Сьогодні, 2 листопада, у Кропивницькому апеляційному суді розглянули апеляційну скаргу в інтересах Івана Харченка, підозрюваного у скоєнні ДТП у Бобринці, внаслідок якої загинув 18-річний Ілля Ковтун. Сторона захисту вважала за можливе змінити запобіжний захід на більш м’який, замість тримання під вартою, обране Ленінським райсудом одразу після трагедії. Натомість родичі загиблого, їхній представник та прокурор були проти задоволення скарги адвоката. Доводи сторін вислухала журналістка Точки доступу.


П’яний за кермом

Смертельна ДТП сталася 15 жовтня, у Бобpинці. За даними слідства, 24-річний Іван Харченко, кеpуючи автомобілем Audi A7, пеpебував у стані алкогольного сп’яніння (згідно акту огляду– 2.43% пpоміле), гpубо поpушив  пpавила доpожнього pуху, в межах населеного пункту, на пеpехpесті пеpевищив швидкість, не дотpимався безпечної дистанції та зіткнувся з попутнім автомобілем ВАЗ.

У pезультаті заносу виїхав на узбіччя та наїхав на лінію електpоопоpи. Автомобіль ВАЗ у некеpованому стані відкинуло на понад сто метpів від місця зіткнення. У pезультаті аваpії водій ВАЗу загинув на місці ДТП.

Керманичу Audi A7 інкpимінують поpушення пpавил безпеки доpожнього pуху особою, яка кеpує тpанспоpтним засобом у стані алкогольного сп’яніння, що спpичинило смеpть потеpпілого, тобто вчинення кpимінального пpавопоpушення, пеpедбаченого ч. 3 ст. 286-1 КК Укpаїни (карається позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк від п’яти до десяти років).  

Запобіжний захід

Ленінський районний суд обрав для підозрюваного запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 60 днів. А саме: з 15 жовтня по 13 грудня 2022 року. Своє рішення пояснив обґрунтованістю підозри та ризиками, що підозрюваний може переховуватися від слідства або суду. Незаконно впливати на свідків, які підлягають допиту, може вчинити інше кримінальне правопорушення.  

Втім захисник підозрюваного та сам він вважають за можливе змінити запобіжний захід на більш м’який, не пов’язаний із триманням під вартою. Тож адвокат подав апеляцію на рішення Ленінського райсуду.

"Необережний злочин"

У судове засідання сьогодні, 2 жовтня, з’явилися адвокат підозрюваного, прокурор, представник потерпілих та самі потерпілі – мати, бабуся загиблого Іллі Ковтуна та інші члени родини. Сам Харченко був відсутній.

Під час судових дебатів адвокат підозрюваного зауважив, що, на його думку, тримання під вартою Харченка у даному випадку є надмірним запобіжним заходом. Наголошував, що його підзахисний вчинив "необережний злочин" і немає підстав стверджувати, що той вчинить інший злочин. А через війну Харченко не зможе поїхати з країни. Тим більше, має тісні соціальні зв’язки – сім’ю, роботу, ухилятися від органів слідства не збирається. Адвокат клопотав відпустити Харченка під заставу, розмір якої б визначив суд.

"Підозрюваний умисно випив таку кількість алкоголю"

Представник потерпілих сказав у свою чергу, що заперечує доводи захисника підозрюваного про злочин із необережності. Адже Харченко, на його думку, умисне випив велику кількість алкоголю (згідно акту огляду – 2.43% проміле – Ред.) і свідомо сів за кермо.

Коли людина рухається в населеному пункті зі швидкістю понад сто кілометрів на годину – тому що автомобіль загиблого від місця ДТП відлетів на 104 метри – це також було умисно. Про яку необережність можна вести мову?

Також представник потерпілих додав, що вже допитаний пасажир, який був у авто разом із підозрюваним, який засвідчив, що після ДТП вони почали втікати в напрямку Миколаєва і їх затримали військовослужбовці. Пасажир, до слова, відмовився від статусу потерпілого, хоча мав перелом внаслідок ДТП і проходив стаціонарне лікування. Вони із підозрюваним перебувають у дружніх стосунках.

Він не має права перебувати на свободі, – плачучи, додала мати загиблого, коли суд надав слово їй. 

Прокурор сказав, що сам був на місці пригоди і бачив, що удар прийшовся автомобілю ВАЗ у задню праву частину.

З такою силою, що весь багажний відсік був у салоні. Деформоване авто не проїхало, а просунулося на понад сто метрів, а Audi зупинився від місця зіткнення десь через сімдесят метрів. Відбувся так званий більярдний удар, бо розліт учасників ДТП був досить великий.

Прокурор додав, що важкий стан алкогольного сп’яніння – це 3% пpоміле. Все що більше – смертельна для людини доза. Щодо можливості ухилення підозрюваного від слідства, то цей ризик виправданий. Адже нині відомі випадки перетину кордону чоловіками призивного віку через території так званих ДНР і ЛНР. Крім того, підозрюваний, на його думку, може впливати на свого товариша, який перебував у салоні авто у момент ДТП, а тепер проходить у справі як свідок.

Місце роботи підозрюваного – магазин та сільськогосподарське товариство його батьків. А сталі соціальні зв’язки не завадили йому сісти за кермо напідпитку, – підкреслив він. 

Повернувшись із дорадчої кімнати, головуюча суддя сказала, що суд не задовольняє апеляційну скаргу прокурора. Підозрюваний залишиться під вартою без можливості внесення застави.

Після судового засідання мати загиблого сказала у коментарі журналістам, що вважає сьогоднішнє рішення суду справедливим.

Харченко був п’яним і їхав на шаленій швидкості. Це навмисне вбивство людей на дорозі. Така людина не має права ходити на свободі. Моєму Іллюші щойно виповнилося 18 років і він вчився на агрономічному факультеті. Для підозрюваного, я вважаю, має бути найсуворіше покарання за скоєне. Навіть, десять років, якщо йому дадуть – це нічого. Він вийде і далі буде в такому стані їздити по дорозі.

Отримати коментар захисника підозрюваного не вдалося, оскільки він швидко залишив залу суду після засідання. 



Головне сьогодні