садового зазнала шквалу критики, навіть піднімалось питання про висловлення недовіри меру, проте голосування провалилось. Тоді у ЗМІ звучали різні версії  причин та наслідків Грибовицької трагедії: одні у всьому звинувачували Садового, інші припускали, що це спланована розправа на конкурентом владою, яка вирішила повернути сміттєву проблему проти мера. У матеріалі "ВВС.Україна" розглянуто другу версію подій – нібито Садовий – заручник київських політиків.

"Українська правда" спробувала "копнути глибше" і взяла до уваги більше чинників: проблему землі, механізми рекультивації сміття, відсутність фінансування та причетність і вигоду голови Львівської ОДА Олега Синютки.

Так чи інакше Грибовицьку трагедію використовували як прихильники Андрія Садового, так і його ненависники. У той час, львівські медіа (та частина з них, яка належить дружині мера міста – Катерині Кіт-Садовій) розвивали думку, що проблема зі сміттям – спланована гра Президента та Уряду проти Садового з метою понизити його рейтинги. Адже до Грибовицької трагедії він був одний із найпопулярніших українських мерів. А в 2014 його розглядали на посаду віце-прем’єр-міністра.

Публікації про Андрія Садового зазвичай виходили під тегами "сміття", "полігон" чи "сміттєпереробний завод" аж листопада 2018 року. На початку місяця до видання "Інформатор" потрапив аудіозапис, на якому мер Львова гостро критикує активістку Катю Гандзюк, яка померла влітку того ж року після того, як її облили сірчаною кислотою. На записі Садовий називає її корупціонеркою, "стервою" та пропонує співрозмовнику зливати компромат на Гандзюк у медіа. Згодом мер Львова підтвердив справжність запису, пояснивши свої слова емоціями.

"Новое время" писало, що Андрій Садовий підтримує стосунки із російським мільярдером та бізнесменом Михайлом Фрідманом, співласником Альфа-банку. Фрідман є ініціатором Alfa Jazz Fest (Leopolis Jazz Fest), який проводять у Львові щороку з 2011. На початку 2018 року бізнесмен потрапив до санкційного списку США. У блозі на "Українській правді" Віктор Уколов припустив, що мер Львова може такок постраждати, оскільки проводив фестиваль за фінансової підтримки Фрідмана.

#4

Політична програма

Свою передвиборчу програму Садовий побудував у форматі "Перші кроки...".

Зокрема, щодо зміцнення обороноздатності та захисту країни, кандидат обіцяє заробітну плату військовим не менше 1 тисячі доларів. Ветеранам же пропонує запровадити програму виплати 100 тисяч гривень компенсації. Із найгучніших обіцянок у цій сфері - "Виявити та покарати усіх зрадників", а також "Ініціювати створення Центрально-Східного європейського військового альянсу".

У програмі Андрія Садового і повернення українцям контролю за природними ресурсами і критичною інфраструктурою України – газопостачанням, електропостачанням, теплом та доступом до паливно-мастильних матеріалів. Тут із найгучніших обіцянок можна виділити створення  енергетичної біржі для конкурентного продажу енергетичних ресурсів (вугілля, газу) і електроенергії. Побудова нових нафтопереробних заводів для потреб національної безпеки і зменшення імпорту бензину. Оновлення теплових мереж через механізми фінансування проектів з енергоефективності.

Щодо розвитку аграрного сектору, кандидат обіцяє українським фермерам дешеві кредити для придбання землі. Дозволити купувати землю тільки громадянам України та обмежити кількість землі, яку може придбати одна особа.

У розвитку економіки Садовий планує зменшити імпорт російських товарів, мінімізувати інші форми економічної залежності від держави-агресора. Ліквідувати всі економічні підрозділи прокуратури, поліції, Служби безпеки України та податкову міліцію, скасувати їхні повноваження у сфері економічних злочинів. Відновити у всіх областях роботу внутрішніх аеропортів та перетворити їх на сучасні сервісно-логістичні центри через інструменти державно-приватного партнерства. Підтримати розвиток креативної економіки, коли ідеї, а не лише ресурси та технології, приноситимуть успіх та створюватимуть додану вартість. На думку політика, інновації допоможуть зупинити відтік молоді з регіонів зокрема та України загалом, розвивати міста та сільські громади, зберігати ідентичність.

Обіцяє Садовий і прозоре бюджетування та справедливу податкову систему. Для цього він планує запровадити податок на виведений капітал, запровадити трансфертне ціноутворення та зробити прозорою роботу митниці та фіскальної служби.

У сфері правосуддя Садовий "оголошує війну" корупціонерам. Зокрема обіцяє притягнути до відповідальності корумпованих чиновників та суддів за допомогою новостворених антикорупційних органів. Не менше 25 % конфіскованих у корупціонерів коштів використовувати на державні гуманітарні програми (будівництво лікарень, шкіл, дитячих садків тощо).

Також Садовий обіцяє подбати і про соціальне забезпечення українців. У планах – підняти прожитковий мінімум для працездатних осіб. Для медиків він гарантує не менш, ніж 5-відсоткове фінансування галузі від ВВП та зарплати розміром мінімум 1 000 $. Для освітян кандидат у президенти також гарантує підвищення виплат та 25% бюджетних коштів у цю сферу.

Не омине змін і Конституція. Садовий хоче зменшити кількість депутатів до 300, голосування у парламенті за більшістю присутніх та ввести процедуру імпічменту.

Детальніше із передвиборчою програмою можна ознайомитися за цим посиланням.

#5

Декларація Садового

У 2017 році Садовий задекларував понад  491 тис. гривень доходів.  Цю суму він заробив на посаді міського голови Львова. І це все, що заробив  кандидат у президенти станом на позаминулий рік.

Проте, в цей же час, його дружина Катерини Кіт-Садова володіє двома земельними ділянками – 702 та 301 м.кв. Остання була придбана у 2017 році за більш ніж 420 тис. гривень. Також перша леді Львова є власницею будинку, в якому проживає сім’я Садових. Його площа 660 м кв., а вартість 4,5 мільйона гривень.

Крім того пані Катерина є кінцевим бенефіціаром кількох ЗМІ. Серед них ТзОВ "Захід.нет", ПрАТ "Радіокомпанія Люкс", ПП "ВІСМАРАДІОТБ", дочірнє підприємство "Телевізійна та радіокомпанія "Люкс", ТзОВ "Радіо "Континент", ПрАТ "Телерадіокомпанія "Люкс", ТзОВ "Телерадіокомпанія "Радіо великих доріг", ТзОВ "Телерадіокомпанія "Белком".

Сумарно Катерина Кіт-Садова за 2017 рік задекларувала більше 3 мільйонів гривень доходів. З них майже 17 тис. – пенсія та 16 тис. – щомісячна одноразова допомога при народженні дитини. Найбільше – близько  2,3 млн гривень –річна зарплата в ПрАТ "Телерадіокомпанія "Люкс". А ще дружина Садового отримала майже 680 тис. гривень кредиту від ПАТ "Укргазбанк".

З 2012 року Катерина мала автомобіль MerсedesBenz Viano SDI 2.2 TRE/L, у 2017 до нього додався легковик  SKODA Кодіак Стайл 2.0 TDICR/110kW 74G 4x4, вартістю майже мільйон гривень.



Головне сьогодні