Безпечно, конфіденційно та безплатно. Центр допомоги врятованим відкрили в Кропивницькому сьогодні, 16 травня. Переселенцям та місцевим тут пропонують психологічну, юридичну та інформаційну підтримку. Допомогу надаватимуть онлайн, офлайн та консультуватимуть телефоном. Детальніше про проєкт, який реалізують по всій Україні, читайте у матеріалі Точки доступу. 

Владислав та Соня сьогодні – наймолодші клієнти центру.

Діти України

Загалом дитяча психологиня Лариса Мельник працює із дітьми та підлітками від 3-х до 16-ти років. Проблеми дітей, пояснює вона, озвучують батьки, підлітків – вони самі. Найчастіше батьки звертаються з приводу налагодження відносин із дітьми, корекції поведінки, кризи підліткового віку, адаптації дитини до садка або школи, нового місця проживання.

Психологиня

Окремою темою звернення є дитячі травми. Травми, які спричинені саме війною. Емоційні травми, психо-емоційні травми, травми, пов’язані з втратою батьків, родичів, домівки, цінностей. Особливо страждають підлітки, що змінюються в них цінності у зв’язку з війною.

Психологиня Інна Канівець працює з дорослими. За місяць роботи центру у тестовому режимі, говорить вона, за допомогою звернулися десятки людей. Проблеми у дітей і дорослих нині схожі. 

Психологічна допомога

В основному люди звертаються із втратою, із травмою, дуже багато кризових моментів, коли люди не можуть з собою справитися. Дуже багато запитів відносно проживання панічних атак, люди не розуміють, як справлятися, тож ми працюємо, практикуємо вправи саморегуляції.

Психологічні проблеми

Розірви коло

Також у штаті Центру допомоги врятованим – соціальна працівниця, спеціалістка із ведення випадку та юристка. 

Соцпрацівниці

Люди зверталися з питаннями про отримання статусу ВПО, відновлення втрачених документів, також неодноразово зверталися з питаннями щодо встановлення фактів смерті та народження та тимчасово окупованих територіях, з питаннями виконання рішень, зокрема, про стягнення аліментів, які виконувалися на окупованих територіях і наразі люди втратили зв’язок із виконавцями, – коментує юристка Юлія Нофенко.

Юристка

Заступниця голови Кіровоградської ОВА Катерина Колтунова говорить, що до фахівців центру можуть звертатися люди будь-якої віку та статі. 

ОВА

Це урядовий проєкт спільно з Фондом народонаселення, він покликаний допомагати всім тим людям, які постраждали від війни. Центр допомоги врятованим введений в систему перенаправлення по протидії домашньому насильству та гендерно зумовленому насильству, також має такий компонент у роботі як виявлення постраждалих від сексуального насильства, пов’язаного з війною.

За її інформацією, у Кропивницькому нині проживає близько 24 тисяч переселенців. Постраждалі внаслідок війни продовжують їхати в наш регіон. До прикладу, з моменту деокупації Херсонщини на Кіровоградщину прибули дві тисячі людей. Також приїжджають із Запорізької області та Донеччини. Тож соцзаклад тут відкрили не випадково. 

Уповноважена

Кропивницький обраний не випадково, не тільки тому, що тут такі чудові люди, а й тому, що сюди здійснювалася організована евакуація зі східних областей України, зокрема, з Донецької області, з Луганської. Сюди приїжджають і багато наших громадян із тимчасово окупованих територій півдня і, відповідно, це дуже важливий для нас центр такої роботи, – говорить Урядова уповноважена з питань гендерної політики Катерина Левченко. 

Координатор закладу Олександр Кришко зазначає, що у Центрі допомоги врятованим працюють не лише з переселенцями, а й з місцевими. У Кропивницькому вже визначили запит – 50/50.

Центр допомоги врятованим

Передбачена робота не лише з ВПО, не лише з тими, хто виїхав з окупованих територій, чи можливо перебував у зоні активних бойових дій, так само це і для мешканців Кропивницького і Кіровоградської області. 

Центр допомоги врятованим у Кропивницькому – 11-й такий простір в Україні. Представник Фонду Народонаселення ООН в Україні Костянтин Бойчук підкреслює, що фонд фінансуватиме мережу, поки буде така потреба. 

ООН

Переважна частина центрів знаходиться на лінії розмежування, інша – це ті міста, які прийняли гостинно тих, хто постраждав від війни, зокрема, місто Кропивницький і громади Кіровоградської області. Саме от з такого розрахунку визначалися локації таких центрів допомоги врятованим. Знову ж таки – аби посилити позиції влади в тому, щоб реагувати на виклики війни і ефективно допомагати постраждалим. 

Центр допомоги врятованим у Кропивницькому знаходиться за адресою:

  • ЦНАП
  • вул. Архітектора Паученка, 41/26, 2 поверх

Телефони: 

  • 097 945 26 54
  • 099 014 71 43

Графік роботи:

  • ПН-ПТ
  • 08:00 – 17:15

Читайте також: Чи вистачає Кіровоградщині “швидких”: інтерв’ю з керівником Центру екстреної медичної допомоги області


Головне сьогодні